Coupe Mondiale, Spoleto, 2012:

Alle foto og tekst: © fo2:trekkspill.no 

Copyright © 2001-2012

 

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

65th COUPE MONDIALE

VM på trekkspill - Spoleto, Italia - 21.-25. august 2012

 

>> Bilder for Junior Virtuoso Entertainment Competition

>> Bilder fra Junior Coupe Mondiale

>> Bilder fra Digital Accordion Competition

>> Bilder fra International Competition for Ensemble Music

>> Bilder fra konserter

 

Italia har tidligere vært vertskap for Coupe Mondiale (CM) - eller VM på trekkspill på folkemunne - i 1950 i Milano og 1961 i Pallanza. Etter mer enn 50 år siden forrige gang var tiden igjen inne for å ha arrangementet i landet som må sies å være trekkspillets Mekka. Det er det internasjonale trekkspillerforbundet CIA (Confédération Internationale des Accordéonistes) som står bak, og dette var 65. gang CM ble arrangert. Trekkspillet har hatt en stor utvikling siden den første CM-konkurransen ble avholdt i 1938. Instrumentet har blitt  internasjonalt anerkjent, og de musikalske kretser hvor trekkspillet benyttes blir stadig utvidet.

 

Mirco Patarini var artistisk ansvarlig for det 65. CM, og han er vokst opp i Spoleto. Dette var årsaken til at denne byen ble valgt som arena. Den gamle byen ligger ca. 2 timers kjøretur nord-øst for Roma. Konkurransene ble holdt i det vakre Teatro Nuovo som befant seg i gangavstand fra Hotel Clitunno hvor de fleste utøvere og tilhørere var innkvartert. Vi vet av erfaring at det kan være varmt i Italia i august, men at vi skulle oppleve varmerekord på +42C hadde vi nok ikke regnet med. Dommerne hadde det ikke veldig behagelig der de satt timevis under konkurransene og hørte på utøvere oppe i konsertsalen. Til alt hell var det bedre air-condition i den store teatersalen nede som også ble benyttet parallelt i konkurransesammenheng og til kveldskonsertene.

 

 

 

 

 

 

En av de mange trange gatene i Spoleto med reklamebanner for Coupe Mondiale Spoleto

 

 

 

 

 

Det konkurreres i 7 ulike klasser under CM hvor det er pengepremier til de 3 beste i hver klasse:

 

Senior Coupe Mondiale (SNC)

Masters Coupe Mondiale (MSC)

Junior Coupe Mondiale (JNC)

Senior Virtuoso Entertainment Competition (SNV)

Junior Virtuoso Entertainment Competition (JNV)

International Competition for Ensemble Music (CHM)

Digital Accordion Competition (DAC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets Coupe Mondiale vinner i aksjon - Xiaonan Xu fra Kina

 

 

 

 

 

 

VM-hotellet - Hotel Clitunno Roar Hensvold - en av de norske delegatene

 

Vinneren av Senior Coupe Mondiale (SNC) blir utnevnt til årets CM-vinner og får pokalen med seg hjem. Utøverne i denne klassen har mest sannsynlig viet all sin tid og øving til dette i meget lang tid i forkant. De må være forberedt på å delta i 3 runder om de er så heldige å gå videre, men det er kun de 6 beste fra runde 2 som får denne muligheten. Det er også fastsatte regler på hvilken type musikk som skal presenteres i de ulike runder. Årets CM-vinner i seniorklassen var Xiaonan Xu fra Kina, og det er faktisk første gang en kineser kommer hjem med denne seieren.  Klassen Masters Coupe Mondiale er en forenklet variant av Senior Coupe Mondiale og vinneren blir plukket ut allerede etter 1. runde.

 

Danmark, Sverige og Finland stilte med deltakere i klassen Junior Coupe Mondiale - danske Pernille Toftegaard Olsen, svenske Daniel Eliasson og finske Tuomas Poutanen. Nivået er høyt og det står all respekt av det de presterte. Daniel var kun 0,22 poeng fra å sikre seg en 3. plass, mens Pernille og Tuomas dessverre endte på henholdsvis 15. og 16. plass.

 

 

 

 

 

 

Inngangen til Teatro Nuovo hvor konkurransene og konsertene fant sted Flere trekkspillprodusenter hadde utstilling i foajeen

 

 

 

 

 

 

Utenfor Teatro Nuovo Her var det holdt utendørs konsert tidligere i uka

 

Første runde av klassene for Virtuoso Entertainment foregikk som kveldskonserter og har stor underholdningsfaktor med et publikumsvennlig repertoar. Fra Sverige stilte Lelo Nika i junior-klassen og endte på 12. plass.

 

Kveldskonsertene som publikum ble tilbudt var av variert og høy kvalitet. Trekkspillorkestre fra Italia, Tyskland, Brasil og Moldova var invitert. Det ble ingen rekord i år i antall trekkspillere i "World Accordion Orchestra" som så sitt lys første gang for 6 år siden. Joan Sommers, CIA delegat fra USA, hadde den gang en ide om å samle alle konkurransedeltakere i Coupe Mondiale, delegater, venner og jurymedlemmer for å danne det største trekkspillorkesteret i verden. Etter premieutdelingen lørdag kveld var det også konsert med alle vinnerne fra de ulike klassene.

 

 I 2006 var Norge vertskap for Coupe Mondiale i Asker utenfor Oslo. Komiteen var i etterkant overrasket over den gode oppslutningen blant publikum - også på dagtid. Naturlig nok var det flere deltakere fra Norge den gang. I 2008 representerte Yngvild Vivja Haaland Ruud og Halgrim Kvello Stake Norge, men etter dette har Norge glimret med sitt fravær.

Vi er ganske sikre på at noen fra Norge hadde hatt stort utbytte av å delta i en slik konkurranse og møte andre unge med samme interesse. Det burde være et fremtidig mål for Norske Trekkspilleres Landsforbund ettersom både Sverige, Danmark og Finland klarer å finne fram til kandidater.

 

>> VM på trekkspill North Shore City, New Zealand - 2009

>> VM på trekkspill i Asker, Norge - 2006

>> VM på trekkspill i Castelo Branco, Portugal - 2005

 

Resultatlister 2012:

Senior Coupe Mondiale

Masters Coupe Mondiale

Junior Coupe Mondiale

Senior Virtuoso Entertainment Competition

Junior Virtuoso Entertainment Competition

International Competition for Ensemble Music

Digital Accordion Competition

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets Coupe Mondiale vinner (senior) kom første gang fra Kina! - Xiaonan Xu Senior Coupe Mondiale - 1. plass: Xiaonan Xu (Kina), 2. plass: Vitaly Kondratenko (Russland), 3. plass: Alexander Veretennikov

 

 

 

 

 

 

3. plass Masters Coupe Mondiale: Klavdiya Tarabrina (Russland). Prisen deles ut av lederen for det finske trekkspillforbundet, Kimmo Mattila Masters Coupe Mondiale - 1. plass: Dmitrii Kiselev (Russland)