Italia i Oslo

PIGINI EVENT

 

8. september 2012

 

 

 

 
Musikk er livet ...

Trekkspill er musikk ...

PIGINI er trekkspill!

 

Alle foto og tekst: © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2012

  English version

 

Visst er det mulig å få italiensk stemning midt i Oslo. 2re-2ne-r2 3kkspilltroll ans - eller bare 3KKSPILLTROLL om man vil - tok initiativet til å gjennomføre en ekte italiensk aften en lørdag i september. Det har gått over ti år siden 3KKSPILLTROLL startet med import av trekkspill fra Italia - deriblant fra den velrenommerte produsenten PIGINI. Massimo Pigini hadde tilbudt seg å komme til Oslo for å presentere PIGINIs historie, produkter og produksjonen på en slik "PIGINI-event" hvor det var invitert trekkspillere fra hele Norge. Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med PIGINIs agent i Norge, H. L. Schage AS, Valget av lokale falt naturlig nok på Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo som er lokalisert like bak Slottet og således var sentralt plassert, men også fordi det har en perfekt italiensk atmosfære.

 

 

 

 

 

 

3KKSPILLTROLL (Tore Ødegård, Roar Hensvold og Tone Hundere) og Massimo Pigini

 

 

 

 

 

 

Massimo Pigini ble betatt av den vakre kakkelovnen i Det Italienske Kulturinstituttet Tore Ødegård - konferansier

 

Noen av 3KKSPILLTROLLs kunder og venner ble forespurt om å holde et lite konsertinnslag, og det manglet ikke på velvillighet. Kristina Farstad Bjørdal med sin "SIRIUS" var førstemann ut med "Jølsterbrura" og "Boite a Rhytm" av Franck Angelis - lettere kalt "rytmeboksen". Kristina er for tiden utvekslingsstudent ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. PIGINIs tretekniske og mekaniske konstruksjon ble gjennomgått av Massimo og deretter ble det innslag med gitar fra 10 år gamle Rebekka Plagge Rist-Larsen som allerede har spilt i fem år. Hun presenterte selv stykkene hun hadde valgt, "Milonga" og "Spansk medley", begge teknisk krevende. Eilev Øverbø, som var ferdig på Norges Musikkhøgskole i år, hadde også tatt med seg sin "SIRIUS". Hans valg falt på to kjente satser fra "Holbergsuiten" av Edvard Grieg, Allegro og Sarabande.

 

 

 

 

 

 

Kristina Farstad Bjørdal Et interessert publikum...

 

 

 

 

 

 

Rebekka Plagge Rist-Larsen

 

 

 

 

 

 

Massimo Pigini

 

 

 

 

 

 

Eilev Øverbø Anders Christiansen fra Viva Vino AS

 

PIGINIs nabo i Castelfidardo er vinprodusenten GAROFOLI. De som ikke lager trekkspill i dette distriktet produserer enten vin eller dyrker oliven. Anders Christiansen fra Viva Vino AS (leve vinen) var invitert for å fortelle litt om Garofoli som ble grunnlagt allerede i 1901. De produserer i dag hele 2 millioner vinflasker årlig og er regnet som en av Marche-regionens mest markante og kvalitetsmessig førende vinhus. Viva Vino AS hadde på oppfordring fra 3KSKPILLTROLL importert et lite parti av GAROFOLI-vin. I pausen ble det dermed mulighet for å la ganen smake på disse edle dråper til noen små munnfuller av italiensk håndmat levert av cateringfirmaet Foodoccasion.

 

 

 

 

 

 

Anders Christiansen luktet og smakte på vinen fra Garofoli Godkjent !

 

 

 

 

 

 

Mingling og småprat Italiensk håndmat levert av cateringfirmaet Foodoccasion.

 

Etter mingling og småprat, samt ikke minst prøvespilling av flere ulike Pigini modeller, startet Bente Midtsveen og Ellen Milsom kveldens andre avdeling. Bente akkompagnerte Ellen på sin PIGINI bajan. Ellen har sangutdannelse og formidlet deres lille avdeling på en særdeles tiltalende måte. Både Piaf, Sound of Music og Bør Børson jr. falt i smak hos publikum -"My Favorite Things", "Æ kjinne' ein kar", "Trekkspillaren" og "L'Hymne à l'Amour". Massimo gjorde videre en inngående presentasjon av trekkspillets hjerte – ”stemmene”, samt en analyse av hva som påvirker instrumentets lyd.

