Libertango-Piazzolla

Røa Storband - solist: Frode Haltli, akkordeon

Fabrikken 27. januar 2012

 
Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

 

Den verdenskjente bandoneonspilleren Astor Piazzolla (1921-1992) er kjent for sin "nye" tango. Han var svært ung da han begynte å spille, og allerede som 18-åring spilte han fast i orkesteret til Anibal Troilo (1914-1975) - også han en verdenskjent bandoneonspiller. På 1950-1960 utviklet Piazzolla så "nytangoen" med jazzpreg og avanserte akkorder. Amerikaneren med det tyskklingende navnet Fred Sturm har videre løftet Piazzolla til en ny dimensjon i sine arrangementer for storband, skrevet til det tyske HR Big band. Fredag 27. januar hadde Røa Storband ledet av Bjørn Husom satt disse arrangementene på programmet. For å toppe det hele hadde de invitert Frode Haltli (f. 1975) som solist på akkordeon. Frode startet å spille som 7-åring, og flere husker trolig den lysluggete gutten som vant NRKs konkurranse "Talentiaden" i 1991. Frode er meget allsidig og behersker genre fra samtidsmusikk til folkemusikk. Han har spilt på festivaler og konserter i Europa, Amerika og Asia. Dessuten underviser han også på Norges Musikkhøgskole og har selvsagt gitt ut til sammen en liten"skog" med "skiver".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De startet med "Milonga del Angel" fra "engelsamlingen" til Piazzolla. Deretter ble det"Tres minutos con la realidad" som er jazzinspirert i et meget høyt tempo - eller "tre minutter med rent helvete" som Husom uttrykte det. I løpet av den drøye timeslange konserten fikk vi høre "La camorra" (det italienske politiet) og flere milongaer som er en rytmeterm i klassisk tango der "Milonga Loca" er et bra eksempel. Etter flere numre med "full trøkk" fra orkesteret var det tid for litt øremassasje (les: hvil). Man kommer ikke utenom Anibal Troilo – Piazzollas forgjenger - på en virkelig tangokonsert. Kveldens utvalgte stykke "Pa' que bailen los muchachos" kun fremført av "mannen med stripedressen" (les: Frode Haltli), lå temmelig langt fra "Tango for to" - om man kan si det slik. Denne ble så etterfulgt av Piazzollas "Mumuki" som også er rolig og melodiøs. Utviklingen har ikke stoppet opp med Piazzolla og en av hans musikere i sitt orkester Daniel Binelli fører og rafinerer «nytangoen» videre. Ettersom kveldens tema var "Libertango - Piazzolla" og således frigjøring av den nye tangoen, kom man så klart ikke unna denne signaturmelodien. Til kveldens siste nummer med Røa Storband og Frode Haltli i et ubeskrivelig annerledes og storslått arrangement, ble dette krydret ytterligere med danserne Gunn Elisabeth Andresen og Geir Paulsen.

 

Lokalitetene til "Fabrikken" i Maridalsveien 13 i Oslo med noe lav takhøyde var kanskje ikke de best egnede til denne type musikk og antall musikere tatt i betraktning, men intimt og nære ble det i alle fall for publikum og en uforglemmelig kveld med tango i ny innpakning.

 

 

 

Frode Haltli

 

 

 

 

 

 

Røa Storband ledet av Bjørn Husom (t.h.)

 

 

 

 

 

 

Dansere: Gunn Elisabeth Andresen og Geir Paulsen