NM på trekkspill og torader 2018

Storefjell Resort Hotel

28. juni - 1. juli 2018

Alle foto og tekst: © fo2:2ne, © fo2:r2  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2018 

 

Resultatliste - PDF-format

 

Gratulerer til SYVERS orkester! Gull i klasse G2 - Gammeldans grupper. I tillegg vant de Superfinalen i gammeldans og fikk med seg vandrepokalen hjem. Vel fortjent! 'Syvers orkester' består av Syver Olstad (trekkspill), Tonje Lien Barkenæs (fele), Stein Magne Eggen (trekkspill), Svein Ove Brun (gitar) og Geir Marius Thorud (kontrabass).

 

Se flere bilder her:

>> Åpningskonsert

>> G1 - Gammeldans klubb/orkester

>> G2 - Gammeldans grupper

>> G4 - Solist gammeldans senior

>> D2 - Duetter to trekkspill f.o.m. 15 år

>> S2 - Trekkspill solist 12 - 14 år

>> S3 - Trekkspill solist 15 - 17 år

>> S4 - Trekkspill solist f.o.m. 18 år

>> J - Junior orkester

>> K - Kammermusikk

>> O - Orkestermusikk

>> V - Varietémusikk

>> Dansespilling

 

Nok et trekkspilltreff er avviklet i år på Storefjell 28. juni - 1. juli. Denne gangen var det verken 'gammeldanshelg' eller 'Storefjelltreffen', men NM på trekkspill!

 

NM på trekkspill i regi av Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) har i de senere år slitt med stadig lavere deltakelse i mange av klassene - kanskje spesielt gammeldans. Deltakelsen i de yngste solistklassene har dog holdt seg noenlunde stabil. NTL har også hatt vanskeligheter med å finne arrangører som er villig til å påta seg det slikt stort arrangement og kanskje sitte igjen med et underskudd. På bakgrunn av dette blir det i fjor inngått et samarbeid med et hotell som ville stå for mye av den tekniske bistanden NTL tidligere har fått fra den lokale arrangøren. Dette hotellet var altså Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet. Janet og Tor Albrigtsen ble med som lokale arrangører. De er godt kjent med hotellets fasiliteter, da de er blant dem som har bygget opp den populære Storefjelltreffen som går av stabelen hvert år første helgen i mai med hovedvekt på konkurranser for toraderspillere.

 

Syvers orkester - Superfinalevinnere 2018

 

Det var mange skeptiske tanker i forkant rundt det å arrangere NM på Storefjell, som f.eks. barns forhold til alkohol. Andre var redde for at dette ville bli ennå et 'Storefjelltreff' og svekke interessen for denne festivalen og konkurransene som nå er så meget godt anerkjent og innarbeidet.

 

Etter ferdig avviklet NM 2018 skulle det vise seg at de fleste bekymringene  var unødvendige. Hotellet la alt til rette på en utmerket måte og tilbakemeldingene fra de vi har snakket med er så godt som bare positive. Utøverne kunne ha ønsket seg flere oppvarmingsrom, og de lokale arrangørene kunne ha trengt noen flere frivillige hjelpende hender. Når først et hotell skulle velges som arene, kunne man ikke tatt et bedre valg enn Storefjell Resort Hotel der grunnleggerne, familien Nibstad, har hatt en genuin interesse for trekkspill. Dagens generasjoner har vokst opp med og fulgt opp denne interessen, og støtter miljøet rundt instrumentet som best de kan.

 

Det ligger mye arbeid å forberede et NM, og i år ble det enda litt ekstra, da NTL så at de kanskje må fornye og utvikle NM-konseptet for å snu trenden. Da var det nettopp særdeles hyggelig at hotellet til slutt ble fullbooket. Torsdag kveld var det åpningskonsert med utvalgte konkurranseutøvere, både solister og orkestre. Det var gledelig å se at det ble så mye 'buskspill' som man ikke er vant med på et NM siden tidlig på 1990-tallet. Sommerværet på fjellet viste seg fra sin beste side på 1001 meters høyde, slik at utearealene også kunne tas i bruk til impulsiv musikkaktivitet. Til tross for at det også ble arrangert Landskappleik i Trysil denne helgen, var det flere som bare hadde tatt turen til Storefjell for å danse og hygge seg med å høre på. Øivind Farmen hadde miniseminar med temaet ' Hvardan øve som en verdensmester?'. Alternativt var det allsangkonsert fra radioens programmer på 40-50-60-tallet med Odd Arne Halaas. Halaas er styreleder i NTL, men er også en fremragende sanger, entertainer og gjør en glitrende jobb som konferansier slik vi opplevde ham under mange av konkurransene.

