Landsfestivalen i gammaldansmusikk

Lom, 5. - 9. august 2015

Alle foto og tekst: © fo2:r2, © fo2:2re og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2015 

Grindstuen & Midtlis - Nr. 1 i Gruppespel!!!

 

>> Se bildene fra klassen Gruppespel

 

Se finalen i Gruppespel på NrK nettTV

 

Årets resultatliste

 

Landsfestivalen i gammaldansmusikk ble arrangert første gang i 1986. Landsfestivalen samler gammaldansinteresserte fra hele landet til konkurranser i dans og spell. FolkOrg peker ut en lokal arrangør til å gjennomføre festivalen. I 2015 hadde FolkOrg gitt Lom spel- og dansarlag ansvar for å gjennomføre Landsfestivalen i gammaldansmusikk. Dette er første gang Landsfestivalen ble arrangert i Lom - mens den har vært tre ganger i nabokommunen Vågå.   Lom har nettopp bygd og tatt i bruk sitt nye "flerbrukshus"  kalt "Utgard" - og ett av argumentene under diskusjonen om bygging av det nye anlegget var nettopp at det ville være mulig å gjennomføre slike store arrangementer som Landsfestivalen er.   Dette var faktisk også det første  arrangementet som virkelig satte "Utgard" på prøve.

 

Publikum forventingsfulle foran åpningskonserten

 

Prøven ble utmerket bestått, og alle helt opp til festivalsjef Grete Sjurgard ga uttrykk at de var veldig godt fornøyd med gjennomføringen.    All matservering i det store matteltet ble laget lokalt med egne ressurser,  og med vekt lagt på at tilbudet skulle bli preget av lokale råvarer og tradisjoner.   Ikke minst ble dette tydelig ved serveringen etter åpningsseremonien, der det bar rett ut i matteltet til et langbord dekket med spennende godsaker av "husmannskost", det meste hva magen og hjertet kunne begjære - rømmegrøt, byggrynsalat, kjøttsuppe, hjort, raudostkake  - og "toppen på kransekaka" at den ikke ukjente mesterkokken  Arne Brimi selv var tilstede og serverte bål-stekt Brie-ost på skje  og "molte-súp".     Det var jo da ikke rart det ble "litt trangt om saligheta" - men mat ble det til alle; innen første gruppe,  "Syvers Orkester"  dro i gang dansen fra scena i Matteltet - den ene av de tre scenene det ble spilt fra under arrangementet.  

Første kveld var i sin helhet egnet til lokale grupper,  og det var absolutt et godt valg.  Like trangt som foran matbordet ble det på dansegolvet foran scena, og noen "stildans" ble det vanskelig å utøve,  det var bare å henge med rundt i svingene så godt som en kunne.  Men liv og stemning ble det til gangs, fra første takt.

 

Juniorspelemenn - Lom spelemannslag under åpningskonserten

 

"Utgard" - flerbrukshus - første større arrangement i det nye flerbrukshuset som virkelig fikk satt det på prøve.

 

Stortingspresident Olemic Thomessen ledet Lom spelemannslag under åpningskonserten

 

Forøvrig var det en dobling av påmeldingen i forhold til de siste årene - det var ialt  over 900 deltakere på 177 forskjellige 'startnumre' - (dette inkluderer alle deltakerne - både spelemannslag og dansere).  

 

 

 

 

Brimi fyrer opp. "Hva er det som lages her?" var det mange som lurte på...

 

Svaret: Brie-ost som varmes ved å brenne fin bjørkeved på toppen - deretter tas det brente skallet av og flytende ost serveres på skje

 

 
Brimi og sjef for mat og servering, Ellen Olasveen   Brimi med varm "moltesuup"

 

Syvers Orkester på scenen i matteltet - første orkester ut til dansespilling etter åpningskonsert, og det var neppe veldig mye om å gjøre at de ikke ble første orkester på resultatlisten i gruppespel også - men de var ikke lei seg for en bronse-plass heller, da!

 

Bjørn Turtums Gammeldansorkester - populær lokal gruppe fra nabokommunen Vågå. - Det var forøvrig bare lokale fra Lom og Vågå som fikk slippe til onsdag kveld - og dem var det nok av, med høyeste kvalitet og i alle aldersgrupper.

 

Happy Skvett - Dansespilling fredag kveld - for første gang deltakere på Landsfestivalen, selv om gruppa har bestått nesten like lenge som Landsfestivalen har vært arrangert - Happy Skvett startet i oktober 1991, og har gitt ut flere CD-plater.

 

Hafslobelgen - Dansespilling fredag - fra Hafslo, i Luster - som er neste års arrangør av Landsfestivalen i Gaupne. Luster er også nabokommune til Lom.

 

Syvers orkester - Dansespilling fredag

 

Åtgaum - Dansespilling fredag. Gruppa er fra Rauma og Ørsta - og de vant "Superfinalen" i NM på trekkspill i regi av NTL tidligere i år.

