FOLKEMUSIKKVEKA

Den gode folkemusikkfesten

24. mai - 1. juni 2014

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2014

                                                                                                                                                                

 

>> Bildereportasje fra Folkemusikkveka 2009

 

Folkemusikkveka på Ål ble i år avviklet i uke 26 - første gang faktisk så langt tilbake som i 1976. Folkemusikken og -dansen står sterkt i Hallingdal, og ikke minst på Ål. De fleste folkemusikkfestivalene i landet ser utfordringer i å holde besøkstallet oppe og få det økonomiske til å gå rundt. Et godt produkt er avhengig av et godt samarbeid med det offentlige og med lokalt næringsliv. Like viktig er det å trekke til seg lokalt publikum for at festivalen skal overleve, og det har styret i Folkemusikkveka klart –  i tillegg til at det kommer folk fra andre kanter i landet også, ofte ganske så langveis fra.

 

Folkemusikkveka har de siste årene forsøkt å fornye seg samtidig med at publikum også skal kjenne igjen den velkjente profilen. Ål er et godt egnet sted for et slikt arrangement i og med at alle arenaene kan nås i gangavstand. Overnattingstilbudet er variert idet man kan velge mellom Thon Hotel Hallingdal, Pensjonatet eller camping.

 

 

 

 

 

 

 

Hallingdal Kraftlag - Oddvar Fingarsen (t.v.) med ny "turbin" Bugari Essenzia Hallingdal Kraftlag - Oddvar Fingarsen (trekkspill), Jostein Sørbøen (torader), Terje Tandberg (kontrabass) og Jostein Fingarsen (gitar)

 

Én ting er sikkert – man trenger ikke være redd for å kjede seg på Ål denne uka. Har du lyst til å lære hallingspringar på en time, så er Folkemusikkveka stedet! Ønsker du gå mer i dybden, kan du melde deg på helgekurs med godt kvalifiserte instruktører. I år var det også fotoutstillinger ved den faste festivalfotografen Knut Utler og Arne Moslåtten som definitivt kan mer enn å skrive tekster og spille trekkspill/fløyter i Hellbillies.

 

De andre programpostene for uka var mange og varierte for ulike aldersgrupper. Selvsagt var konserten med «STAUT» i Hallingdal feriepark et populært innslag for de unge. «Fanitulltevlinga» har etablert seg som en spesiell arena for de ypperste av utøvere i felefaget og i år var det ny rekord i antall deltakere. Den tradisjonsrike konserten «Bygdamønstringa» foregikk som sedvanlig i Ål kulturhus, der publikum blir utfordret til å entre scenen og bidra med et innslag.

 

Aal Pensjonat kunne by på flere intimkonserter som «Meisterspel på hardingfele», «Felefrokost» og «Belg te Bisk». Under sistnevnte konsert serverte Oddrun Bergaplass velsmakende hallingfrokost, mens Ingunn Stræte Lie og Torleif Stave stod for musikken på trekkspill – femrader, torader og enrader.

 

 

 

 

 

 

Torleif Stave - tidl. lærer til Ingunn Stræte Lie Ingunn Stræte Lie. Hver mandag stiller hun eller Torleif opp som spillemann for unge som danser "laus" i 2 x 45 minutter!

 

Ingunn Stræte Lie er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. I 2004 overvar vi hennes 4. års eksamen i folkemusikk. I 2005 avholdt hun masterkonsert på trekkspill/durspill med tema "Folkemusikk fra Buskerud". I 2009 var det eksamenskonsert hvor temaet var "Springarspel"

 

 

 

 

 

 

Aal Pensjonat B&S - også kalt Gamlebanken - i Ål er et lite minhotell med 6 koselige rom, spisesal og stue/bibliotek. Spisesalen på Aal pensjonat

 

 

 

 

 

 

 

Ingunn Stræte Lie - femrader Ingunn Stræte Lie - torader

 

 

 

 

 

 

Aal Pensjonat B&B Aal Pensjonat B&B

 

Både fredag og lørdag var det festkveld på hotellet der bl.a. Hallingdal Kraftlag og Haugerud, Fingarsen & Evje spilte til dans. Hallingdal Kraftlag debuterte i 1990, og de fleste låtene er komponert av Jostein Sørbøen. Over 100 låter har det blitt og mange er klassikere innen gammeldansmiljøet. De fant Folkemusikkveka som en god anledning til å slippe sin blodferske CD «Ein an’ dans». Under plateslippet i Ål sentrum, såkalt «Myren», lørdag formiddag var det smekkfullt av publikummere. Mer «Moro i Myren» fortsatte med «Hallingdanstevling 1 mot 1», før lørdagsformiddagen ble rundet av med Alexander Rybak og dansegruppa FRIKAR.

 

 

 

 

 

 

"Moro i Myren" Hallingdal Kraftlag hadde plateslepp på sin blodferske CD "Ein an' dans"

 

 

 

 

 

 

Hallingdal Kraftlag

 

 

 

 

 

 

Hallingdal Kraftlag... ...med en ung, interessert lytterskare...

 

Alexander Rybak

 

 

 

 

 

 

Haugerud, Fingarsen & Evje spilte også til dans på hotellet. Haugerud, Fingarsen & Evje - Oddvar Fingarsen (trekkspill), Egil Haugerud (torader), Ola Tom Evje (trekkspill), Terje Tandberg (kontrabass) og Tor Bækkelund (gitar)

 

Søndag formiddag kunne publikum roe ned med folkemusikkmesse i Ål kyrkje der Jo Asgeir Lie hadde skrevet liturgien og medvirket på trekkspill med sin PIGINI Nova. Riktig så vakkert var det.

 

Godt vær bidro til gode minner om Folkemusikkveka 2014, og vi tror at både publikum og styret i Folkemusikkveka var fornøyde med profilen og formen på årets festival.

 

 

 

 

 

 

Jo Asgeir Lie (t.v.) akkompagnerte solist Jon Anders Halvorsen. Jo Asgeir Lie med sin PIGINI Nova. Eilif Gundersen t.v. på seljefløyte, lur og bukkehorn.

 

 

"Fløyte - med noko attåt" i Sundrehall. Her ble det "fløytespell og ordsprell"- feststund med tre virtuoser på fløyte og artige historier: F.v. Steinar Ofsdal, Arne Moslåtten og Hallgrim Berg

 

Arne Moslåtten (fløyte)

 

 

 

 

 

 

Steinar Ofsdal kan til og med spille vakkert på sykkelslange Steinar Ofsdal og Arne Moslåtten