På Ransäter 2011:

 

Alle foto og tekst:

© fo2:2re,  © fo2:r2 og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Bälgspel vid landsvägskanten

6. -10. juli 2011 ( 40. årgang)

 

 

Trekkspillfestivalen "Bälgspel vid landsvägskanten", eller bare "Ransäter" som den kalles på folkemunne, ble arrangert for 40. gang 6.-10. juli 2011! Arrangementet har helt fra sin spede begynnelse vært en musikalsk suksess og kan i dag kanskje omtales som verdens største trekkspillfestival. Allerede på tirsdagen slapp de første campingvognene inn for ikke å "proppe" riksvei 62 fullstendig. Svensker, finner, tyskere, hollendere, dansker og ikke minst nordmenn finner veien hit - år etter år.

Rundt 3.000 campingvogner/bobiler var ventet og arrangørene regner med at det har bodd ca. 6.000-7.000 på de tilknyttede campingplasser. Ca. 25.000-30.000 passerte inn og ut av entreen til Hembygdsgården - akkurat slik som det pleier å være!

 

       

>> Bildereportasje fra Ransäter 2002

>> Bildereportasje fra Ransäter 2003

>> Bildereportasje fra Ransäter 2004

>> Bildereportasje fra Ransäter 2005

>> Bildereportasje fra Ransäter 2006

>> Bildereportasje fra Ransäter 2007

>> Bildereportasje fra Ransäter 2009

>> Bildereportasje fra Ransäter 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Ideen til festivalen stammer fra Signe Gustavsson fra Filipstad som fikk den kunngjort i et radioprogram. Ledelsen i Ransäters hembygdsforening tente på ideen. Til den første festivalen kom det rundt 300-350 trekkspillere. I dag er antallet "tusenvis" og den arrangeres i et samarbeid med Värmlands Dragspelsklubbars Förbund (VDF), Hembygdsföreningen i Ransäter og Studiefrämjandet på Ransäters Hembygdsgård.

 

 

Siden 1982 har VDF og Hembygdsföreningen arrangert leirskole i forbindelse med trekkspillfestivalen. Undervisningen er rettet mot ungdom og er sentrert rundt ensemblespill. Kurset har samlet 15-20 elever hvert år, og det har stort sett vært to velskolerte lærere.

 

Fredagen iår ble det gjort forsøk på å sette ny verdensrekord i "allspel" med trekkspillere i "Gropa" som Teaterscene 1 blir kalt, men værgudene var ikke helt medgjørlige og regnet satte en stopper for dette. Man kan si det ble satt en uoffisiell rekord ved å samle 776 trekkspillere i øsregn iflg. initiativtageren Mats Hedman. Målet var å samle 1000 trekkspillere for å slå den nåværende rekorden fra Kimberley i Canada som ble satt i 2005 med 985 deltakere. 1.200 hadde i utgangspunktet meldt sin interesse, så denne gangen var det faktisk lov å skylde på været.

 

Gundegaballetten er et populært innslag som har vært med i mange år. De kommer fra Karlstad og ledes av Gunta Liede. Artige og flotte kostymer kombinert med fin koreografi setter virkelig en spiss på arrangementene i Gropa, der det ellers lett kan bli dødtid mellom sceneskiftene.

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

  Publikum svikter aldri på Teaterscene 1 - eller "Gropa" som den kalles       .....men etter regn kommer sol. Lørdag var en riktig så fin dag i "Gropa"  

 

 

 

 

 

 

  Gundegaballetten var på plass i ulike kostymer med innslag mellom artistbyttene       Lema-bälgarna, Granbergsdal  

 

 

 

 

 

 

  "Høyt og lavt", Greåker (Ann Helen Lilleng (vokal), Lars Petter Westli (trekkspill), Einar Sandvik (trekkspill), Knut Ravneng (gitar) og Roar Hellberg (bass). Batteristen har vi ikke helt oversikt over...)       "Høyt og lavt" bød på en liten ekstra seanse senere på kvelden  

 

 

 

 

 

 

  Lillestrøm Trekkspillklubb - stiftet i 1972 og har dermed jubileumsår i 2012       Lillestrøm TKs mangeårige musikalske leder, Jan Holsten (t.h.) intervjues av konferansier Ivar T. Dagenborg  

 

Professor i folkemusikk og spillemann, Sven Nyhus, fra Glåmos er en av ytterst få kunstnere som har fått oppleve å bli legende. Sven Nyhus kvartett startet i 1969 etter at Sven traff trekkspilleren Tore Løvgreen fra Kongsberg. Møtet ble en musikalsk fulltreffer. Sven har komponert nesten 90 gammeldansmelodier som alle er utgitt på noter og innspillinger. Valsen "Bergrosa", innspilt første gang i 1973, skal være den mest spilte in NRKs radioprogram. Dermed slapp kvartetten ikke unna sin opptreden i Gropa uten å framføre denne.

 

 

 

 

 

 

  Sven Nyhus kvartett - finnes også som sekstett       Sven Nyhus er en ekte norsk folkemusiker, komponist og tidligere professor i folkemusikk ved Norges Musikkhøgskole i Oslo  

 

 

 

 

 

 

  Sven K. Nyhus og Martin Thue (kontrabass)       Tore Løvgreen og Arne Sigurd Haugen (gitar). Haugen mistet dessverre livet i en ulykke uka etter.  

 

 

 

 

 

 

  Smörgåsbandet fra New York - eller Smorgas Bandet som det uttales på amerikansk       Chad Widman  

 

 

 

 

 

 

Thor Erik Falck (gitar) og Bengt Hedman Jeanne Eriksson Widman Andersen (datter av avdøde Walter Eriksson) og Wayne Söderlund. Walter komponerte i sin tid "Ransäterminnen" på flyet hjem fra Ransäter til New York.

