"Tett på"

Ingunn Stræte Lie og Jo Asgeir Lie

4. desember 2016

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2016 

 

Andre søndag i advent var det ektefellene Ingunn Stræte Lie og Jo Asgeir Lie sin tur i Riksscenens «Tett på»-serie. De har begge trekkspill som hovedinstrument, og hadde tatt turen til Oslo fra Ål i Hallingdal hvor de er bosatt. I tillegg til å dele hus, hjem og barn virker de også sammen som musikere når de har anledning, da de begge også er selvstendige, meget dyktige yrkesmusikere.

 

 

 

Ingunn er fra Ål i Hallingdal og har vokst opp med trekkspillere rundt seg. Hun studerte folkemusikk ved Norges Musikhøgskole (NMH) og skrev i 2009 en mastergradsoppgave om springartradisjonen på kromatisk trekkspill i Hallingdal. Hun er også en dyktig danser, og i 2009 vant hun kongepokalen i klassen for «dans hardingfele senior» under NM i folkemusikk. I tillegg til å spille og danse er hun daglig leder for Leveld Kunstnartun og kirkemusiker i Ål kirke – på trekkspill.

 

Jo Asgeir er også vokst opp i et trekkspillmiljø, men på Voss, og ble etter hvert trukket inn i Voss spelemannslag. Han har også studert ved NMH – først klassisk trekkspill/akkordeon og deretter hovedfag i folkemusikk. Han er også med i gruppa Kvarts og har vært med på en rekke plateinnspillinger. Etter studiene flyttet han til Ål, og var rektor på Ål kulturskole fram til han i 2012 ble rektor ved Ole Bull Akademiet på Voss.

 

 

 

Plateinnspilling har det også blitt med Ingunn. Tidligere i år ga de ut plata «Du og eg», en duoplate i skjæringspunkt mellom «rare reinlendere fra Hallingdal og svenske polskaer». Nettopp denne plata var utgangspunktet for konsertrepertoaret denne adventssøndagen, og det ble en riktig stemningsfull og fin konsert med friske og morsomme slåtter og komposisjoner – både egne og andres. Ingunn varierte også med toraderen hun hadde med seg.

 

Ingunn og Jo Asgeir liker å gi hverandre utfordringer. Her har Jo Asgeir akkurat måttet improvisere en overgang mellom to salmer der Ingunn måtte rekke å bytte fra torader til trekkspill.

 

Etter en drøy times konsert, entret konferansier Ola E. Bøe scenen for en prat med Ingunn og Jo Asgeir om løst og fast med historie fra trekkspill- og folkemusikkmiljøet og deres opplevelser, virke og hverdag som musikere.

 

Jo Asgeir har sågar skrevet en ny liturgi, og de avsluttet konserten med den vakre komposisjon «Den nye dagen», som nå ofte benyttes som postludium under gudstjenester rundt om i landet.

 

Flere burde så absolutt ha unnet seg turen til Riksscenen denne adventssøndagettermiddagen, men for de som ikke fikk kommet «Tett på», kan musikken også nytes som nevnt fra deres nylig utgitte CD «Du og eg» samt Jo Asgeirs «Song til Nordavinden» og «Sol og skodde» med Jo Asgeir Lie Group.

 

Ekteparet Lie i passiar med Ola E. Bøe. Her forklares det litt rundt selve trekkspillet og alle dets varianter.