 

 

 

 

 

 

Bente Midtsveen og Ellen Milsom Ellen Milsom

 

 

 

 

 

 

Ellen Milsom sjarmerte alle som "Josefine" fra Bør Børson jr.

 

Irene Tillung er en aktiv musiker og spiller i et uttall av besetninger med sitt trekkspill. Hun er faktisk så glad i sitt gamle PIGINI bajan (26 år gammelt) at hun nylig har fått det fullrestaurert på fabrikken i Italia ,og det har blitt så godt som nytt. Denne gangen hadde hun tatt med seg Susanne Engelmann på cello, og de hadde valgt tango som tema. Irene hadde laget et eget arrangement på "Tango Stravinsky" som opprinnelig er russisk og skrevet for piano. Velger man tango som repertoar og spiller trekkspill, kommer man sjelden unna Astor Piazzolla. De fremførte så den kanskje ikke fullt så kjente "Bordel 1900".

 

 

 

 

 

 

Irene Tillung og Susanne Engelmann

 

 

 

 

 

 

Susanne Engelmann Irene Tillung

 

Selve "rosinen i pølsa" var gjemt til slutt. For anledningen hadde 3KKSPILLTROLL fått låne en "NOVA". Dette er PIGINIs ypperste convertor-modell med de aller fineste håndlagde stemmer samt ekstremt grundig seleksjon av treverk i konstruksjonen. Jo Asgeir Lie hadde fått låne instrumentet en snau uke på forhånd for å forberede en liten avdeling på dette konsertinstrumentet. Han ble nylig tildelt stillingen som rektor ved Ole Bull Akademiet i Voss og pendler således fra Ål hver uke. Han innledet med en duett - "Snøkrystallen" sammen med sin kone Ingunn Stræte Lie, som også er en meget habil trekkspiller, og er sentral i folkemusikkmiljøet på Ål hvor hun allerede har lært et hav av elever å spille torader. Jo Asgeir komponerer i tillegg til å være en fremragende utøver på instrumentet. Klangen av "NOVA"s kraftfulle bass og diskant kom virkelig til sin rett i hans egne komposisjoner "Vårvinden" og "Den nye dagen" hvor sistnevnte ble laget til en spesiell folkemusikkmesse på Ål. Det var rett og slett så vakkert at han måtte finne et ekstranummer. Valget falt på "Kjellerlemmen" som er en halling og handler om kampen om å vinne kjærligheten og danse på kjellerlemmen.

 

 

 

 

 

 

Ingunn Stræte Lie og Jo Asgeir Lie

 

 

 

 

 

 

Jo Asgeir Lie

 

 

 

 

 

 

Jo Asgeir Lie ...i drømmeland med lyden av "Nova"...

 

 

 

 

 

 

Hjertelig takk til alle som bidro med musikalske innslag

 

Over 70 trekkspillere og trekkspillvenner fikk, tør vi si, en uforglemmelig italiensk aften i Oslo. Massimo Pigini var tydelig imponert over det høye nivå på de musikalske innslag - for kan man leve uten musikk? Svaret må bli "nei" for "Musikk er livet...." - "Trekkspill er musikk..." og "PIGINI er trekkspill!"

 

 

 

 

 

 

Massimo Pigini var tydelig imponert over det høye nivå på de musikalske innslag

 

 

 

 

 

 

Ellen Milsom får tydeligvis her en inngående forklaring Mange benyttet sjansen til å bli bedre kjent med modellen "Nova"

 

 

 

 

 

 

3KKSPILLTROLL hadde også en salgsutstilling med utvalgte PIGINI-modeller Massimo Pigini med Irene Tillung og Jo Asgeir Lie

 

 

 

 

 

 

Lena S. Rist-Larsen måtte prøvespille "Nova" mens hun hadde muligheten.

"Musikk er livet...." - "Trekkspill er musikk..." og "PIGINI er trekkspill!" -

Skål - Salute - for et vellykket arrangement!