På "Josefine" 2011:

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Tindrende klar med Tindra

 

 

 

 

 

De tre jentene i trioen "Tindra" møttes under studier ved Norges Musikk-høgskole. Trioen feirer i år 10 års-jubileum, og dette har de markert med to ulike CD-utgivelser og en lengre turné.

 

Onsdag 28. september avsluttet de sin turné med konsert på Josefine Visescene i Oslo hvor de har spilt to ganger tidligere. Underveis på turnéen har de bl.a. spilt i barnehager, på sykehjem og på puber. Vi er sikre på at de har blitt godt mottatt alle steder.

 

CDen "Moder Norge", ble lansert i april på plateselskapet ta:lik, og er en utgivelse med sangskatter fra Rogaland.  Mye av kveldens repertoar var naturlig nok hentet derfra, men også smakebiter fra tidligere CD-utgivelser ble framført.

 

Trioen får alltid strålende kritikker, og den har skapt sin helt egen klang. De presenterer tradisjonsmusikk friskt og stilfullt, samtidig som de ikler folke-musikken en ny drakt. Musikken bygger i stor grad på gammelt arkivmateriale av slåttestev, viser og ballader, men også nyere tekster og lyrikk blir tonesatt. "Lekkert", men ikke "jålete" som kveldens "visevert" Kari Svendsen uttrykte det.

 

 

 

 

 

 

 

 

Åshild Vetrhus (1978) fra Suldal i Rogaland (sang)

Jorunn Marie Rypdal Kvernberg (1979) fra Fræna i Romsdal (fele/hardingfele)

Irene Tillung (1977) fra Voss (akkordeon)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jorunn fikset 3 ting på én gang - 2 stk. feler + sang - imponerende!

 

 

 

 

 

Tekstene handler om hverdagslige ting - som "Me ska reisa te by'n" for å kjøpe kringle. Mange valgte å emigrere fra Norge, men det er klart de lengtet hjem og mimret om moderlandet. "Moder Norge" i en variant fra Suldal er en slik låt.  Vi fikk også høre om "Hu Maja" som var kresen på mannfolk og falt for en løytnant, men likevel ble bedratt. "Litle blå bukkjen" vekker nasjonalromantikken til live.

 

2. avdeling bar preg av svartsyn og streng moral. Tjenestefolk i gamle dager hadde små kår og framføringen av to solbønner til utmattede gjeterunger var gripende. "Dra aldri til Lasseskar for å fri" er en advarsel til ungkarer. Vi kunne også se for oss sjømannen fra Suldal på Boknafjorden. "Lukkeleg vaking" er tittelen på Tindras første plate. Sporet er egenkomponert med tekst av Jan-Magnus Bruheim, og handler om å være så forelsket at man ikke får sove. Forelska var også "Reiar" fra Bjerkreim og måtte drikke seg til mot. "Kidde Ålo" er også fra den første platen, men gjør seg aller best "live" idet det er tostemt sang ved Jorunn og Åshild, og Jorunn her spiller på to feler samtidig - en riktig utfordring for lydtekniker Edle som mestret oppgave med glans.

 

Smakebiter ligger ute på Tindras hjemmeside og har du ikke noen av CDene ennå, så kan vi anbefale dem til samlingen - også fordi den nyeste har et tiltalende utseende med "hjemmestrikket" cover. Det beste er selvsagt å høre dem "live". Sjekk deres turnékalender og gå på konsert neste gang anledningen byr seg!