Sata-Häme Soi, Ikaalinen, 2012:

Alle foto og tekst: © fo2:trekkspill.no, fo2:2re 

Copyright © 2001-2012

 

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Sata-Häme Soi - 40 år - trekkspillfestival i Ikaalinen

3.- 8. juli 2012

 

>> Roland V-Accordion konkurranse - nordisk finale

>> Primus Ikaalinen - internasjonal konkurranse i underholdningsmusikk

>> Ludovic Beier Trio - konsert

>> Munich Groove Connection - konsert

>> Grayson Masefield - konsert

>> Jubileumskonsert

 

>> Les fra Sata-Häme Soi 2009

>> Les fra Sata-Häme Soi 2010

 

Har du lyst til å prøve ut en ny trekkspillfestival, kan Sata-Häme Soi i Ikaalinen, Finland anbefales på det varmeste. "Sata-Häme" er benevnelsen på området rundt vakre Ikaalinen og "Soi" betyr ganske enkelt "spill". Ikaalinen er lokalisert ca. 2,5 timers kjøretur nordvest for Helsinki. Det satses virkelig på denne festivalen som ble grunnlagt av Heikki Eränen for 40 år siden. Tre personer er ansatt på heltid for å administrere dette evenementet som foregår èn uke på sommeren - i år fra 3. - 8. juli. De fleste langveisfarende besøkende blir innkvartert på Ikaalinen Spa Hotel som har 1.500 sengeplasser - bra kapasitet for et lite sted med ca. 7.000 innbyggere!

 

 

Under festivaluken foregår også flere konkurranser som er god underholdning og som kan overværes av publikum. "The Goldon Accordion", arrangert første gang i 1983, er det finske mesterskapet i underholdningsmusikk på trekkspill. I finalen var det 6 deltakere som kjempet om 1. prisen på EUR 2.500. 2. premien er EUR 1.000 og 3. premien EUR 500. I år var det 23 år gamle Henriikka Santamaa som stakk av med seieren og som ble Finlands representant i "Primus Ikaalinen" som er en internasjonal konkurranse i underholdningsmusikk på trekkspill. Videre arrangeres også "The Silver Accordion", første gang i 1986, som er en konkurranse rettet mot utøvere opp mot ca. 10 år. Her er atmosfæren avslappende og oppmuntrende for de unge deltakerne. 10 år gamle Kalle Makkonen vant i år 1. premien på EUR 1.000. Han har spilt siden han var 3 år og sjarmerte dommerne med "Fantasy Concertino" av Egil Hauge. "The Finnish Accordion Folk Musician Championship" går også av stabelen under festivaluken. Det inndeles i en klasse for kromatiske og en klasse diatoniske trekkspill, og utøvere i alle aldre kan delta. Her er musikktypen polka, masurka, jenka og vals. For andre gang var Sata-Häme Soi vertskap for den nordiske finalen av Roland V- Accordion konkurransen. Vinneren vil representere de nordiske land i den internasjonale finalen Roma i oktober. Halgrim Kvello Stake gjorde en solid innsats for Norge, men får dessverre ikke reise til Roma. Juryens valg falt på finske Netta Skog.  

Finsk fjernsyn YLE2 har tidligere direktesendt finalene fra "The Silver Accordion", "The Golden Accordion" og "Primus Ikaalien". Dette har skapt en spesiell stemning i salen idet det telles ned til opptak. I henhold til YLE2s nye profil med ønske om å vinne yngre seere var de ikke interessert i å fornye kontrakten med Sata-Häme Soi.  

 

 

 

 

 

 

Midt i byen ligger parken hvor det foregår "non-stop" musikk mens festivalen pågår

 

 

 

 

 

 

Danseglede Salgsutstilling av trekkspill i gymsalen på skolen. Her var ulike fabrikanter representert

 

 

 

 

 

 

Roland var også representert på utstillingen ved den finske forhandleren Tampeeren Musikk Et flott trekkspillmuseum er også å finne i Ikaalinen

 

 

 

 

 

 

Til høyre - den finske modellen "Kravatti"

 

 

 

 

 

 

En liten kuriositet - en trekkspillkrakk

 

I år ble det solgt 13.200 billetter og ca. 31.000 besøkte festivalen. Konsertene foregår på ulike arenaer som alle er i gangavstand fra sentrum. Ikaalinen Hall kan ta inntil 1.000 tilhørere og blir benyttet til hovedkonsertene og de store konkurransene. "Oma Tupa" har en liten kafé i tilknytning til salen som passer godt til mindre konserter. I Ikaalinen kirke er det gode akustiske forhold, og den rommer ca. 1.000. Her fikk vi muligheten til å overvære en unik konsert med Mika Väyrynen som hadde satt Bach på programmet. Parken midt i byen er festivalens hjerte. Her det mulighet for forfriskninger i parkteltet eller i pubteltet tvers over gaten hvor det også er satt opp en liten scene.

 

Festivalen ble naturlig nok avsluttet med en stor jubileumskonsert i Ikaalinen Hall. Her ble det presentert et variert program med innslag fra både finske og utenlandske utøvere.