Fliflet/Hamre

sære og populære ringrever fra vest

Riksscenen i Oslo, 3. oktober 2014

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2014

                                                                                                                                                                

 

Fredag 3. oktober 2014 inntok de to ringrevene fra vest Riksscenen i Oslo. Vi snakker om duoen fra Bergen - «Fliflet/Hamre». Gabriel Fliflet trakterer trekkspill og sang. Ole Hamre kler sitt navn med rette og sørger for å holde rytmene i gang, det være seg ved hjelp av slagverk, stepping eller «hamrofon». Sistnevnte kan beskrives som en perkusjonsintallasjon bestående av godt brukte gryter og kjeler.  

 

Duoen Fliflet/Hamre har holdt på sammen i årtier – ja, helt siden Jan Eggum var dypt politisk og deprimert og fisketorget i Bergen hadde fisk. De blir litt som Knott og Tott med sine kreative, morsomme og særdeles musikalske krumspring. Målet til duoen er å hente verden hjem til Bergen og gjøre noe med den. Deres motto er: «Om de fødes, giftes eller dør – Fliflet/Hamre får dem i humør!»

 

       

Lekelyst og innleving stod sentralt også på Riksscenens konsert denne kvelden. Publikum var med fra første sekund idet Hamre dirigerte med trommestikkene til allsang med «Mellom bakkar og berg». Hamre hadde også laget musikk av lyder. Lyder som kommer ut av kroppen – lyden av sure folk. Han hadde vært på Nordmøre – «misnøyets Mekka» - og gjort opptak av god og dårlig stemning. Resultatet etter en god mix ble da til «Uffda»-sangen.

 

Rå balkantoner blir alltid servert på konsertene deres og intet unntak denne kvelden.

Det meste av kveldens repertoar var moll-baserte toner, men de gjør det med et stort glimt i øyet så som «Solgang» - en trist brudemarsj framført med melodika og trekkspill. «Vil bort»-sangen har en tittel som heller ikke høres lystbetont ut i utgangspunktet. Deres egen 9-taktsversjon av «Kjempeviseslåtten» av Sæverud er interessant for øret. Ole Hamre gjorde også en bra innsats da han avslutningsvis skulle steppe «Nordnesmarsjen» - den eneste marsjen som guttebuekorpset «Nordnæs Bataillon» kan og som de framfører hver eneste lørdag når de er ute og marsjerer rett forbi huset hans.

 

De to vennene klarte å begeistre publikum også denne kvelden. De har erfaringer fra jazz- og folkemusikkfestivaler i inn- og utland hvor de har hentet musikk fra ulikt opphav, og skaper et eget personlig landskap – også på Riksscenen i Oslo.

 

 

 

 

 

Se også vår konsertomtale fra Kampenjazz i Oslo i  2006

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

         
  Ole Hamre       Gabriel Fliflet  

 

 

 

Gabriel Flilflet og Ole Hamre på "hamrofon"