Masterkonsert

Eilev Øverbø

22. juni 2012

Norges Musikkhøgskole

 

 

 

"slutten på en begynnelse"

 

 

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2012

 

>>Omtale fra eksamenskonserten i juni 2009

 

Starten på en historisk trekkspillhelg ved NMH var masterkonserten til Eilev Øverbø. Eksamensnervene var på plass - slik det skal være en slik dag. Et tallrikt publikum var også på plass da NMH “dagen derpå” kunne friste med både masterclass og workshop - altså mye fristende for de som er “mer enn gjennomsnittlig” interessert i trekkspill.

 

 

 

 

 

Eilev innledet med Johan Kvandals (1919 - 1999) komposisjon “Sonata” for akkordeon. Den består av to satser og selv om den er et samtidsverk så gjenfinnes det  både melodiske og rytmiske  elementer fra folkemusikken. Så bar det bakover i historien til Wolfgang Amadeus Mozarts “Andante” KV 616 - opprinnelig en “orgelvals” og  en av hans siste komposisjoner da den er datert i dødsåret 1791. Så kunne vi “Looking on Darkness” - slik den danske komponisten Bent Sørensen (1958 - ) forestiller seg det med Eilev som guide. Komposisjonen er skrevet til Frode Haltli i 2001 og hans debutalbum (ECM 2003) bar samme tittel. Danske Ole Schmidts (1928 - 2010)  “Toccata nr. 1" satte punktum for første avdeling. Dette er et av de første verk som er skrevet originalt for trekkspill av en anerkjent komponist i 1960 og var tilegnet Mogens Ellegaard. Han har om denne komposisjonen uttalt at “...... og siden har jeg øvet” og vi fikk høre at Eilev hadde øvet nok.

Eilev åpnet etter pausen med norske Terje Bjørklunds (1945 - ) “Ritornell” tilegnet Øivind Farmen i 2001.Bjørklund var frem til 1980 en meget aktiv og anerkjent jazzpianist og ble i 1983 tildelt Norsk Jazzforbunds høyeste utmerkelse “Buddy”-statuetten. Deretter har han tilegnet tiden til komposisjon - i det vesentlige av kunstmusikk. Avslutningen av konserten ble viet Johann Sebastian Bachs (1685 - 1750)  “Chaconne” fra Partita nr. 2 (siste sats) arrangert av russiske  Friedrich Lips som har gjestet Norge en rekke ganger - også denne helgen.

Publikum ga ikke slipp på ham før etter et lite ekstranummer - en tradisjonell springleik “Pål Oksel'n”  arrangert av Jon Faukstad.

Vi ønsker Eilev lykke til med livet videre som utøvende musiker!

 

 

 

 

 

Litt info fra professor Jon Faukstad om masterstudiet ved NMH:

Det som før het hovedfagsstudiet, heter nå masterstudium. I løpet av masterstudiet, som er på to år, skal studenten gjennomføre et visst antall konserter – masterkonserter. De to siste av disse heter eksamenskonserter og skal bedømmes av jury. Den nest siste blir det gjort opptak av, og den blir med i vurderingsgrunnlaget sammen med den endelige og avsluttende eksamenskonserten, der hele juryen er til stede på konserten.