 

NM-helgen ble avsluttet med superfinale i gammeldans lørdag kveld. Da konkurrerte vinnerne av gammeldansklassene  G1, G2, G3 og G4 om napp i vandrepokalen og pengepremie. Det ble Syvers orkester som gikk til topps, og disse har forøvrig også hatt tittelen ‘Storefjellmestre’ både i 2009 og 2010.

 

NM på trekkspill 2019 skal også foregå på Storefjell Resort Hotell. Med de hyggelige rammene som er nå skapt burde alt ligge til rette for nok et vellykket arrangement 27.- 30. juni 2019!

 

Et fantastisk flott sommervær på 1001 meters høyde lokket til utendørs musikkaktivitet

 

Selv en kontrabass kan trenge hvile ;-)

 

Buskspill

 

Buskspill

 

Buskspill

 

Moss Spellemannskompani - buskspill med franske toner og sang

 

Det ble nødvendig med lydfolk i to saler - her VF-Lyd DA - Ola Veggum og Jan Fyrun. I den andre salen hadde Kåre Vennevik hovedansvaret

 

Odd Arne Halaas er ikke bare en god konferansier, men en meget god entertainer og sanger. Fredag ettermiddag var det allsangkonsert i salongen fra radioens programmer på 40-50-60-tallet.

 

Åpen klasse - 'Les Dames du Nord' - Gro Visdal (kontrabass), Kristina Farstad Bjørdal (trekkspill) og Anne Ragnhild Trondsgård Leren (gitar)

 

Anne Ragnhild Trondsgård Leren bor for tiden i Frankrike og har fått en fin fransk aksent på 'norsken' som så ut til å tiltale Halaas

 

Åpen klasse - 'Les Dames du Nord' - Gro Visdal (kontrabass), Kristina Farstad Bjørdal (trekkspill) og Anne Ragnhild Trondsgård Leren (gitar)

 

Buskspill på stand til 3kkspilltroll

 

Buskspill på stand til 3kkspilltroll - Tørstad, Hensvold og Albrigtsen

 

Nordkappkvintetten hadde det også hyggelig med buskspilling

 

Det tar på å spille til dans på kvelden og delta i konkurranser på dagtid - en litt sliten gjeng fra Moss Spellemannskompani

 

Arbeidsfordeling på salgsstanden til 3kkspill - Tore 'seller' og Roar 'speller'

 

Reidar Dahle - kompet både til konkurranser, dansespilling og buskspilling

 

Medarrangør Janet Albrigtsen fant også tid til buskspilling

 

Vegard Thon, Etnedal - her i buskspilling, deltok både i S7 (durspill solist 15-17 år) og G4 (solist gammeldans senior)

 

Happy Skvett - buskspilling i Salongen

 

Årets NM-dommere:

Lars Arnevig (Asker)

Marius Berglund (Sjøholt)

Kristina Farstad Bjørdal (Ålesund)

Søren Brix (Erslev i Danmark)

Stein Magne Eggen (Asker)

Øivind Farmen (Selbu)

Roar Hensvold (Oslo)

Jon Amund Karusbakken (Hafslo)

Jo Asgeir Lie (Ål)

Kai Roger Magnetun (Orkdal)

Lena-Rist Larsen (Asker)

Håvard Svendsrud (Oslo)

Irene Tillung (Voss)

Tom Kjetil Tørstad (Voss)

 

Våre tidligere NM-reportasjer:

NM 2002 - Hønefoss

NM 2003 - Tromsø

NM 2004 - Malm

NM 2005 - Lillehammer

NM 2007 - Bø i Telemark

NM 2011 - Skien

NM 2013 - Asker

NM 2016 - Asker

NM 2017 - Skien