Dobbelkonsert

Nürnberger Akkordeonorchester og Oslo Trekkspillklubb

29. mai 2018

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2018 

 

>> Spansk dans nr. 5 av Moritz Moszkowski

Program

 

Det er langtfra dagligdags at det kommer et tysk trekkspillorkester på besøk til Norge. Tirsdag morgen 29. mai ankom Nürnberger Akkordeonorchester (NAO) Oslo i egen buss med Kiel-fergen  for å spille konsert i Stovner kirke, og ikke nok med det – Oslo trekkspillklubb (OTK) skulle også ha egen avdeling i samme konsert på samme sted! 

 

NAO ble stiftet i 1946 og består i dag av ca. 27 trekkspillere som i all hovedsak er amatører . De er meget aktive, har vunnet flere førstepriser i ulike internasjonale konkurranser og holder konserter til stadighet i inn- og utland.  Nåværende dirigent og musikalske leder er Stefan Hippe som har innehatt denne rollen siden 1998. De spiller en del samtidsmusikk, men repertoaret er hovedsaklig klassisk musikk – slik som vi fikk høre i Stovner kirke. Edvard Griegs ‘Våren’ (Melodie nr. 2) var også på programmet , men man kan trygt si det var mer enn ‘vår i luften’ denne kvelden. Det har aldri noensinne blitt målt høyere temperatur i Norge i mai måned. NAO hadde hørt at Norge er et kaldt land og kunne ikke forstå at gradestokken viste over +30C . Etter at de hadde avsluttet sin avdeling kunne det dermed ikke passe bedre enn at de overrakte OTK to kasser medbragt lokalt tyskbrygget øl.  Dette var den eneste konserten de skulle ha i Norge denne gangen, men vi får håpe at de kommer tilbake ved en senere anledning.

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Stefan Hippe - dirigent og musikalsk leder

 

OTK har også mange gode internasjonale plasseringer og innehar godt over 25 NM-titler. Erik Bergene er nåværende musikalske leder siden 1988. De feiret sitt 70 års-jubileum i 2015, så det er flere likhetstrekk mellom de to orkestrene med tilnærmet likt stiftelsestidspunkt.

 

Allikevel låter de ganske så ulikt. OTK har også mye klassisk repertoar å presentere, men i sin avdeling hadde de denne kvelden valgt musikk av mere underholdningspreg. ‘Svenneprøva’ av Jo Asgeir Lie med folkemusikkundertone kan man kanskje si har blitt en av deres signaturstykker. ‘Little Doll’ og ‘The Gay Picador’ av Pietro Frosini er lett og ‘luftig’ musikk. Den mere funky og groovy ‘Whiplash’ av Hank Levy stod i kontrast til kveldens andre repertoar. Erik Bergene hadde laget alle arrangementene bortsett fra ‘Suite i norske farger’ av Bente Midtsveen. Vi har hørt deler av suiten tidligere, men komplett med fire satser er totalbildet en virkelig flott komposisjon av nyere tid.

 

Konserten var ganske godt besøkt til tross for at det ganske sikkert var mer fristende å ta et avkjølende bad på stranda, men publikum lot seg begeistre og klappet fram et ekstranummer – ‘ Domi et Momo’ av Domi Emorine og Maurice Larcange i arrangement av Bente Midtsveen. Og som om ikke dirigent og musikalsk leder, Erik Bergene , var svett nok allerede under dressen, fant han jammen fram trekkspillet selv og spilte med i musettevalsen...

 

En kasse med lokalt tyskbrygget øl observeres mellom kirkebenkene...

 

Er vel ikke veldig ofte det gis bort øl i Stovner kirke ;-)

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Nürnberger Akkordeonorchester

 

Oslo Trekkspillklubb måtte spille konsert før de kunne teste godsakene - les 'gaven'

 

Oslo Trekkspillklubb

 

Oslo Trekkspillklubb

 

Oslo Trekkspillklubb

 

Oslo Trekkspillklubb

 

Ekstranummer måtte til etter trampeklapp - en sommerlig musettevals passet ypperlig - 'Domi et Momo'

 

Oslo Trekkspillklubb

 

Bussen til Nürnberger Akkordeonorchester

 

 

 

Stovner kirke, Oslo