Tsjekkisk stjerneduo på konsertturné i Sverige og Norge

Ladislav Horák og Petr Paulu

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2014

                                                                                                                                                                

 

Søndag 25. mai 2014 kunne TrekkspillRingen i Asker invitere til en unik konsert i Asker kapell. Den tsjekkiske stjerneduoen bestående av trekkspilleren Ladislav Horák (1966) og gitaristen Petr Paulu (1956) la ut på en konsertturné i Sverige 18. mai og tok turen innom Norge (Asker) før de vendte hjem til Praha. Begge er vel skolerte musikere og professorer, da de er utdannet og virker ved musikkonservatoriet i Praha. Horàk har til daglig ansvaret for trekkspillkonservatoriet  hvor det er 3 professorer ansatt, og tilsvarende har Paulu ansvaret for gitarkonservatoriet hvor det er i alt 4 professorer.

 

 

 

Da Jörgen Sundeqvist besøkte konservatoriet i Praha for noen år siden ble han godt kjent med Horák. Siden den gang har Sundeqvist frekventert Praha titt og ofte og senest i fjor høst holdt han foredrag for professorene der om nordisk musikk. Konservatoriet er det nest eldste i verden og ble grunnlagt allerede i 1807. Det har for tiden ca. 600 studenter og 250 lærere. Trekkspill er et utbredt instrument i Tsjekkia og likeledes gitar. Musikeren Milan Blaha er en legende i Tsjekkia og kombinerer ofte trekkspill og gitar. Duoen Horák/Paulu er også en del av en trio som kaller seg «Trojan trio».

Horák og Paulu hadde holdt flere konserter i Sverige før de avsluttet i Asker. Det har vært konserter i Stockholm (i forbindelse med konsert og stipendutdeling fra Albin Hagströms Minnesfond på Kungliga Musikaliska Akademien), Umeå, Härnösand, Kramfors samt to konserter i Östersund.

 

 

 

 

 

 

Duo - Petr Paulu (gitar) og Ladislav Horák (trekkspill) Jörgen Sundeqvist

 

Mye av repertoaret på konserten i Asker var hentet fra duoens nyeste CD «Tango Jazzile». Både Horák og Paulu er født i Bohemia og traff hverandre for 25 år siden under en konsert hvor de begge deltok. De fant ut at ved å kombinere trekkspill og gitar kunne de favne et bredt spekter av komposisjoner innen både klassisk musikk, latinamerikansk musikk og jazz. I Asker opptrådte de både som duo og med hver sin soloavdeling. «Menuetto Pomposo» av Joaquin Rodrigo er første sporet på CDen og var en av komposisjonene de delte med publikum.  Flere komposisjoner av Astor Piazzolla ble presentert, både som duo og solo. Et artig stykke var en liten suite med tittel «Skyline» av den nederlandske komponisten Pieter van der Staak. Herfra fikk vi høre «Lima», «Caracas» og «Rio» hvor det nettopp skal være bra utsikt. Avslutningssporet på CDen er tangoen «Perpetuum Jazzile» av Eduard Dousa, og dette ble også duoens siste konsertnummer i Asker. Selvsagt hadde de et ekstranummer på lur til de begeistrete publikummerne. Vi fikk da høre et brasiliansk stykke - «Song of bells» - som også skulle være en gave til Jörgen som takk for bistand under turnéen.

 

Det var synd ikke flere enn 20 personer fikk med seg denne unike musikkopplevelsen, men vi er alle fall glade for at vi var tilstede!

 

 

 

 

 

 

Petr Paulu Ladislav Horák