Klezmernatt

1. september 2018

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2018 

 

I forbindelse med Jødiske kulturdager, ble det arrangert klezmernatt på Cosmopolite i Oslo lørdag 1. september. I år kunne de skilte med bandene «Karsten Troyke & Quartet Scho» og «Kolsimcha – The World Quintet» - to ganske så ulike pionérband med forskjellige uttrykk, men av ypperste profesjonelle kvalitet.

 

 

 

Karsten Troyke er en sanger og skuespiller fra Berlin, som i flere tiår har arbeidet med og fremført jiddische sangskatter med sin særegne stemme. Han samler og formidler glemte jiddische sanger og skriver og fremfører både jiddische tango- og kabaretsanger. Han har gjennom sin karriere turnert i en rekke land. På lørdag var han tilbake på Cosmopolite med sitt firemanns orkester - Quartet Scho.

Kontrabassisten er fra Serbia, mens de andre er fra Ukraina og bor i Berlin.

 

Det ble både jiddisch og russiske sanger denne kvelden, da mange jøder forlot Russland etter 2. verdenskrig. Russisk rock’n roll og russiske tangoer om kjærlighet ble tatt godt i mot. Med humor, rytme og vitalitet og ga de publikum en skikkelig reise med trøkk.

 

Etter stående applaus ble det selvsagt ekstranummer der Troyke annonserte fra scenen – «Ingen kan ta sangen man har i hjertet».

 

Quartet Scho

 

 

 

Karsten Troyke & Quartet Scho

 

Karsten Troyke & Quartet Scho

 

Karsten Troyke & Quartet Scho

 

Karsten Troyke & Quartet Scho

 

Karsten Troyke & Quartet Scho

 

Etter pausen var det klart for band nr. 2. – Kolsimcha – The World Quintet – og mer stimulerende musikk i 11/8-takt. Medlemmene i kvintetten er for tiden bosatt i Biel i Sveits, men kontrabassisten er opprinnelig fra Venezuela og fløytisten fra Israel.  Bandet har dratt folkemusikken til nye høyder og har utviklet sin egen klezmerstil.

 

Kolsimcha er i klezmermusikkens absolutte elitedivisjon. Gruppen har vist sin suverenitet de siste 30 år gjennom ni album som alle er i særklasse. Virtuositet, spilleglede, improvisasjon og elegante komposisjoner er bare noen av superlativene som knytter seg til dette komplette klezmerbandet! Gjennom et originalt musikalsk språk og sin entusiasme skaper de en særegen atmosfære under sine konserter, og dette gjorde de til gagns denne kvelden på Cosmopolite.

 

Kolsimcha

 

Kolsimcha

 

Kolsimcha

 

Kolsimcha