The Accordion King

En multimediakonsert av Fredrik Högberg

 - inspirert av trekkspillkongene i Ådalen

22. og 23. januar 2015

Solist - Jörgen Sundeqvist - klar til å starte på sitt 35 minutters program

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2015

                                                                                                                                                                

 

Les vår artikkel om Sundeqvists foredrag fra Ransäter, juli 2014- "Ådalens dragspelskungar"

 

Arbeidere til hverdags og sin tids rockestjerner i helgene. Det var et strevsomt liv de levde. Trekkspillkongene i  Ådalen (Sverige) hadde ikke sjelden tragiske skjebner eller sørgelige levekår. Syklende mellom dansebanene og folkeparkene med trekkspillet surret fast på bagasjebrettet kunne de tilbakelegge tjue mil på en helg. Honoraret var for mange av dem ikke mye å rope hurra for, et måltid eller en flaske sprit var ikke sjelden lønnen for strevet. Men spille kunne de, og det så bra i den grad at flere at dem smått om sen oppnådde ære og berømmelse utenfor Ådalen og til og med utenfor rikets grenser. Ved  Ångermanälven i nord-østre Sverige – eller «dragspelets Mississippi» som den også kalles – har mange trekkspillere vokst opp og området oser av trekkspillhistorie. Blant de aller mest kjente var nok navn som Andrew Walter, Hans- Erik Nääs samt Karl og Erling Grönstedt, men vi må ikke glemme at det var mange dyktige som ikke er blitt så profilert i etterkant.

 

Komponist Fredrik Högberg hadde dessverre ikke anledning til å være tilstede i Kramfors, men hadde laget en personlig hilsen i en del av filmen

 

Folkets park, Kramfors - Nordiska Kammarorkestern  - dirigent Niklas Willén

 

Solist Jörgen Sundeqvist hilser på 1. fiolinisten

 

For å gjenskape atmosfæren, stemningen og musikken har den allsidige komponisten Fredrik Högberg laget en multimediakonsert for trekkspill og orkester. Jörgen Sundeqvist og Högberg har samarbeidet  mye de siste årene og valget falt da naturlig på Sundeqvist som trekkspillsolist. Konserten hadde premiere på teateret i Kramfors Folkets park (Sverige) med Nordiska Kammarorkestern (NK) 22.  januar 2015. NK kan i år feire 25 års-jubileum, og kveldens dirigent var Niklas Willén, som for øvrig var orkesterets (den gang Sundsvalls Kammarorkester) første sjefsdirigent. Willén er i dag bosatt i Tyskland og har hatt en fremgangsrik karriere. Den 23. januar kunne man høre konserten i Sundsvall (Sverige) som en del av Kulturfestivalen der, som i sin tur er en del av Umeå Kulturhovedstad 2014. I anledning sitt jubileum åpnet NK begge dagene med Paris-symfonien av Wolfgang Amadeus Mozart og Symfoni nr. 1 av Ludwig van Beethoven.

 

 

 

Konserten ”The Accordion King” er en hyllest til «Ådalens dragspelskungar» og varer 35 minutter med Sundeqvist som trekkspillsolist. En film vises på tre lerret på veggen bak orkesteret. Filmen er også laget av Högberg og har mange humoristiske innslag der bl.a. han selv medvirker. Likevel blir vi minnet om alvoret hos datidens fattige skjebner som ulmer i bakgrunnen. Tømmerfløting og papirfabrikker var hovednæringen langs elven. Sykkelen var et vel så viktig redskap for trekkspilleren som instrumentet for å kunne komme seg rundt til de ulike danselokaler,  så det gjaldt å stelle pent  med denne.  De arbeidet hardt om dagen og syklet milevis i helgene for å spille. Högberg har tilpasset musikken nøye underveis til filmen – eller motsatt , for selv om folk var fattige og hardtarbeidende fant de glede og avkobling i musikken. Konserten inneholder musikk i et annerledes tonespråk og er tildels nyskapende, men har også mange og lange meget melodiøse partier. Som f.eks. når det danses til «Arbetar-Malins vals».  Vi spøkte på forhånd med at vi i alle fall ikke regnet med å få høre «Afton på Solvik», men for de som hørte nøye etter kunne man dra kjensel på strofer fra både denne og «Månsken över Ångermanälven». Partiene som tar for seg fabrikkarbeidet beskriver dette med et mer intens tonespråk og Sundeqvist får her bare «jobba på» med fingrene på tangentene og dette blir viruost fremført av ham. Flere av disse hurtige partiene fremføres parallelt med orkesterets pianist som også har nok å henge fingrene i. Vi kunne ønsket oss at trekkspillsolisten i visse partier hadde vært noe mer fremtredende i lydbildet – spesielt venstrehånden hvor det finnes mange intrikate bassganger - (ja, vi har sett partituret).

 

 

 

 

 

Arrangementet til "Arbetar-Malins vals" kunne kjøpes i foajeen i pausen

 

 

 

Humor og selvironi

 

 
Ferdig gjennomført...   ...og har grunn til å være godt fornøyd - både solist og orkester

 

 
Takk rettes også til filmens skuespillere...   .. .ikke minst mannen på sykkel som er gjennomgangsfigur i filmen.

 

Orkester, solist, komponist og dirigent høstet selvsagt stående applaus etter fremføringen. Det var tydelig at orkesterets medlemmer koste seg storartet over samspillet med trekkspillsolisten. Vi tør hevde at de vel aldri før hadde vært med på noen lignende. Dette var selvfølgelig en stor begivenhet for Jörgen Sundeqvist, men også for trekkspillet som sådan. Med det mener vi at en komponist av internasjonal dimensjon skriver et verk for trekkspill og orkester, samt at trekkspillet da blir ”vist frem” på en særdeles positiv måte foran profesjonelle musikere slik at flere blir kjent med dets allsidighet.

 

Artig innslag var det også at skuespilleren med sykkelen og «Malin» med finkjolen kom opp på scenen. Det kan også opplyses at  trekkspillet som var med i filmen og som stod på bagasjebrettet i sin gamle koffert, faktisk har tilhørt Sundeqvists morfar.

 

Skulle konserten bli satt opp igjen ”Et sted nær deg”, kan den anbefales på det varmeste til de som vi ha en spesiell trekkspillopplevelse!

 

Tonhallen, Sundsvall - Nordiska Kammarorkestern  - dirigent Niklas Willén

 

 
Nordiska Kammarorkestern    Dirigent Niklas Willén

 

Niklas Willén er kjent for å dirigere med hele kroppen

 

En fullsatt sal i Tonhallen, Sundsvall

 

Stående applaus også i Sundsvall

 

Komponist Fredrik Högberg (foran med blomster) var med i Sundsvall på den andre premieredagen.

 

Komponist, solist, dirigent, skuespillere og orkestermedlemmer - alle godt fornøyde :-)

 

Jörgen Sundeqvist (f. 1962) er den siste i rekken av trekkspillkonger fra Ådalen og vokste opp i Kramfors. Han er en etablert soloist, arrangør, komponist og lærer på sitt instrument, og konserterer både i inn- og utland. I tillegg dømmer han ofte i internasjonale konkurranser. Tidlig ble han inspirert av sine forgjengere og lærte å kjenne deres musikk og spennende skjebner. Flere av trekkspillkongene kjente han sågar personlig.

 

Fredrik Högberg (f. 1971) er en svensk, meget produktiv,  komponist. Hans verk spenner over flere genre så som bl.a. ballett, opera og kammermusikk. Han blir ofte inspirert av både pop og rock, såvel som jazz og andre komponister som Debussy og Stravinsky.