Erik Lukashaugen - Ung, nyskapende utøver

30. mai 2013

 
Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

Hedmarkingen Erik Lukashaugen har nylig gitt ut albumet «Av en sliters memoarer», der han har tonesatt utvalgte dikt av «skogens dikter» Hans Børli (1918-1989). Musikken er klart inspirert av norsk folkevisetradisjon. Med seg på plata har han blant andre Stein Magne Eggen (trekkspill) og Tonje Lien Barkenæs (fele) fra gammeldansgruppa Syvers orkester, Jørund Fluge Samuelsen (munnspill/harpeleik) og Bjørge Verbaan (trøorgel/trekkspill). Mange av musikerne på plata spiller til daglig med artister som Aasmund Nordstoga og Lillebjørn Nilsen.

 

Fra v.: Stein Magne Eggen (trekkspill), Henrik Hilmersen (kontrabass), Erik Lukashaugen (gitar/vokal) og Tonje Lien Barkenæs (fele)

 

Erik Lukashaugen m/ band skal i år delta på «Volumfestivalen» på Elverum 20. juni. Torsdag 30. mai var det «Kickoff» på «Gamla» i Oslo med tre av bandene som kommer til festivalen – deriblant Lukashaugen. Henrik Hilmersen stilte sporty opp på kort varsel som vikarbassist, men trøorgelet glimret i går med sitt fravær. «Det mangler liksom litt bånn i musikken i kveld», sa Erik oppe fra scenekanten, men vi syntes det låt aldeles utmerket allikevel, vi.

Erik har vokst opp i Elverum og har sterk tilknytning til Grue-Finnskog, ikke langt fra Børlis hjemsted, og han formidler dikterens tekster på en lun måte. «Mange av melodiene inneholder ikke mer enn tre grep», kunne han røpe, men disse er da til gjengjeld satt sammen til smakfulle, melodiske iørefallende arrangementer. Erik er selv gitarist og visesanger og trengte å komme i kontakt med en felespiller. Han syntes først det var tilstrekkelig med én trekkspiller, men kom via Tonje (fele) over Stein Magne som nå begge er med i bandet. Irene Tillung har også vært med i bandet på trekkspill.

 

Stein Magne Eggen Erik Lukashaugen Tonje Lien Barkenæs

 

På den korte tiden bandet hadde til rådighet denne kvelden før neste band skulle slippe til, rakk vi å høre bl.a. «Fløtervise», «Skogen synger», «Lauskarsvise» og «Kont-Jo» som forøvrig er en fantasifigur i Børlis dikterverden. Vi forstår godt at juryen til Vidar Sandbecks Kulturpris, «Regnbågåbrua», falt ned på Lukashaugens CD som en verdig mottaker av 2013-prisen. Juryen begrunnet valget med at «tematikken i diktene Erik har tonesatt, er i nær slekt med den man finner i Vidar Sandbecks forfatterskap, både i hans prosa og i hans viser. Skogsarbeideren, sliteren og magre kår blir skildret, samtidig som underfundig humor og det vare, lyriske blir ivaretatt. Erik Lukashaugen har på en beundringsverdig måte funnet den rette tonen i og for de ulike diktene, slik at de trer sterkt fram. Dette vitner om grundig arbeid og sterk følelse for hvor avgjørende samklangen mellom ord og toner er for å lykkes med det kunstneriske uttrykket.»

 

 

Platen kan således anbefales på det varmeste og utdrag kan høres på www.eriklukashaugen.no. I løpet av de to første månedene etter at CD ble sluppet var antall eksemplarer allerede oppe i 1.000. Les også her historien om hvordan Eriks møte med Børlis dikt forandret livet hans - «Selv om han var en tømmerhogger hadde en penn kvassere enn en øksegg». Ennå bedre er det å høre bandet og tekstene live. Sjekk ut Eriks konsertkalender for dette er en formidler med mye på hjertet!