Tangokonsert

Corazón tangoorkester og duoen 'Julie & Andreas'

31. mars 2019

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2019 

 

Søndag 31.03.19 var det 'tangoaften' på Grønland i Oslo. Corazón tangoorkester, som består av meget dyktige elever fra kulturskolene i Bærum og Oslo, inviterte til konsert etter å ha vært instruert og inspirert i to dager på seminar med duoen 'Julie & Andreas'. Duoen består av søskenparet Julie Rokseth på harpe og Andreas Rokseth på bandoneon. Besetningen er helt unik på verdensbasis og kombinasjonen av instrumentene skaper en magisk og vakker atmosfære.

 

Corazón tangoorkester - til venstre foran: instruktør Brith Laila Ouff og til høyre bak: Lena Rist-Larsen

 

Julie og Andreas Rokseth

 

Julie og Andreas Rokseth

 

Lillebror Andreas startet å spille trekkspill 6 år gammel fordi han syntes det hadde så glade toner. Da har var 10 år spurte læreren om han var interessert i å spille bandoneon, og han tok utfordringen med å lære seg dette og gikk dermed over til melankoli. Instrumentet han spiller på i dag er nesten 100 år gammelt og er en liten boks full av magi. Det har røtter fra Tyskland på 1850-tallet og ble introdusert av Heinrich Band - derav navnet bandoneon - og med dette hadde altså tyskerne laget noe meget ulogisk når man får demonstrert hvordan f.eks. en skala spilles på instrumentet.

Harpen Julie bentyttet på konserten er til sammenligning bare 3 år gammel og er en skotsk folkeharpe med klaffer som gjør at hver streng har to ulike toner avhengig av klaffens posisjon. Julie måtte til Buenos Aires for å lære spille tango på harpe. Der har også Andreas studert og begge har hver sin mastergrad på sine respektive instrumenter.Søskenparet trives godt med å spille sammen, og ved valg av 'bandnavn' havnet de på det kreative navnet duoen 'Julie & Andreas'.

 

Corazón tangoorkester

 

Corazón tangoorkester åpnet konserten med 'Bando' av Astor Piazzolla fra Argentina som er en komponist man ikke kommer utenom på en tangokonsert. Deretter fulgte 'Tango tedesco’ (tysk tango) komponert og arrangert av Anders Grøthe. Sverige er også et ikke-typisk 'tangoland', men Evert Taube har komponert en tango kalt 'Stockholmsmelodi', og denne hadde Anders Grøthe arrangert for orkesteret. Dernest fikk vi høre en tango fra Slovakia - 'Lexus tango' av Miroslav Kosnar.

 

Julie og Andreas Rokseth

 

Julie og Andreas Rokseth

 

'Julie & Andreas' hadde så sin egen konsertavdeling. De åpnet med 'La trampera milonga' av Anibal Troilo. I studietiden fant Andreas ut at det gikk an å kombinere argentinsk tango med irsk folkemusikk og kalte det 'Tjango'. Vi syntes dette låt ganske spennende, men det falt visstnok ikke i smak hos lærerne. De fortsatte med 'Tango triste' og så en egen komposisjon i irsk stil - 'Nærvær'. 'Oblivion' av A. Piazzolla hadde de flettet inn i et stykke de også hadde skrevet selv.

 

Julie og Andreas Rokseth

 

Julie og Andreas Rokseth

 

Andreas Rokseth

 

Andreas Rokseth

 

Andreas Rokseth

 

Fellesnummer

 

Siste avdeling var tildelt Corazón tangoorkester. Det ble mer av A. Piazzolla - 'Luz y sombra' (lys og skygge), 'Guapita' av A. Malando og 'Tango corazón' komponert og arrangert av Anders Grøthe.

Som felles avslutningsnummer hadde Julie og Andreas valgt ut det krevende stykket 'Danzarin' (video) av Julian Plaza, og vi ble ganske imponert over fremføringen som gjerne blir gjort av profesjonelle 'orquesta tipica'. Corazón tangoorkester topper sine opptredener med å spille for Statsministeren 13. mai før de avvikler orkesteret av naturlig årsaker så som skolegang utenbys, flytting m.m.