Sata-Häme Soi, Ikaalinen, 2012:

Alle foto og tekst: © fo2:trekkspill.no, fo2:2re 

Copyright © 2001-2012

 

 

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Jubileumskonsert - Sata-Häme Soi 40 år

7. juli 2012

 

<< Tilbake

 

       

I 1972 var den lille byen, Ikaalinen, full av mennesker da festivalen ble arrangert for første gang. Siden den gang har det blitt spilt millioner av noter og hundrevis av konserter av tusenvis av utøvere som hundretusener har lyttet til. Selvsagt har det også blitt utviklet et stort, fargerikt internasjonalt fellesskap og de lokale røttene i folkemusikken har alltid vært viktig. Man har fått høre utøvere i verdensklasse. Noe av denne atmosfæren kunne gjenoppleves under jubileumskonserten som hadde et variert program med musikk fra flere tiår tilbake.

 

Sata-Häme Soi er en festival i tre dimensjoner. Det er en lokal musikalsk tradisjon å komme sammen for å spille, og fiolinen har alltid hatt en sentral plassering i Ikaalinen. På nasjonalt nivå samler festivalen utøvere fra hele Finland og mer enn 30 nasojnale grupper deltok. Det skal ikke legges skjul på at festivalen spiller en stor rolle også internasjonalt. Verdensforbundet for trekkspillere (CIA) har lagt sitt arkiv hit i samarbeid med det finske trekkspillforbudnet som også har sitt «trekkspillhus» i Ikaalinen. Den internasjonale konkurransen i underholdningsmusikk "Primus Ikaalinen" ble i år arrangert for 8. gang som en del av festivalen. Hele 12 land var representert i form av band, orkestre og utøvere.

 

Konsertens avslutning og høydepunkt for finnene var nok da folkemusikere fra Ikaalinen spilte sammen med Vesa-Matti Tastulan. Han var en meget kjent og kjær musikalsk leder i Ikaalinen på 1970- og 1980-tallet og kom tilbake denne kvelden for å spille hvor han har sine røtter - bare på grunn av denne konserten.

 

Så er det bare å se hvor de neste 40 årene bringer oss – vi følger gjerne med.

 

 

 

 

  Ikaalinen Hall var fullsatt          

 

         

  Mikko Alatalo - konferansier       Kimmo Mattila - leder i det finske trekkspillforbundet  

 

         

  Kalle Makkonen (10) - årets vinner av "The Silver Accordion" 2012 framførte sitt vinnernummer "Fantasy Concertina" av Egil Hauge.       Lelo Nika Jr.(16) - har arvet Balkan-musikk i blodet fra sin far Lelo Nika  

 

Folkemusikk fra Ikaalinen med trekkspill og fele.

 

Antti Nissilä (sang), Kimmo Mattila (trekkspill), Kaisa Kujanpää (piano), Aino Ojakoski (bratsj), Mandi Niisilä (cello). Kvartetten fremførte "trekkspillminner" av Lasse Pihlajamaa.

Lasse Pihlajamaa var en "Grand Old Man" for finsk trekkspillmusikk og var en slags bestefar i over 30 år for Sata-Häme Soi trekkspillfestival. Anti Nissilä er kjent fra Ikaalinen Youth Orchestra og er både komponist og arrangør.

 

         

 

På 1970-tallet kom de første internasjonale besøkende fra Sverige. Det var et revolusjonerende skritt i festivalprogrammet. Siden har internasjonalisering blitt en viktig del selv om man trykker den lokale tradisjonen til brystet fortsatt. Leif Ottosson (trekkspill) med Bridget Marsden (fiolin) fremførte "När som jag var på mitt 18de år" (polska fra Jämtland), "Polska efter Tång-Gudmund" og "Slängpolska från Mörkö".

      Grayson Masefield (t.v.) fra New Zealand vant Primus Ikaalinen i 2009. Han gjør det bra internasjonalt , noe som har positive ringeffekter for trekkspillet både i den klassiske genre og i popmiljøet. I trekkspillmuseet i Dargaville på New Zealand har Ikaalinen betydd mye. Der har de blant annet en gammel populære finsk modell Kouvola Kravatti (slips) fra 1936. Grayson hadde også en egen konsert i Ikaalinen, les mer her  

 

         

  Henna Tahvanainen (trekkspill) var med i "The Golden Accordion" for noen år siden. Denne konkurransen fikk henne til å studere musikkteater i Tampere. Der startet hun et samarbeid med sangeren Anna-Lisa Hannula (t.v.).       De kaller seg "Duo Hurmio" og framførte en finsk tango samt "Under Paris' himmel".  

 

Kokkolan juniortrekkspillorkester ledet av Raimo Vertainen tar ofte turen til Ikaalinen. De fremførte bl.a. "Phantom of the Opera" (Andrew Lloyd Webber) og "Smoke on the water" (Deep Purple)

 

         

 

Sata-Häme Soi åpnet i år et samarbeid med en festival i St. Petersburg hvor de har en internasjonal Terem Crossover musikk-konkurranse. En spesiell pris var en invitasjon til et band til å opptre i Ikaalinen. Prisen gikk i år til kvintetten Munich Groove Connection. Les omtale av deres egen konsert i Oma Tupa, Ikaalinen her

 

         

  Munich Groove Connection       Munich Groove Connection  

 

       

  Kaisa Kujanpää vant "The Golden Accordion" i 2004.   Hun har studert ved Tallinn Academy of Music og er uteksaminert med en "Master of Music Degree" og er også pianolærer.   Kaisa har fortsatt sine studier i trekkspill og har også studert sang.  

 

           

  Mikko Alatalo (gitar og sang) ble akkompagnert av Jammi Humalamäki i en allsang som tydeligvis alle finner kan...       LOPPU