Storefjelltreffen 2023

20.04.-23.04.

Storefjellmestre 2023 - Skultbakkalaget

Alle foto og tekst: © fo2:2ne og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2023 

 

Resultatliste

 

Storefjelltreffen 2023 ble i år arrangert for 14. gang, og det er Janet og Tor Albrigtsen, Monica Litangen og Tom Kjetil Tørstad som trekker i trådene sammen med Storefjell Resort hotell. Treffene i 2020 og 2021 måtte avlyses pga. pandemien, men i 2022 ble det avviklet som normalt. Genuin interesse fra ledelsen er nok noe av hemmeligheten til det populære treffet. Det samler generasjoner gjennom konkurranser i ulike klasser og stilarter, og i tillegg er det stor bredde i publikum der 9-åringer og 89-åringer deler dansegulvet. Arrangørene mener det er viktig å få flest mulig med på kurs for å sikre rekrutterings- og eksistensgrunnlaget, samt å ta ungene seriøst ved å tilrettelegge så de får spille på scenen. I år var det Per Martin Engebretsen som holdt nybegynnerkurset for toradere og Marius Berglund hadde ansvaret for det viderekommende kurset – og kursene var gratis for hotellets gjester.

I god tradisjon var det som vanlig konkurranser, kurs, dans, buskspill og sosialt samvær i det flotte miljøet vi er en del av. Familien Nibstad har vært en musikkfamilie i flere generasjoner. Andres Nibstad var en fremtredende komponist og musiker innen gammeldans og folkemusikk. Dagens generasjon har tatt denne arven videre.

For de mest ivrige startet dansespillingen allerede torsdag kveld – som vanlig - uten noe konkurransepreg. Fredag kveld pågikk parallelt dansespilling og kvalifisering i orkesterklassen der hele elleve orkestre var påmeldt. Fem av disse gikk da videre til finalen lørdag kveld der prisvinnerne får tittelen ‘Storefjellmestre’ og kr 10.000 i pengepremie. Dommerne gir poeng for et totalt godt musikalsk uttrykk. Nivået er høyt og det er mange jevne, men toppene skiller seg ut. I 2022 gikk ‘Dølalæte’ av med seieren slik de også gjorde i 2016, 2018 og 2019, men i år måtte de «nøye seg» med en 3. plass i finalen. I år var det ‘Skultbakkalaget’ som kunne kalle seg ‘Storefjellmestre’. De har ligget i tetsjiktet i mange år, men i år nådde de altså helt til topps.

 

1. plass og Storefjellmestre - endelig - Skultbakkalaget! - orkesterklasse - 142 poeng

 

2. plass - Sjodalen låtarlag - orkesterklasse - 135 poeng

 

3. plass - Dølalæte - orkesterklasse - 130 poeng

 

4. plass - Elle & Co - orkesterklasse - 123 poeng

 

5. plass - Lom toradergruppe - orkesterklasse - 116 poeng (bildet er fra 2022)

 

I de øvrige klasser det ble konkurrert i var det også god deltakelse – durspill solist rekrutt, durspill solist junior, durspill solist senior og åpen klasse – hvor det også vanker gode pengepremier, pokaler og medaljer.

Fredag ettermiddag hadde 'Elle & Co.' plateslipp, og lørdag ettermiddag var det jubileumskonsert med P.A. Røstads orkester – 60 år.

 

1. plass - Vegard Thon - Durspill senior - 136 poeng

2. plass - Stian Nicolaisen (bak t.h.) - 133 poeng

3. plass - Kristian Jegerud (bak t.v.) - 129 poeng

 

1. plass - Erik Grøna - Durspill solist junior - 135 poeng

2. plass - Torjus Tørstad (bak t.h.) - 120 poeng

3. plass - Mats Hålien - 112 poeng

 

Terje Stensgård - Storefjellstreffens "faste" hovedkonferansier

 

Lydfolket: VF Lyd (f.v. Jan Fyrun og Ola Veggum) gjorde som vanlig en særdeles god jobb, men...

 

...det er en tid for alt. Dette var siste gangen VF Lyd "kjørte" lyden på Storefjelltreffen og arrangørene takket dem for jobben gjennom mange år.

 

Årets "Storefjellpris" ble tildelt vel fortjent til Willy Rustad.

 

Storefjellprisen er en pris som går til en person/personer/eller gruppe som gjennom sin musikk  og delaktighet har betydd mye for gammeldansmiljøet i Norge.

 

Prisen er tenkt å være en påskjønnelse for de som er aktive innenfor gammeldansmusikken enten som

 

-        Komponist

-        Kursholder

-        Plateinnspillinger

-        Eller på annen måte  rekrutterer og jobber aktivt med og for miljøet

 

Prisen deles ut under Storefjelltreffen. Årets prisvinner kan skilte med hele 42 år i NRK og hadde bl.a. hovedansvar for produksjon og gjennomføringen av konkurransen «Kappspell» gjennom flere sesonger i radio og TV. Han har vært medmusikant på en rekke plateutgivelser, bl.a. med Oddemann Haugen – «Baill i Hallingdal», samt importør av Castagnari torader og trekkspill  i 40 år. Han har ofte vært benyttet som dommer – senest under Landsfestivalen i gammeldansmusikk 2022 – og er ofte å se på dansegulvet. Juryen ønsket således den spreke 81-åringen opp på scenen for å motta prisen, og det er nok første gang at folk i salen reiste seg med trampeklapp.

 

Vi gratulerer Willy Rustad så mye med den velfortjente Storefjellprisen 2023!

 

3KKSPILLTROLL hadde en rikholdig salgsutstilling hvor det var både "buskspill" og prøvespilling

 

'Buskspill' er vel så viktig som konkurransene under Storefjelltreffen

 

Storefjell Resort hotell blir brukt til mer enn gammeldanstreff. De store salene egner seg godt for andre typer dansemusikktreff, men siste helgen i juni vil det bli slik som i 2018, 2019 og 2022, arrangert NM på trekkspill på Storefjell Resort hotell i regi av NTL - Norske Trekkspilleres Landsforbund.

Datoen for neste års Storefjelltreff er allerede fastsatt: - 2.-5. mai 2024

 

Willy Rustad (Toraderspesialisten) i kjent positur under Storefjelltreffen - fordypet i arbeid med reparasjon av toradere. Hans tilgjengelige "førstehjelp" under Storefjelltreffene er til uvurderlig hjelp for mange utøvere.

 

Storefjellmestre:

2008 - Labakkalaget

2009 - Syvers orkester

2010 - Syvers orkester

2011 - Jutullaget

2012 - Jutullaget

2013 - Haugerud, Fingarsen & Evje

2014 - Jutullaget

2015 - Lendmenn

2016 - Dølalæte

2017- Jutullaget

2018 - Dølalæte

2019 - Dølalæte

2022 - Dølalæte

2023 - Skultbakkalaget

 

 

Dommere 2023:

Dag Ståle Larsen

Lena Teigen

Bjørn Arild Aksnes

Kristina Farstad Bjørdal

Terje Hong