Vossa Jazz

Tingingsverk 2013

 

Komponist: Stian Carstensen

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

«Vossa Jazz» feirer i år sitt 40 års jubileum. Den musikalske profilen favner om jazz, folkemusikk og verdensmusikk. Festivalen har med sin særegne kombinasjon av jazz og folkemusikk samt satsing på årlige bestillingsverk og prosjekt, en sterk stilling blant publikum og media. Bestillingsverk er en meget viktig del av festivalen, og i år skulle det 32. «tingingsverket» i festivalens historie urframføres. Det ærefulle oppdraget med å komponere et slikt «tingingsverk» ble i år tildelt Stian Carstensen. Tidligere komponister har vært bl.a. Egil Kapstad, Nils-Petter Molvær og Bugge Wesseltoft. «Jazzklubben» på NRK Radio P2 sendte 24. mars opptak av årets urframføring med Erling Wicklund som programleder. Det er kanskje ikke som komponist vi først og fremst tenker på multimusikeren og humoristen fra Eidsvoll, men at han ville mestre oppgaven med å komme opp med noe unikt var vel ingen i tvil om. De som har hørt «Farmers Market» vil forstå hva vi her snakker om.

 

Verket har fått navnet «Flipp», for da kan man bare enkelt og greit bytte ut kun én vokal om det skulle bli fiasko, opplyste Stian selv før fremføringen. Men fiasko kunne det neppe bli med så mange velskolerte musikere i orkesteret så som Atle Sponheim (fiolin), Ola Kvernberg (fiolin), Finn Guttormsen (bass), Jarle Vespestad (trommer). Stian hadde også valgt å benytte harpe, cello og cembalo. I tillegg trakterte han selv instrumenter som banjo, trekkspill, steel guitar og orientalsk fløyte. Verket innholder musikk med inspirasjon fra både middelalderen og Bulgaria, og det er jammen godt at i alle fall både Guttormsen og Vespestad har spilt musikk i «to tre toms» takt tidligere.

 

Grunnet urframføringen på Voss kunne ikke Stian være tilstede i Stavanger og motta årets Spellemannspris i «Åpen klasse» for albumet «Slav to the rhytm» med «Farmers Market».

 

Stian Carstensen har dermed nok en gang bevist at trekkspillet kan benyttes til så mye mer enn «Jularbo».

 

Se innslaget og intervju med Stian Carstensen på NRK Nyheter 23. mars 2013

 

 

 

 

 

 

 

Stian Carstensen  

 

 

 

 

 

 

Stian Carstensen Steel guitar

 

 

 

 

 

 

Elgitar Orientalsk fløyte