«Det må være sunt å spille trekkspill»

Nyttårskonsert 22. januar 2012

    
Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

 

Kjell Harald Langhaug var solist med Romerike Symfoniorkesters tradisjonelle nyttårskonsert søndag 22. januar i Lillestrøm Kultursenter. Kjell Harald fremførte i samspill med orkesteret 2. sats og 3. sats fra Galla-Rinis "Konsert i G-moll" for solotrekkspill og symfoniorkester. Galla-Rini skrev denne i 1941. Han fikk leve og virke lenge – helt til en alder på 102 år. Det var i denne forbindelse at dirigent Jan Ola Amundsen konstaterte at "det må være sunt å spille trekkspill". 2. satsen passet godt inn midt i første del av konserten som en rolig intermezzo. Etter pausen åpnet Kjell Harald andre del av konserten med 3. satsen som er friskere og livligere.

 

 

 

 

 

 

Solist: Kjell Harald Langhaug, trekkspill

 

 

Orkesteret holder 4 – 5 konserter i løpet av et år og inviterer gjerne ulike solister, og valget denne gangen falt på bl.a. Kjell Harald Et fast medlem i orkesteret på kontrabass er Kjell Terje Bernhoft, og vi mistenker ham for å ha hatt en god påvirkning her da han spiller gitar i Strømmen Trekkspillklubb hvor Kjell Harald er leder. Han hadde aldri spilt med symfoniorkester tidligere, men en gang skal være den første. Kjell Harald gjorde et solid inntrykk og hans fremførelse sto på ingen måte tilbake for de to sangsolistene som begge er i ferd med å sluttføre en langvarig musikkutdanning. Spesielt under hensyntagen til at Kjell Harald er selvlært så er det ingen tvil om at han forvalter sitt talent på en særs god måte.

 

Orkesteret hadde også engasjert andre solister - barytonsangeren Jørgen Backer og sopranen Ingegjerd Bagøien Moe, begge fra distriktet og nå elever ved Operahøyskolen i Oslo. Kveldens program bestod således også av arier fra "Faust", "Cosi fan tutte", "Carmen" og "Czardasfyrstinnen", samt dramatiske duetter fra "La Traviata" og "Thais". Flere  typiske paradenumre som man gjerne forbinder med symfoniske nyttårskonserter ble også å høre. Orkesterets kunstneriske leder Jan Ola Amundsen må ha all grunn til å være fornøyd med orkesteret som både har profesjonelle musikere og amatører som medlemmer. Konsertmesteren er Andrea Manger som til daglig spiller i Kringkastingsorkesteret. Vi kommer gjerne tilbake for å høre mer – selv uten at det fristes med solist på trekkspill!

 

 

 

 

 

Anthony Galla-Rini (f. 18. januar 1904 – d. 30. juli 2006) ble således 102 år gammel og var en svært anerkjent amerikansk trekkspiller som både komponerte, arrangerte og underviste. I 1942 komponerte han "Konsert i G-moll" for solotrekkspill og symfoniorkester. Urfremførelsen var med Oklahoma City University Orchestra den 15 november 1941. Siden den gang har verket blitt fremført 39 ganger i USA og også i England, Finland, Norge og Canada. I Norge ble den spilt av Sverre Cornelius Lund. Denne komposisjonen har også blitt spilt inn på CD i 2005 av den tidligere Galla-Rini studenten Jörgen Sundeqvist sammen med organisten Håkan Dahlen og utgitt av Courthouse Music of Sweden. Galla-Rini har også komponert ytterligere en konsert for trekkspillsolo og symfoniorkester - "Konsert i E-moll" fra 1976. Dette verket er skrevet for trekkspill med melodibass. Galla-Rini besøkte selv Norge i 1950.

Dirigent: Jan Ola Amundsen, kunstnerisk leder for Romerike Symfoniorkester. Arbeider som daglig leder i Norske Symfoniorkestres Landsforbund (NASOL), og er kunstnerisk leder også for Oslo Symfoniorkester.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fornøyd :-))

 

 

 

 

 

 

Solister: Jørgen Backer, baryton og Ingegjerd Bagøien Moe, sopran

 

 

 

 

 

 

Konsertmesteren (t.v.) er Andrea Manger som til daglig spiller i Kringkastingsorkesteret.