NM på trekkspill

27. - 30. juni 2013, Asker Kulturhus

Arrangør: Lars Arnevig m/ venner og NTL

 

 
Alle foto og tekst: © fo2:2ne ,  © fo2:r2 og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

Åpningskonsert - Asker kirke

<< Tilbake til forrige side

 

NM på trekkspill 2013 i regi av Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) ble offisielt åpnet med en konsert 27. juni i Asker kirke. Lars Arnevig hadde påtatt seg å stå ansvarlig for årets arrangement og satset på mye frivillig hjelp av gode venner som han lurte om han fortsatt hadde i behold etter at uka var omme.

Askers ordfører Lene Conradi erklærte NM for åpnet og konstaterte at trekkspill er en viktig del av identiteten til Asker kommune. VM på trekkspill ble arrangert i 2006 i Asker Kulturhus. VM og NM samler interesserte til folkefest og gir positiv oppmerksomhet når musikken står i sentrum. Det er gledelig at det er så stor oppslutning blant de unge. 45% av årets 233 deltakere er faktisk under 30 år.

Marilyn Brattskar, som er kantor i Holmen menighet, åpnet med «An Evening Dance» av William Albright på orgel – et virkelig friskt innslag i boogie woogie-stil og fikk publikum til å måpe av beundring.

Deretter fremførte Fermaten og Ås Trekkspillorkester «Oblivion» av Astor Piazzolla i et arrangement av Lars Røyseng. Kveldens samarbeidsprosjekt mellom Asker og Ås kulturskole ble ledet av Stian Aase.

 

 

 

 

 

 

 Fermaten og Ås Trekkspillorkester  Fermaten og Ås Trekkspillorkester

 

 

 

 

 

 

Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist Lars Arnevig ønsket velkommen til NMs åpningskonsert

 

Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist holder årlig egne kirkekonserter og var invitert til å spille på åpningskonserten. De hadde valgt et stykke av samtidskomponisten Arvo Pert, «Pari intervallo», som er rolig, minimalistisk musikk og faktisk et av de første stykkene i denne stilen. Komposisjonen er spesiell idet det er mye som skjer selv om det blir færre og færre toner, og er godt egnet til meditasjon. Dernest skiftet de stil til noe enda mer moderne. Komponisten Johan Ramström skrev faktisk stykket «La Dolce Vita» som en bryllupspresang til Lena og Jörgen – selv om det først kom 3 år etterpå.

 

 

 

 

 

 

Oslo Trekkspillklubb Oslo Trekkspillklubb

 

Oslo Trekkspillklubb har gjort seg bemerket med gode plassering ikke bare på NM, men også i internasjonale konkurranser. Dirigent Erik Bergene fortalte de denne kvelden ønsket å framføre et stykke av Mozart – «Fantasi i F-moll» - et stykke som ikke ligner på noe annet han har komponert. Det er opprinnelig skrevet for mekanisk orgel året før han døde.

 

 

 

 

 

 

Thorleif Westby og Ingunn Bjørgo Ingunn Bjørgo

 

Ingunn Bjørgo var dernest ut med toraderen i «Lettstekt svenske». Hun er en av årets dommere og en sentral figur i gammeldansmiljøet i Asker hvor hun også er bosatt. Hun hadde også fått med seg Thorleif Westby på trekkspill i sine 2 andre stykker.

 

 

 

 

 

 

Anders Grøthe introduserer tango-orkesteret "Lexus"

 

Tango-orkesteret «Lexus» består av elever fra musikkskolen i Bærum og er under ledelse av Anders Grøthe. «Nå skal vi spille det mest ugudelige som finnes – tango», forklarte Anders. Denne kvelden hadde de både argentinsk og norsk tango på repertoaret - «Eastern tango»  og «Vestfoldtango». De avsluttet sin avdeling med et stykke med tittelen «Til minne om Astor» («A la memoria de Astor") (som da er tangoens nyskaper Astor Piazzolla) skrevet av den kvinnelige komponisten Myriam Mees fra Belgia.

 

 

 

 

 

 

"Una Sinistra"

 

NM på trekkspill fikk i år besøk fra Russland. Duoen «Uno Sinistra» som består av Alexander Selivanov og Yulia Amerikova var også invitert til å medvirke som dommere. De har begge studert under professor Viatcheslav Semionov ved Russian Academy of Music by Gnessin, det russiske akademiet for musikk i Moskva. Duoen avsluttet åpningskonserten med «Meditango» av A. Piazzolla og «Fest in the mountain» som Semionov faktisk har skrevet til dem som duo.