Moss Spellemannskompani - 25 år

Jubileumskonsert, cafémusikk, plateslipp, dans og fest

4. november 2017

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2017 

 

>> Program

>> Plateutgivelser

 

Lørdag 4. november 2017 inviterte Moss Spellemannskompani (MSK) til storslagen feiring av sitt 25 års jubileum med konsert, cafémusikk, dans, fest og sist men ikke minst – plateslipp – i Østfoldkirken i Moss.

 

Ildsjelene og ekteparet Heidi og Otto Kiss, som begge er lærere i kulturskolen, startet opp Moss og Omegn Trekkspillring for 25 år siden med 7 stk. Den gang var antrekket olabukse, hvit skjorte, brun semsket skinnvest og rødt tørkle i halsen. På et senere tidspunkt fikk de ny logo hvor det også er en fele illustrert og de skiftet dermed hensiktmessig navn til Moss Spellemannskompani. Etter hvert som elevene vokser til, er det en naturlig utskifting av orkestermedlemmene. I dag eksisterer det tre orkestre – rekruttorkester, junior- og seniororkester. Heidi og Otto jobber stadig aktivt med rekruttering, og det har gitt stor trivsel på tvers av generasjoner.

 

 

Otto er den som alltid bobler over av ideer. De mest ville blir stoppet av Heidi hjemme i stua, mens styret vurderer videre og gir klarsignal. I år gjennomførte de ‘Tour de Accordeon’ hvor NM på trekkspill i Skien var 10. og siste etappe. Og så har de fått lurt med seg en fyr fra Sortland - Skjalg Bjørstad. Han er musiker og komponist og skreddersyr på bestilling verk til spellemannskompaniet. Støtte fra Sparebankstiftelsen DnB og andre sponsorer har gjort det mulig med både CD-innspilling, nytt repertoar og seminarer. Sparebankstiftelsen hadde også sponset billetter og mat til barn og ungdom under jubileumskonserten. Den nyeste CDen, ‘Mossbarock’, er forresten så fersk at den kom levert på døra dagen før, og er sågar et dobbeltalbum.

 

Otto Kiss - musikalsk leder - ønsket velkommen

 

Per Emil Grimstad - konferansier - ledet oss gjennom jubileumskonserten

 

Skjalg Bjørstad - seminarleder og dirigent for anledningen

 

Tine Sofie fra kulturskolen - stødig felespiller

 

Marlene Carlsen - MSKs faste vokalist gjennom mange år

 

Ordføreren i Moss kommune, Hanne Tollerud, forærte både flotte lovord og et lite pengebidrag

 

MSK-jubilantene åpnet konserten med tre låter fra plata samt en urframføring av middelalderballaden ‘Kråkevise’ med deres faste vokalist Marlene Carlsen. Ås Trekkspillorkester har et nært samarbeid med MSK og var selvsagt invitert til å bidra med et musikalsk innslag. Duoen Lena Rist-Larsen (trekkspill) og Hedvig Holst (sopransax) hadde et todelt innslag. Første del var klassisk musikk fra de tyske barokk-komponistene J.S. Bach og G.P. Teleman, som forøvrig ganske sikkert hadde villet skrive musikk for disse instrumentene om de hadde vært ‘oppfunnet’ på den tiden. Den andre avdelingen handlet om tango. Rekruttorkesteret avsluttet sin avdeling med ‘Eventyret om en melodi’ av Gustav Lorentzen, der selveste konferansier Per Emil Grimstad, forøvrig tidligere medlem i MSK, var historiefortelleren. Adrian Kiss har uten tvil arvet sine foreldres musikalske gener, men i motsetning til trekkspill har han satset på trommer og piano.På piano fremførte han ‘Blues for Gilbert’ som egentlig er skrevet for fire køller og vibrafon. MSK med gjester avsluttet konserten med to hovedlåter i rockeprosjektet deres, og som også er å høre på den nye CDen.

 

Ås trekkspillorkester ledet av Stian Norgård Aase (t.v.)

 

Ås trekkspillorkester med keyboardelever fra Ås kulturskole

 

Søstrene Thorvaldsen fra Ås trekkspillorkester

 

Lena Rist-Larsen (t.h.) og Hedvig Holst

 

Forventningsfulle spellemannsrekrutter før de skal opp på scenen

 

Moss Spellemannskompani rekruttorkester

 

Moss Spellemannskompani rekruttorkester

 

Moss Spellemannskompani & gjester

 

'Eventyret om en melodi' - Gustav Lorentzen/S. Bjørstad - lest av Per Emil Grimstad

 

Stolte rekrutter på vei ned fra scenen for å motta hver sin rose...

 

Adrian Kiss - 'Blues for Gilbert' av Mark Glentworth - opprinnelig skrevet for 4 køller og vibrafon. Mark var forøvrig vibrafonlæreren til Gilbert

 

Moss Spellemannskompani med vokalist Marlene Carlsen

 

Otto Kiss overrekker Skjalg Bjørstad formelt et eksemplar av den nye dobbelt-CDen 'Mossbarock' - se og hør mer her

 

Under jubileumsmiddagen ble det også servert musikk. Unge Marius Larsen framførte låter Bruce Springsteen og Ed Sheerean på gitar, Adrian Kiss satte seg igjen ved pianoet og Robertos Jazzband låt aldeles proft med bl.a. Chick Corea på programmet – sistnevnte bestående av Roberto Palermo (trekkspill), Skjalg Bjørstad (piano) og Trond Bull-Hansen (kontrabass).

 

Siste avdeling var dansemusikk. Moss Spellemannskompani rekruttorkester åpnet og Gamle Aker Spelemannslag (med venner for anledningen) ga jubilantene en skikkelig omgang med gammeldansmusikk som gave. Moss Spellemannskompani m/ Skjalg Bjørstad avsluttet selv kvelden ved midnattstider. Da kan man vel si at det kan kalles «full dag».  

 

Jørn Baggerød var for øvrig ansvarlig for det flotte lydbilde på scenen i Østfoldkirken.

 

Vi ønsker Moss Spellemannskompani lykke til videre med mange år og nye prosjekter!

 

Moss Spellemannskompani rekruttorkester åpnet også dansespillingen

 

Mossrekrutter

 

Mossrekrutter

 

Robertos Jazzband - f.v. Skjalg Bjørstad, Trond Bull-Hansen og Roberto Palermo

 

Gamle Aker Spelemannslag - m/ venner

 

Otto Kiss - fornøyd med jubileet

 

Heidi Kiss (t.v.) og Skjalg Bjørstad (midten)

 

Midt i Moss Spellemannskompani - kompet består av Vidar Stenseth (bass) og Trond Bull-Hansen (gitar)

 

Midt i Moss Spellemannskompani

 

Marlene Carlsen - MSKs faste vokalist gjennom mange år.