Selbufestivalen 2015

30. juli - 02. august 2015

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2015 

 

I 2014 gikk Selbufestivalen av stabelen på en ny arena. Etter overveldende positive tilbakemeldinger var det derfor en stor glede for arrangementskomiteen (Selbu Trekkspillklubb, Selbu Felebyggerlag og Selbu Gammeldanslag) å kunne ønske velkommen til Selbufestivalen 2015 selv om det ikke var planlagt festival mer enn hvert annet år.

 

Festivalen er bygget på samme struktur som fjorårets med konserter og innslag tilrettelagt for alle generasjoner, profesjonelle utøvere og amatører, unge og eldre side ved side. Målsettingen om å være en kvalitetsfestival må uten tvil kunne sies å være nådd med formidling av god musikk, og samtidig ha løs kappe og være et godt festarrangement hvor alle hygger seg både som publikum, og med egen spilling og dans. Dansearenaene var festivalteltet utenfor Selbu Hotell & Gjestegård og låven på Camp Eggen.

 

 

Selbufestivalen kunne altså også i år by på flere ulike konserter. Torsdag kveld var det åpningskonsert i Selbu kirke med festivalpub på Camp Eggen senere på kvelden. Fredag ettermiddag var det åpning av kunstutstilling med minikonsert med Øivind Farmen, som for øvrig også var programansvarlig i år, og Sigmund Sæther. Øivind innrømmet at det nok var Sigmund som vekket hans interesse for gammeldans. Musikk til årets seniorkonsert ble besørget av Roar Engelberg (panfløyte) og Håvard Svendsrud (trekkspill). Ellers var det muligheter for å delta på dansekurs og for de som ikke fikk nok dansemusikk på kveldene, hadde man tilbud om frokostdans på lørdagen og gammeldansbrunch på søndagen.

 

 

Kunstutstilling på låven ved siden av hotellet    

 

Åpning av kunstutstilling - Øivind Farmen

 

Åpning av kunstutstilling - Sigmund Sæther og Øivind Farmen

 

«Flukt» stod i år for familiekonserten. Sturla Eide (fele), Øivind Farmen (trekkspill) og Håvard Sterten (trommer) har turnert i en rekke land på store musikkfestivaler, men har i tillegg gjort flere hundre konserter for skolebarn/-ungdom i Norge. Konserten var i år som i fjor tilrettelagt for den yngre garde, men også foreldre og besteforeldre kunne ikke la være å trekke på smilebåndene. Etter familiekonserten fulgte «De unges konsert» - en variert konsert med unge utøvere på høyt nivå fra ulike kulturskoler. Anna Ouff Grøthe var også iår en populær og dyktig gjest på denne konserten. Vi fikk også stifte bekjentskap med den lokale «Ælgligan» som under hovedkonserten senere på dagen, mottok Selbu Sparebanks inspirasjonspris. Prisen deles ut til en solist/gruppe med unge festivaldeltakere som inspirasjon til videre musisering.

 

Maren Skjei - De unges konsert

 

Mi4 - De unges konsert

 

Anna Ouff Grøthe - De unges konsert

 

Ælgligan - De unges konsert

 

Selbu Sparebanks inspirasjonspris gikk i år til Ælgligan. Pengeprisen skal fungere som en inspirasjon til videre musisering hvilket vi er helt sikre på den gjør

 

Familiekonsert med Flukt

 

Flukt

 

Selbusjøen Hotell & Gjestegård

 

Dansespillingen på kveldene ble besørget av ulike amatørorkestre og grupper, samt i tillegg en del programfastsatte grupper. Sveriges Cultband serverte skandinavisk folkemusikk blandet friskt og uhemmet med cajun, irlendsk musikk og country. P.A. Røstads orkester er kjent for sin rytmisk drivende gammeldansmusikk og viderefører tradisjonen etter P.A. Røstads kvartett med Hilmar Alexandersen som på 1970-tallet ble et begrep i gammeldans-Norge. På Selbufestivalen fikk vi oppleve orkesteret sammen med Sigmund Sæther. Han kommer fra Selbu og for innvidde er «Sigmunds-stilen» et relativt kjent begrep. Sigmund fikk vi også et nærmere bekjentskap med under programposten «Tett på» - en akustisk intimkonsert. Det ble her et eksklusivt møte med ham og Sturla Eide gjennom musikk og samtale, ledet av Andreas Reitan. De to fantastiske musikerne har begge «gått mot strømmen» og skapt sin egen stil og musikk.

 

Da kan vi bare krysse fingre for at det blir en ny Selbufestival i 2016. Det skal i alle fall ikke stå på mangel på gode tilbakemeldinger fra musikere og publikum...

 

Beitstøingan fra Steinkjer

 

Gamle Aker Spelemannslag, Oslo                                                                                                                                 Foto: Kjell Nor

 

Hemne Trekkspillklubb

 

Hemne Trekkspillklubb

 

Sigmund Sæther/trio tk

 

Bakkligut'n (t.h.) m/ venner

 

Flyskrekk

 

Flyskrekk - Per Hammerøs (t.v.) makker Arne Johnsen ble forhindret fra å delta, men Kristina Farstad Bjørdal og Odd Arne Halaas (t.h.) stilte sporty opp på kort varsel og reddet dansespillingsøkten :-)

 

Steinkjer Trekkspillklubb

 

Sveriges Cultband

 

Toraderjutulan

 

Harta tå kor

 

Old Swing Boys

 

Polkagrisan

 

Polkagrisan under oppvarming på hotellets verandatak

 

Ulvans. Ulvan (t.h.) var trolig festivalens eldste utøver i år med sine 85 år...

 

Sigmund Sæther/P.A. Røstads orkester

 

Elvetuns orkester

 

Selbu Trekkspillklubb

 

Selbu Trekkspillklubb underholdt under gammeldansbrunchen på søndag "morgen"

 

Sturla Eide og Øivind Farmen spilte også på gammeldansbrunchen

 

Mange var innom salgsutstillingen til 3KKSPILLTROLL  for å benytte anledningen til å prøvespille

 

Fra brygga ved Selbusjøen Hotell & Gjestegård

 

Selbusjøen Hotell & Gjestegård

 

Vakker solnedgang over Selbusjøen

 

 

"Norges triveligste dansehelg...."