 

 

 

 

 

 

Det mangler aldri på godt humør :-)) Jeanne til publikum: "You are all invited to my house in New York" - det kan bli mange, det, Jeanne ;-))

 

 

 

 

 

 

  Svingen torader       Svingen torader  

 

 

 

 

 

 

Randi og Willy Rustad. Per Bredesen (kontrabass) og Ivar T. Dagenborg (gitar)  

 

 

 

 

 

 

  Dansbana D       "Bassenggutane", Austmarka  

 

 

 

 

 

 

  Bröderna Trück, Töreboda       Smorgas Bandet med "ekstraforestilling"  

 

 

 

 

 

 

  Maridalen Trekkspillklubb        

 

 

 

 

 

 

  "HDHD" - Hansen, Danbolt, Hensvold og Dyrhovd       "Steinhaugen, beinhaugen", sang Roar Hensvold  

 

 

 

 

 

 

  Happy Skvett - med store "skvetter" med gladmusikk       En glad "Happy Skvetter" - Ragnar Johnsen  

 

 

 

 

 

 

Happy Skvett - 20 år med gladmusikk skal feires 20. august i Engerdal Samfunnshus! "Trio Lunitt", Hagan

 

 

 

 

 

 

  Dansen går...       "Kremmer'ns" venner, Sokna  

 

 

 

 

 

 

  "Kremmer'ns" venner, Sokna       "Kremmer'ns" venner, Sokna  

 

 

 

 

 

"Knerten & Co." hadde sitt plateslipp på det svenske markedet på Ransäter. Plateslippet på det norske markedet fant allerede sted på Storefjelltreffen i mai. Shetland har forøvrig også blitt et yndet konsert- og tilholdssted for den populære og livate gjengen.

 

De vant forøvrig Superfinalen i gammeldans under årets NM på trekkspill i Skien 30.6.-3.7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  "Knerten & Co." - Eddy "Knerten" Lyshaug (torader), Anne Ragnhild Trondsgård Leren (torader), Vegard Hansen (trekkspill), Mats Tony Lileng (bass), Reidar Dahle (gitar) og Kjetil Sehlin (trekkspill) for anledningen       Anne Ragnhild fanget i "stagediving" under framføring av "Høna med det rare i"...  

 

 

 

 

 

 

          ...og så trygt tilbake på scenen  

 

Fredagskvelden kunne Eskil Columbus Trio by på "Jazz vid landsvägskanten". Eskil startet allerede som 10-åring og er en allsidig musiker, men jazz og sydamerikanske rytmer ligger kanskje hans hjerte nærmest.

 

Mer sydamerikanske rytmer kunne Bengan Janson by på lørdag kveld i restauranten "Värdshuset". Bengan er en av Sveriges mest kjente trekkspillartister. "Östen med resten", Kalla Moraeus, Björn Ståbi, Ann-Sofi von Otter er bare noen artister han har samarbeidet med. Bengans karakteristiske spill er følsomt og lekent, og han tilpasser seg lett til musikk i alle sammenhenger. Sammen med Björn Ståbi har han gitt ut sitt andre album med folkemusikk på trekkspill og fele - "Springspåret". I april ga han ut en CD med viser av Allan Edwall som er innspilt både solo i studio og live med TrioX. I Ransäter var det i hovedsak jazz i "Sivuca-stil" som ble fremført med hjelp av bassisten Johan Granström og Johan Löfcrantz Ramsay på trommer. Severino (Sivuca) Dias de Oliveira (1930-2006) var en brasiliansk jazzmusiker (trekkspill), kjent for flere utgivelser og opptredener med skandinaviske jazzartister på 1980-tallet. Bengans elegante og uanstrengte spillestil på sitt trekkspill med ni rader i bassen var en opplevelse i seg selv, i tillegg til at bassisten gjorde en fabelaktig jobb.

 

 

 

 

 

 

  Bengan Janson          

 

 

 

 

 

 

          Bengan Janson med bassisten Johan Granström og Johan Löfcrantz Ramsay på trommer  

 

 

 

 

 

 

  "Stinn brakke" på Värdshuset          

 

 

 

 

 

 

  Gamle Aker Spelemannslag          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Værets makter bød for det meste på sol og varme, men tordenværet på fredagen gjorde at deler av programmet måtte strykes på kvelden. Avslutningen på søndagen ble også litt våt med en og annen skur. Det er ikke bra at været er for fint heller, for da gjør folk noe annet. Alt i alt er Rolf Jansson (leder i VDF) godt fornøyd med årets arrangement, og han mener det har vært en av de roligste på mange år, hva angår berusete personer.

 

Uten alle glade spillemenn og -kvinner fra fjern og nær som kommer igjen år etter år hadde ikke festivalen vært hva den er og har blitt til i dag. Spillegleden smitter over på et entusiastisk publikum som også er trofast og gjerne kommer igjen. Nordmennene har uten tvil satt sitt preg på trekkspillfestivalen i nabolandet. Kjente og ukjente har opptrådt på scener, "loger", dansebaner og ikke minst deltatt i buskspill. Takket være også profesjonelle arrangører er dette en festival som kommer til å "overleve" fortsatt i mange år...

 

 

 

 

 

 

 

  Gamle Aker Spelemannslag - hvor de fleste er "innvandrere" til Oslo          

 

 

 

 

 

 

...."stämman" er over for denne gang....

 

 

 

 

 

 

...og noen ville ganske enkelt ikke reise hjem....