Ås trekkspillorkester

CD-slipp og sommeravslutning

31. mai 2017

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2017 

Ås - Årets kulturskolekommune 2017

 

 

Ås trekkspillorkester består av elever fra Ås kulturskole. Stian Norgård Aase er musikalsk leder for orkesteret og er også læreren til de unge medlemmene. Onsdag 31. mai var det kombinert sommerkonsert og CD-slipp i festsalen på kulturskolen. To av de eldste er i år avgangselever i den videregående skolen. Karoline Omberg Often startet i orkesteret i 2006 og Ingrid Thorvaldsen i 2008. Som de selv sa – «Uten Stian som forbilde hadde vi kanskje ikke fortsatt», men Stian ga dem selv kreditt for å ha vært særdeles pliktoppfyllende.

 

Men det spirer og gror uten tvil i Ås trekkspillorkester – veldig. Etter at hele orkesteret hadde åpnet med «Juniorvals» av Gjermund Larsen og «Prelude from 5 pieces» av Shostakovich, var det de yngste sin tur. Arvid går i 2. klasse og forrige uke holdt han konsert for hele klassen sin sammen med Stian. I anledning Mathias Rugsveens fantastiske innsats i Norske Talenter, har Stian akkurat hatt rekrutteringsuke i Kulturskolen Ås og Kontra kulturskole i Ski. Det har blitt skolekonserter på flere skoler og SFO, og onsdag 24. mai var det åpen dag hos Ås trekkspillorkester for de som ville prøve trekkspill og vite litt mer om det å spille trekkspill i kulturskolen. Det er ikke første gang Stian setter i gang slike energiske tiltak. Sammen med Lars Røyseng, som forøvrig er Stians duopartner og også underviser på trekkspill, har de to i mange år reist landet rundt til skoler i regi av Den Kulturelle Skolesekken for å presentere instrumentet.

 

Ås trekkspillorkester åpnet med "Juniorvals" av Gjermund Larsen

 

 

 

Etter unge Arvid fulgte flere solistnumre fra de yngste og en duo av de litt eldre Olava Boström og Frida Sofie Smelhus Sveen.

 

Ås trekkspillorkester har deltatt på mange DM (distriktsmesterskap), flere NM og hatt seminarer. I de senere årene har det vært økt aktivitetsnivå. I 2013 var de på studietur til Castelfidardo – trekkspillets «Mekka» i Italia. Høsten 2016 deltok de på International Accordion Days i Praha der de fikk første pris i klassen for juniororkestre. Med litt sponsorpenger fra lokalbanken ble det mulig å lydfeste og dokumentere noe av repertoaret til orkesteret. Dermed var Stian klar for selve CD-slippet – og vips – så ble den fysisk sluppet ned på dirigentpulten. (Å – nei, den kunne ikke slippes ned på gulvet – dyrebart materiale må vite).

 

Ås er årets kulturskolekommune 2017 og  representanten for foreldrestyret fastslo med stor sikkerhet at så er tilfelle. De ”store” elevene er til inspirasjon for de ”små”. I år har orkesteret hatt fokus på tango, og avslutningsvis var da både store og små med på siste del hvor vi fikk høre flere tangoer av Astor Piazzolla som er lydfestet på CD-platen.

 

Arvid 8 år holdt nettopp konsert for hele 2. klassen sin sammen med lærer Stian. "Kjerringa med staven" og "Polska från Ockelbo, etter A. Hansson" var under behersker.

 

Linus August Risnes 12 år har spilt i flere år og spiller gjerne på konserter. Vi dro alle kjensel på det kjente partiet fra "Preludium - Eurovisjonsfanfare" i arrangement av Anders Grøthe.

 

Olav Jarle Vidnes 10 år fremførte også en komposisjon av Anders Grøthe.

 

Mari Øen 11 år skal være med på NM på trekkspill i Skien i slutten av juni. Hun hadde valgt en trompetmenuett og en tango.

 

Frida Sofie Smelhus Sveen og Olava Haug Boström - begge 14 år

 

Frida Sofie Smelhus Sveen og Olava Haug Boström fremførte i folkemusikkinspirert stil "Brudemarsj", arr. Knut Haseth.

 

Avgangselevene Ingrid Sandtorp Thorvaldsen ( t.v.) og Karoline Omberg Often - bunadskledde i anledning deres siste konsert med orkesteret. De fremførte sammen "Svenneprøva" av Jo Asgeir Lie.

 

Karoline Omberg Often (t.h.) hadde også en liten soloavdeling. Hun hadde først valgt folkemusikk fra Ukraina og avsluttet med satsen "lønn" fra Torbjörn Lundquists "Botany play" som er et verk originalskrevet for trekkspill bestående av ti iørefallende stykker.

 

Orkesteret har i år hatt fokus på tango. Nytenkning er alltid artig. Bajofondo er en gruppe fra Uruguay som blander elektronikk og tango til en egenartet ny moderne stil. Med deres komp på CD-spilleren i bakgrunnen spilte Ås trekkspillorkester melodistemmene.

Rethink Folk Music er også er nytt prosjekt som er verdt å merke seg.

 

De yngste i full konsentrasjon

 

Rekrutteringen ser ut til å være sikret...

 

 

 

CDen er her klar til å slippes... ...og vips, så var den sluppet