 

 
Fullt trøkk på dansegulvet i matteltet   Lom

 

Lom - stavkirka fikk i noen dager ganske mange "nabohus" - to festival-campingområder omkranset kirkegården. Av hensyn til den uerstattelige verdi som stavkirka er, var det absolutt grillforbud på campingområdene, og det var satt opp sikkerhetsgjerde flere meter fra den i seg selv steinsolide kirkegårdsmuren, og vannslanger lå ute dersom det verste skulle ha inntruffet. Men alt gikk uten det minste problem, og den nye sognepresten i Lom, Einar Gelius, som bor i prestegården like ved, uttalte at det hadde bare vært hyggelig erfaring å ha gammeldansfolket som naboer disse dagene.

 

 
Fossen gjennom Lom sentrum - "Fossbergom" har sikkert inspirert mang en spelmann fra Lom oppgjennom tidene - vilt og vakkert.   I Lom sentrum finnes også museet "Fossheim Steinsenter" som nok mange også rakk å avlegge en liten visitt i løpet av Landsfestivalen..

 

 
Lom stavkirke   Dikteren Olav Aukrust støtter seg på Lomseggen..., Aukrust - onkel av Kjell - var født og bodde hele sitt liv (1883-1929) på garden Aukrust i Lom.

 

Buskspill i Lom med store og små musikanter

 

Ida Furusæter - Ringebu spelemannslag - Nr. 11 Solo durspel senior

 

Norill Terese Norheim - Jostedal Spel- og dansarlag. Nr. 14 i Solo durspel senior

 

Øyvind Sandum - Vågå Spel og Dansarlag. Nr. 3 i Solo durspel senior

 

Rikke van Ommeren - Oppdal spell- og dansarlag. Nr. 5 i Solo durspel senior

 

Vegard Thon - Etnedal spel- og dansarlag. Nr. 2 i Solo durspel junior

 

Tom Møller Berg - Gudbrandsdal folkemusikklag. Nr. 8 i Solo Andre instrument senior

 

 
Ida Kristine Sagerøy - Jostedal spel- og dansarlag. Nr. 11 i Solo Andre instrument senior   Nils Øyvind Bergset - Numedal spel- og dansarlag. Nr. 7 i Solo Andre instrument senior

 

Dommerene Thomas Nilssen og Marianne Tomasgård klør seg litt i hodet - til tider en vanskelig oppgave å være dommer.

 

Ole Nilssen - Hedmark folkemusikklag. Nr. 3 i Solo Andre instrumenter senior

 

Ronny Kjøsen - hadde "mange lodd i trekningen" under hele Landsfestivalen. Her som deltaker Solo andre instrument senior (Søndre Trondhjems spelmannslag) hvor han ble nr. 1

 

Einar Eimhjellen - Naustedalen spelemannslag - eneste på annet instrument enn trekkspill - munnspill. Nr. 10 i Solo Andre instrument senior. Ett enkelt munnspill alene kan likevel få mange ut på dansegolvet

 

Hans Solbakken - Lom spel- og dansarlag. Nr. 9 i Solo Andre instrument senior

 

Mads Erik Odde - Lom spel- og dansarlag. Nr.4 i Solo Andre instrument senior

 

Meisterkonsert - Sindre Fotland (Osterøy spel- og dansarlag)

 

LANDSFESTIVALEN TIDLIGERE ÅR:

Resultatliste Landsfestivalen 2014 – STEINKJER

Resultatliste Landsfestivalen 2013 –  LØTEN

Resultatliste Landsfestivalen 2012 –  VÅGÅ

Resultatliste Landsfestivalen 2011 – OPPDAL

Resultatliste Landsfestivalen 2010 – NORDFJORD

Resultatliste FolkemusikkNM 2009 – GEILO

Resultatliste Landsfestivalen 2008 – SKJÅK

Resultatliste Landsfestivalen 2007 – VÅGÅ

Resultatliste Landsfestivalen 2006 – MELHUS

Resultatliste Landsfestivalen 2005 – SØR-FRON

Landsfestivalen 2004 – OPPDAL

Resultatliste Landsfestivalen 2003 – OTTA

Resultatliste Landsfestivalen 2002 – FØRDE

Landsfestivalen 2001 – MELHUS

Landsfestivalen 2000 – NORDFJORD

Landsfestivalen 1999 – GEILO

Landsfestivalen 1998 – ÅLESUND

Landsfestivalen 1997 – OTTA

Landsfestivalen 1996 – FAGERNES

Landsfestivalen 1995 – VINSTRA

Landsfestivalen 1994 – RØROS

Landsfestivalen 1993 – STRYN

Landsfestivalen 1992 – GEILO

Landsfestivalen 1991 – VÅGÅ

Landsfestivalen 1990 – OPPDAL

Landsfestivalen 1989 – FAGERNES

Landsfestivalen 1988 – VINSTRA

Landsfestivalen 1987 – HEIMDAL

Landsfestivalen 1986 – FØRDE

 

Kart-oversikt over arrangementsstedene finner du her