Norges fremste tangomusikere møtte Stabsmusikken!

Tango!

Ridehuset, Akershus festning - 18. oktober 2014

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2014

                                                                                                                                                                

 

Program

 

Tango er kanskje ikke det første man forbinder med Forsvarets Stabsmusikkorps, men dette er en genre de nå har bevist at de behersker til fulle. I oktober inviterte de med seg fire av Norges fremste tangomusikere og holdt tre konserter i Ullensaker kulturhus, Bærum kulturhus, og som ble avsluttet lørdag 18. oktober i Ridehuset på Akershus festning.

 

Lidenskap og temperament var gjennomgående begreper i konserten slik den argentinske tangoen arter seg. Korpset åpnet med «Devil’s Tango» av Bart Picqeur og fulgte opp med «El dia que me quieras» av Carlos Gardel (født Charles Romuald Gardes 1890-1935, forløperen til Astor Piazzolla) i et arrangement av deres dirigent Jonas Dominique.

 

 

         
  Atle Sponberg       Per Arne Glorvigen  

 

Deretter kom kveldens solister inn på scenen: Per Arne Glorvigen (bandoneon), Sverre Indris Joner (piano), Atle Sponberg (fiolin) og Steinar Haugerud (kontrabass). «Tango for 3»  ble dannet i 1986 først som en trio (Indris Joner, Haugerud og Sponberg) og ble Norges første rendyrkede tangoensemble. I 1991 ble trioen utvidet med Glorvigen til en kvartett. De har spesialisert seg på argentinsk tango og har vakt oppsikt også internasjonalt. De har gjort en rekke konserter med anerkjente symfoniorkestre, men denne kvelden var det altså i samarbeid med Stabsmusikken, som forøvrig så ut til å storkose seg nede i rekkene.

 

Mange av kveldens tangoer var komponert av Sverre Indris Joner, men han stod også for arrangementet av flere komposisjoner av Astor Piazzolla – nytangoens far – eller samtidstango som Indris Joner også kaller denne genren. Piazzolla tilbragte 17 år av sitt liv i New York. Der ble han eksponert for jazz som er årsaken til at han tok elementer herfra når han skapte sin nye tangostil. Han likte også Bach, noe som kommer tydelig frem i «Fuga y misterio».

 

 

         
  Sverre Indris Joner       Steinar Haugerud  

 

Per Arne Glorvigen      

 

 

         
  Forsvarets Stabsmusikkorps          

 

 

Glorvigen kunne fortelle at han spilte på et instrument fra 1929. Bandoeonet ble oppfunnet i 1855 av tyske Heinrich Band (1821-1860) og var opprinnelig tenkt å fungere som et transportabelt kirkeorgel, men havnet fort i et noe annet miljø på bordellene i Argentina. Det tyske firmaet Alfred Arnold (AA) produserte og eksporterte i sin tid årlig tusener av bandoneon til Argentina. Den dag i dag er det faktisk Tyskland som er hovedprodusent av bandoneon for eksport til Argentina. Instrumentet er i dag både stuerent og anerkjent. Vi fikk så høre Piazzollas tristesse til mannen med den doble A «Tristezas de un doble A» i et arrangement av Indris Joner.

 

Konserten ble avsluttet med et nummer av argentinske Anibal Troilo (1914-1975) som man ikke kommer unna på en ekte argentinsk tangokonsert «Romance de barrio».