Musikkfest Oslo 2012

Konsert med DUO JUPITER

 
Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2012

 

 

 

 

 

 

DUO JUPITER - f.v. Lars Røyseng og Stian Aase

 

 

 

 

 

Hundrevis av musikere på mer enn 30 ulike scener satte sitt tydelige preg på Oslo lørdag 2. juni. Fra morgen til langt ut på natten var det mulig å høre musikk i ulike stilarter over hele hovedstaden. Gratisfestivalen Musikkfest Oslo er kommet i stand ved hjelp av musikalsk dugnadsånd blant utøverne. Den som skal rekke over alle arenaer på den årlige stormanifestasjonen av Oslos musikermiljø, bør ha god kondis og solide vandresko. For å vise bredden kan vi nevne hiphop på Kontraskjæret, folkemusikk og flamenco på Karl Johan, folkemusikk på Egertorget, roots på Christiania Torg og verdensmusikk i Vaterlandsparken.

 

Blant de globale tonene av mange slag som verdensmusikken representerer, var også trekkspill representert ved Goylem Space Klezmer og DUO JUPITER. Fra Vaterlandsparken vandret så Duo Jupiter videre til neste scene - Institut francais (tidl. Fransk Kultursenter) i Holtegaten. Her var det lagt opp til hyggelig og intim scene i instituttets egen hage. Duoen består av Lars Røyseng og Stian Aase som startet sitt samarbeid på trekkspill i studietiden ved Norges Musikkhøgskole (1997-2001) med professor Jon Faukstad som lærer. De siste årene har de turnert flere steder i Europa og i store deler av Norge hvor de blant annet har gjennomført over 500 skolekonserter i regi av Rikskonsertene. To ganger har duoen vært prisvinnere i den internasjonale trekkspillkonkurransen i Castelfidardo i Italia (2001, 2003). I tillegg har de vunnet tre Norgesmester-skapstitler (1999-2001). Høsten 2006 spilte de i programserien "Kjempesjansen" på NRK1.

 

Mye av repertoaret til utendørskonserten denne lørdagen var hentet fra CDen de ga ut i 2008 - "The Journeyman's Test". Her finnes det melodier om bl.a. gresshoppedans og rullende snøballer. Værgudene var tildels nokså samarbeidsvillige bortsett fra litt uoverensstemmelser med vindkastene fra nord som forplantet seg i lydanlegget. De to siste numrene valgte dermed Duo Jupiter å gjøre innendørs. Da kom både "Fredag den 13." og "Czardas" bedre til sin rett.

Mange publikummere valgte nok å forbli midt i sentrum, men de som hadde forflyttet seg til Holtegaten angret sikkert ikke på det. Vi observerte flere forbipasserende på fortauet som stoppet og som faktisk kom inn i hagen for å høre mer, men som vanlig savnet vi oppmøte fra dem som sier at det ikke skjer noe på trekkspillfronten i Oslo....