Stian Carstensen - Ulf Nilsen

"Sønner av Norge, barn av Europa"

Improvisasjoner over 1814

Bøler kirke, Oslo, 8. oktober 2014

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2014

                                                                                                                                                                

 

Onsdag 8. oktober 2014 ble for noen uker siden brått avmerket i kalenderen som «rød dag», da vi fikk nyss om at det skulle være konsert i Bøler kirke i Oslo med to fremragende musikere – multiinstrumentalist Stian Carstensen og kantor Ulf Nilsen. De to «fant hverandre» på en kirkemusikkfestival. Nilsen er født blind og har ikke sett en note. «Så hyggelig å se at så mange kunne komme», utbrøt Nilsen smilende og selvironisk etter å ha blitt geleidet ned fra kirkeorgelkrakken arm i arm med sin medmusikant. Stian Carstensen er jazz- og folkemusiker og utmerket seg dessuten nylig ved å motta Telenors meget ærefulle Kulturpris 2014 på kr 500.000!

 

       

Fellesnevneren for Nilsen og Carstensen må bli improvisasjon og full instrumentbeherskelse. Ulf Nilsen spiller orgel, piano, cembalo, fiolin og fløyte. Stian Carstensen spiller trekkspill, gitar, banjo, steelgitar, fløyte, kaval og gaida. Et møte mellom to slike musikere må jo bare ende i fyrverkeri!

 

Temaet for kveldens konsert var Grunnlovsjubileet sett med musikalsk skråblikk. «Vi kjenner alle Sønner av Norge og vi er jo også barn av Europa». Slik lød Nilsens innledning.  Det er interessant å hente fram europeisk musikk fra rundt 1814. «Det tar for lang tid å gå tilbake til 1030». Dermed fikk vi høre flere temaer og musikalske utdrag i original form og i nye arrangementer. De to er på helt samme plan hva gjelder å lytte til hverandre og improvisere videre på nye temaer - selvsagt helt «bladfritt». Beethovens 9. symfoni, Edvard Griegs «Peer Gynt-suite» og Sæveruds «Kjempeviseslåtten» var blant kveldens utvalgte på repertoaret. Instrument-konstellasjonene var flygel og trekkspill, kirkeorgel og steelgitar, flygel og banjo, trekkspill og kirkeorgel. Vi ga oss ende over når Nilsen trakterte fiolin og orgel samtidig og da med triller utført med basspedalene.

 

Stian trives godt med steelgitaren som han selv synes minner om et avlastningsbord med clutch og brems, diskret innpakket og kjøpt på Ellos. Kombinasjonen steelgitar og kirkeorgel passet perfekt til David Bowies «salme» «Life on Mars». Ironi og ordspill fra både Carstensen og Nilsen om alt og ingenting mellom de musikalske innslag bidro til en lett og ledig stemning blant publikum. Vi vil tro de fleste som oss forlot fullsatte Bøler kirke med «ståpels» og et håp om vi får høre de to igjen ved en annen anledning.

 

 

 

 

 
 

 

 

         
  Ulf Nilsen       Stian Carstensen  

 

 

Stian Carstensen (banjo) og Ulf Nilsen (flygel)

 

 

 

Stian Carstensen - med sin steelgitar... ... som han selv synes kan minne om et avlastningsbord med clutch og brems, diskret innpakket og kjøpt på Ellos...