"Bellows & Pipes" på tur!

Jörgen Sundeqvist og Håkan Dahlen

17. august 2016

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2016 

 

>>Faktaopplysninger - Sundeqvist og Dahlén

>> Program

 

Karlstads Domkyrka har i sommer kunnet by på konserter med temaet «orgel og et annet instrument». Konserten denne onsdagskvelden var den siste i denne rekken, og tiden var da kommet til orgel og trekkspill. Domkirken er en hvitkalket stenkirke midt i Karlstad sentrum og er stor og lys innvendig. Den store høyden under takhvelvingen i midten var en utfordring for kveldens musikere – Jörgen Sundeqvist (trekkspill) og Håkan Dahlén (orgel). De to er ikke ukjente for hverandre og har konsertert mye sammen tidligere. De har sågar også spilt inn CDene «Bellows & Pipes» og «French Dialogue». Begge har lang musikalsk fartstid og det stilles alltid høye forventninger til konsertene disse herrene presenterer. De fleste vil tenke seg at Håkan spiller på det «vanlige» stasjonære kirkeorgelet med flere tusen piper, men slik var det ikke denne gangen. Han hadde med seg sitt eget orgel der det ikke finnes en eneste pipe, men lyden kommer derimot fra en digital sampling av orgellyder. Dette gir en bedre repetisjon (hurtighet) i klaviaturet slik at arrangementene kan gjøres mer intrikate og elegante. Det er også positivt er at man faktisk får se organisten spille da han ikke behøver å ”gjemme seg” oppe på orgelgalleriet.

 

Jörgen Sundeqvist med kantoren i Karlstads Domkyrka. Sundeqvist fortalte like godt  fakta om verkene før konserten startet slik at den kunne gjennomføres uten  avbrytelser.

 

Repertoaret denne kvelden var av tsjekkiske komponister. Accordion Concerto (1973) av Eugene Zádor (1894-1977) er opprinnelig skrevet for trekkspill, strykeorkester og slagverk. Zádor kom til Hollywood og ble på den måten involvert i filmverdenen.  

 

De to hadde også valgt seg hvert sitt solonummer. Håkan hadde i Tsjekkia funnet noter på Sonate i Fiss-moll (1917) av Josef Klicka (1855-1937), som visstnok havnet i en skuff inntil 2011 hvor «noen» fant det. Jörgen hadde valgt ut Kromatiske variationer (1956) av Frantisek Broz (1896-1962) som bare har skrevet ett stykke for trekkspill. Det skal være spilt inn på vinyl av legendariske Milan Blaha en gang på slutten av 1950-tallet, men ikke siden.

 

Hederskomponisten til denne konserten var Václav Trojan (1907-1983). Han har også skrevet mye filmmusikk og han har blant annet tonesatt H.C. Andersens eventyr «Nattergalen» fra 1844. Dette lille stykket (Slavikuv Koncert – Nattergalens konsert) er utrolig vakkert, og som en av Jörgens favoritter hadde han satt seg ned en natt og arrangert dette for trekkspill og orgel.

 

En konsentrert Jörgen Sundeqvist

 

 

Kveldens høydepunkt var eventyrmusikk av Václav Trojan – Pohádky – Fairy Tales. Det er en suite i syv satser hvor det er mye humor i tonespråket. Man kan riktig se for seg prinsessen som drømmer, men blir forstyrret, spilledåsen og karusellen. Sats nummer fire er den største og beskriver striden mellom dragen og prinsen. Stykket har blitt spilt inn tidligere av Milan Blaha i 1959 og 1988. Komponisten er dessverre ikke blant oss lenger, men Jörgen frekventerer hyppig musikkonservatoriet i Praha og har blitt kjent med hans sønn som også heter Václav, men som dog ikke er musiker, men matematiker. Václav (jr) og Eliska Trojan var således tilstede under konserten og var hedersgjester. «Bellows & Pipes» har hatt tilsvarende konserter i august i Kramfors (Nyland), Sundsvall, denne i Karlstad og avslutter i Örnsköldsvik. Sønnen og hans kone var synlig dypt rørt etter fremføringen, og etter begeistret applaus fra publikum, falt valget på Tarantella av V. Trojan som ekstranummer.

 

Et begrenset antall publikummere (dessverre), men dog meget begeistret og imponert

 

Václav og Eliska Trojan var synlig dypt rørt etter konserten og takket musikerne personlig for fremføringen.

 

Karlstads Domkyrka

 

Karlstads Domkyrka