Duoende -

Klassisk piano møter toraderens tradisjonsmusikk

1. april 2019

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2019 

 

 

Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo inviterer stadig til kulturelle kvelder i sine hyggelige lokaler noen kvartaler bak Slottet, det være seg forfattermøter eller musikalske innslag med f.eks. piano, fiolin og fløyte.

Mandag 1. april var det klassisk piano og torader med 'Duoende' fra Italia som stod på programmet, og det var slett ingen aprilspøk.

Duoen består av Giulia Grassi på klassisk piano og Francesco Berrafato på torader, og ble grunnlagt i 2016. Ensemblet har spilt i en rekke lokaler og på festivaler både i Italia og UK. Gjennom både egne komposisjoner samt nytolkning og egne arrangementer av italiensk tradisjonsmusikk og klassiske musikkverker, skaper 'Duoende' en ny klangverden og en dialog mellom ulike sjangre. Både instrumental og vokal improvisasjon er viktig i deres komposisjoner og 'live' fremførelser, noe publikum fikk oppleve og erfare denne kvelden på Kulturinstituttet.

Dagen etter konserten bar det rett i studio på Universitetet i Agder hvor de skulle spille inn sitt første album. Vi ønsker dem lykke til med lydfestingen og håper å få høre dem igjen ved en senere anledning. Og ja, - de bekreftet at de er mer enn musikalske venner og trives godt i daglig selskap.

 

Duoende

 

Duoende

 

Duoende

 

Giulia Grassi

 

Giulia Grassi

 

Francesco Berrafato

 

Francesco Berrafato

 

Giulia Grassi, piano og sang:

Giulia har opptrådt som solist og i flere kammer ensembler rundt omkring i Italia, UK, Ungarn, Kina og USA. Det tilfeldige møtet med Maestro Giovanni Carmassi sommeren 2010 gjorde et fundamentalt fremskritt i Giulias musikalske vekst. Siden den gang har hun studert intensivt sammen med ham og oppnådd en Mastergrad i Piano Performance ved konservatoriet i L. Cherubini.

I 2016 flyttet Giulia til London  hvor hun studerte i 2 år ved Royal College of Music, og oppnådde her sin andre Mastergrad i Piano Performance. Gjennom årene har Giulia deltatt på flere masterclasses og utviklet en videre interesse for flere musikkstiler. I 2015 var hun med på å grunnlegge 'Made in Music' - en ikke-økonomisk organisasjon som sikter mot å skape muligheter for unge artister - og har hatt to hovedfestivaler. I 2018 ble Giulia utvalgt til å motta et stipend for å delta på Global Musician Workshop arrangert i Greencastle, USA. Prosjektet er etter en ide av cellisten Mike Block og er ledet av medlemmer fra Silkroad Ensemble, grunnlagt av den verdensrenommerte cellisten Yo-Yo Ma.

 

Francesco Berrafato, torader og sang:

Etter å ha studert piano i mange år, utviklet Francesco en interesse for kultur- og folkemusikk. Av denne grunn har han studert trekkspill hos Maestro Allesandro Parente siden 2010. I 2011 avholdt han sin første konsert med trekkspillorkesteret 'Il Giardion della Pietra Fiorita', dirigert av Allesandro Parente. Etter denne erfaringen startet han å opptre i flere ulike sammenhenger som teatre, auditoria og festivaler. I 2012 deltok Francesco i et prosjekt kalt 'EtnoMuSa' som er det første italienske orkesteret med folke- og tradisjonell musikk, opprettet i samarbeid med det prestisjefylte universitetet i Roma 'La Sapienza'. Repertoaret for denne gruppen fokuserer på hele spekteret av italiensk folkemusikk med spesielt fokus på komposisjoner fra den sørlige delen av Italia. I 2015 startet han opp med flere andre fra gruppen et annet orkester kalt 'Musaica'. Han har deretter opptrådt med begge disse orkestrene i flere italienske byer.