Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2012

Tangohelg på Musikkhøgskolen 20.-21. april 2012

A fuego lento

Gran Orquesta Típica

Program

 

 

 

 

 

Fredag 20. og lørdag 21. april var det tango i sentrum på Musikkhøgskolen i Oslo.  Tangofestivalen A fuego lento har kommet i stand fordi Musikkhøgskolen tilbyr et valgemne i tango. Ensemblet Gran Orquesta Típica er et resultat av dette valgemnet. Annenhver tirsdag kommer bandoneonist Per Arne Glorvigen reisende fra Paris til Oslo for å undervise en gruppe studenter i tango, og resultatet fikk vi høre bl.a. på konserten lørdagen i Lindemansalen på Musikkhøgskolen. Det er ganske enkelt meget sjelden at man i Norge kan oppleve 1940-tallets Buenos Aires på konsert Gran Orquesta Típica i en autentisk besetning bestående av tre bandoneon, fire fioliner, bratsj, cello, kontrabass, piano og sang.

"Tango er så mye mer enn tango", kunne Glorvigen fortelle til publikum. Etter å ha hørt "Motivo de vals" av Horacio Salgán fikk vi en ny opplevelse hva gjelder tango. Tre navn som er verd å merke seg vedrørende tango i norsk sammenheng er: Per L. Krohg som i 1912 introduserte tangoen i Norge, Alf Prøysen med "Tango for to" og Sverre Indris Joner som på 1980-tallet begynte å eksperimentere med tango i ny drakt. Per L. Krohg er nok mer kjent som maler og tegner, men vokste opp i Paris og lærte seg tango som han tok med seg til Norge sammen med sin kone. Oppvisningen foregikk på revyscenen Chat Noir i Oslo, men det sies at Per L. Krohg aldri danset tango etter 1. verdenskrig, og det skulle vare til etter 2. verdenskrig før Prøysen/Amdahls tango ble en landeplage.

 

Strykeensemble med solister. Solister: Ho Yan Kok (gitar) og Åsbjørg Ryeng (bandoneon)

 

Tango Ensillado med gjest Leonardo Sánchez (gitar)

 

Gran Orquesta Típica

 

 

 

 

 

 

 

På bandoneon f.v.: Per Arne Glorvigen (musikalsk leder), Andreas Rokseth og Åsbjørg Ryeng

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre del var ved kvintetten "Tango Ensillado" med besetning bestående av bandoneon, fiolin, piano, kontrabass og gjest Leonardo Sánchez på gitar som også hadde komponert "Muerte de Juantango". Etter pausen var endelig turen kommet til Musikkhøgskolens nye tangostorband Gran Orquesta Típica med sangsolister. "Tango for to" av Prøysen/Amdahl i et spennende arrangement av Sverre Indris Joner framført av solist Ingrid Stige ga oss en helt ny opplevelse av denne velkjente melodien. De to andre sangsolistene Frikk Heide-Steen og hans lærer Ståle Johan Ytterli fikk også krydret den siste konsertavdelingen.

 

Etter at konserten var over kunne man bevege seg videre til "Tangobaren" hvor det var servering av vin og empanadas -  og man kunne danse tango til langt over midnatt......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per Arne Glorvigen (musikalsk leder)

 

 

 

 

 

 

Sangsolist: Ingrid Stige Sangsolist: Frikk Heide-Steen

 

 

Sangsolister: Frikk Heide-Steen og hans lærer Ståle Johan Ytterli (t.h.)