Frode Haltli

"Arne Nordheim - Complete Accordion Works"

 

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

Den norske samtidskomponisten Arne Nordheim (1931 – 2010) var fasinert av trekkspillets mange muligheter til å uttrykke musikk. Hans verker for dette instrumentet har vært med på å revolusjonere vårt syn på hva et trekkspill kan være. Disse komposisjonene fra Nordheims penn er blitt internasjonale standardverker for instrumentet, men har aldri tidligere blitt samlet på én og samme utgivelse. Frode Haltli ønsket å gjøre noe med dette og ga i slutten av 2012 ut albumet «Arne Nordheim – Complete Accordion Works». Innspillingen er en hyllest til ikke bare Nordheim, men også til danske Mogens Ellegaard (1935-1995) som samarbeidet med Nordheim omkring tilblivelsen av disse verkene. Haltli var så heldig å få ta en del timer med Mogens i den siste tiden han levde og virket ved det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København Haltli har bevisst forsøkt å legge sitt eget preg på fremføringen av verkene, og en av hans viktigste intensjoner med innspillingen er å vise hvilket stort fortolkningsmessig rom som ligger i Nordheims musikk.

 

Frode Haltli med albumet "Arne Nordheim Complete Accordion Works" var i år nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen «Samtid» sammen med Rolf Borch "Inside Out" og Asamisimasa "Pretty Sound", men der sistnevnte stakk av med seieren. Uansett er det en stor erkjennelse å bli nominert til en slik pris.

 

Les vår omtale fra Kammerkonsert i Parkteatret Scene 2004 der Nordheim selv var tilstede

 

 

         
             

 

Biografi hentet fra CDen:

Frode Haltli (f. 1975) begynte å spille trekkspill som 7-åring. Han vant de neste årene en rekke nasjonale konkurranser. Haltli studerte ved Norges musikkhøgskole, videre ved Det Kgl Danske Musikkonservatorium hvor han ble uteksaminert fra Solistklassen i 2000.

 

I 2001 ble han kåret til Rikskonsertenes «Årets unge solist, og han mottok andre pris i International Gaudeamus Interpreters Competition 1999 i Nederland. De påfølgende årene etablerte han seg som internasjonal solist og kammermusiker. Han har vært solist med orkestre over hele verden, og opptrådt med samme selvfølgelighet på samtidsfestivaler i Warsawa, Witten og Huddersfield som på internasjonal kammermusikk-, jazz- og folkemusikkfestivaler.

 

Haltli har samarbeidet med en rekke komponister, blant dem Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Bent Sørensen, Rolf Wallin, Atli Ingólffson, Hans Abrahamsen, Jo Kondo og Sam Hayden.

 

Debutalbumet «Looking on Darkness» ble utgitt på ECM i 2002 og mottok Spelemannprisen i kategorien samtidsmusikk. På «Passing Images» utgitt på ECM i 2007 medvirker også trompetisten Arve Henriksen, bratsjisten Garth Knox og vokalisten Maja Solveig Kjelstrup Ratkje i en lyrisk utforskning av folkemusikk i retninger mot samtidsmusikk og fri improvisasjon. Han spiller jevnlig i trioen POING med saxofonist Rolf-Erik Nystrøm og Håkkon Thelin på kontrabass. De har urframført over 60 verker av komponister fra hele verden, og utgitt flere album.

 

Frode Haltli har vært med på en rekke transkultulrelle prosjekter, og spilt mye musikk med utspring i norsk folkemusikk, først og fremst i trioen RUSK med folkesangeren Unni Løvlid og Vegar Vårdal på fele. Siden utgivelsen av «Yeraz» på ECM i 2008 med saxofonisten Trygve Seim, har han også turnert mye med denne duoen.

 

Frode Haltli underviser for tiden også ved Norges musikkhøgskole i Oslo.