Konsert med Oslo Trekkspillklubb

Stovner kirke, Oslo

29. oktober 2013

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

Konsertprogram

 

Det er faktisk ikke så ofte som man skulle tro Oslo Trekkspillklubb (OTK) inviterer til konsert i ”hovedstaden”. Siste tirsdagen i oktober inviterte de til konsert i Stovner kirke. Kveldens program var en reise i musikkhistorien og tok for seg epokene barokk, wienerklassisisme, senromantikk og folkemusikk. Orkesterets musikalske leder og dirigent, Erik Bergene, guidet publikum igjennom med informasjon om komponister og selve komposisjonene.

 

Konserten var delt i tre deler. OTK åpnet med «Symphony» av William Boyce (1711-1779). Komposisjoen hører til barokken og går over i førklassisismen. Han skrev i alt 8 symfonier, og disse har ofte 3 satser. Den neste komposisjonen var skrevet av Wolfgang A. Mozart i 1791 – året før han døde – og er veldig atypisk musikk av Mozart. «Fantasi i f-moll» er opprinnelig skrevet for mekanisk orgel, og fordrer at man at 2 organister, evt. kan den fremføres på firhendig piano. Lars Røyseng hadde gjort en fantastisk arrangørjobb for å få den tilpasset til trekkspillorkesteret. Komponisten Edward Elgar skrev i 1888/1889 «Enigma-variasjonene». Det er i alt 14 av disse variasjonene der hver sats har en skjult tema.  OTK fremførte «Nimrod». «Enigma» betyr gåte, og historien bak varisjonene går ut på at Elgar beskriver i et musikalsk portett sine beste venner. Gåten blir så å gjette hvilket navn som skjuler seg bak variasjonene.

 

 

 

 

 

 

  Erik Bergene - musikalsk leder, dirigent og konferansier          

 

Avdeling nummer to var i hovedsak viet til den argentinske komponisten Astor Piazzolla som ga tangoen et nytt uttrykk ved å tilføre nye elementer. Tre av hans komposisjoner ble fremført av «Duo Jupiter» bestående av Lars Røyseng og Stian Aase – «Violentango», «Oblivion» og «Vinteren fra De fire årstider i Buenos Aires». Siden vi nå nærmer oss vinteren var nettopp deres fjerde nummer av Antonio Vivaldi – «Vinteren (1. sats) fra De fire årstider».

 

 

 

 

 

 

  "Duo Jupiter" - Lars Røyseng (t.v.) og Stian Aase        

 

 

I siste avdeling beveget vi oss inn i folkemusikken. Sven Nyhus skrev i 2008 en komposisjon til festspillene i Elverum som bygger på Rolf Jacobsens dikt. Denne har undertittelen «5 skisser for strykeorkester», og vi fikk høre skisse nummer to - «Harpen i jorden». Deretter var det tid for Johann Sebastian Bach. Han skrev seks Brandenburgerkonserter i 1721 hvor det er ulike besetninger. Vi fikk høre konsert nummer tre, og som også er hans verk nr. 1048. Avslutningsnummeret var «Svenneprøva» av komponisten og folkemusikeren Jo Asgeir Lie, også kjent fra gruppa «Kvarts». Den er opprinnelig skrevet for duo, men Erik Bergene hadde skrevet et arrangement for OTK.

 

Konserten var støttet av Oslo kommune/Oslo musikkråd, og OTK hadde nok kanskje håpet på at det var flere som hadde lyst til å gå på konsert en tirsdag kveld. Uansett – vi som var der hadde en flott musikalsk opplevelse.

 

 

 

 

 

Fakta:

 

Oslo Trekkspillklubb (OTK) er Norges ledende trekkspillorkester, og er et aktivt orkester som holder konserter i Norge og i Europa. OTK ble stiftet i 1945 og er Norges eldste trekkspillklubb. Erik Bergene har vært musikalsk leder siden 1988, og har utviklet OTK til å bli et allsidig orkester med høy kvalitet. Orkesteret består av både amatører og profesjonelle samt studenter fra Norges Musikkhøgskole. OTK har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale konkurranser gjennom årene. Til sammen har vi vunnet 23 gull under NM på trekkspill, og i 2004 og 2006 vant vi "European Festival of Accordion Orchestras" i Praha. OTK har holdt konserter i Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike, Østerrike, Ungarn og Tsjekkia. Tidligere har OTK gitt ut tre CDer ("Uten grenser I", 1999, "Uten grenser II", 2005 og ”Entertainment”, 2009)