På Trekkspillcruise 2011:

Norske Trekkspilleres Landsforbund - 40 år

 

Tekst: © 2re 3kkspilltroll   Alle foto: © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

 

Stiftet 17. oktober 1971 – altså en god stund etter at «glansperioden» for instrumentet var over, eller var den ikke det? Det ble uansett et stort oppsving på 1970-tallet med nye «trekkspillklubber» som så dagens lys – trolig mer inspirert av programmet «Nygammalt» på svensk TV enn av nyskapningen Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL). Programmet «Husker du» gikk sitt seierstog på norsk TV med Arnt Haugens orkester som frontfigurer – hver eneste fredag i årevis og bidro vel ikke i særlig stor grad til at den yngre generasjon fikk interesse for trekkspill.

 

NTL hadde «slått på stortromma», eller om man vil «dratt i storbelgen»  og invitert til «trekkspill-cruise» på «Color Magic» eller var det «Fantastic»? Uansett, her manglet det ikke på glimrende trekkspillere fra hele Norge den siste helgen i september – man tok altså feiringen litt på forskudd og værmessig viste det seg å være et lykkelig valg. Vi ble allerede i avgangshallen to timer før avreise møtt med blide trekkspilltoner fra habile utøvere. Ved ombordstigningen var det «jazzkro» i en av «fortausrestaurantene» i båtens 160 meter lange handlegate. Meget bra opptakter som la lista høyt til forventningene for resten av helgen. Det var over 1800 reisende med båten, men det var god plass da den har kapasitet til mer enn 2600. I underkant av 700 reisende var identifisert som deltagere på «trekkspill-cruiset», og det tror vi stemmer bra med antall tilhørere på jubileums-konserten ved retur-reisen søndag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Underholdning i avgangshallen - Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist ...også med fiolin.

 

 

 

 

 

 

Underholdning i avgangshallen - "Duo Jupiter" (Lars Røyseng t.v. og Stian Aase)

 

Lørdag ettermiddag var det lagt opp til «te-dans» og «buskspell» i båtens «storstue» - Magic Show Lounge. «Arnsteins» sto for det meste av musikken, og det var heller få av tilhørerne som hadde tatt med instrument. Color Line kjørte også sitt eget show før dansen startet, og deretter fikk de som ønsket det virkelig svingt gammeldansfoten til flere av Norges mest etablerte trekkspillere. Personlig kunne vi nok ønsket oss at disse orkestrene hadde servert flere av sine signaturmelodier som gjorde dem kjente, og ikke valgt mer tradisjonelle løsninger.

 

Søndag formiddag hadde man «två möjlighetar» - enten kunne man bli ombord, eller så kunne man gå iland. For de som ikke hadde «fått nok» kvelden før var det «un-plugged» trekkspill på Observation Lounge og det viste seg å være et lykkelig valg for mange, mens andre var minst like glade for den siste sommerdagen som kunne nytes på en av Kiels mange uterestauranter.

 

 

 

 

 

 

Underholdning ombord "Monkey Pub Gammeldans og jazzkro" - Asmund Bjørkens orkester bidro med "Gammeldansen" Per Olaf Green (t.v.) og Asmund Bjørken

 

 

 

 

 

 

Underholdning ombord "Monkey Pub Gammeldans og jazzkro" - Jazzjam med Kjell Harald Langhaug, Skjalg Bjørstad, Oddmund Finnseth, Kaj Endresen og Reidar Dahle Kjell Harald Langhaug og Oddmund Finnseth

 

 

 

 

 

 

Kaj Endresen (t.v.) og Reidar Dahle Skjalg Bjørstad, Kjell Harald Langhaug og Oddmund Finnseth

 

Søndag ettermiddag var avsatt til 40-års jubileumskonsert med hele 14 innslag som skulle avvikles i løpet av 2 timer. Det kunne bare ikke gå bra – ikke det at det ikke var bra, det var storartet, men tiden strakk ikke til. Det var synd at enkelte utøvere ble «avspist» med kun ett nummer, men med ett kvarter på overtid var det definitivt over – for denne gang. NTL vil gjerne gjøre dette til en årlig foreteelse, men det spørs om de er like gavmilde hvert år for dette har kostet kroner – mange kroner. Man kan jo spørre om dette er en riktig prioritering, eller om vinnerne på NM heller burde vært sendt ut i verden eller i Norge for å bringe «trekkspill til folket».

 

Det første møte med NTL for mange unge trekkspillutøvere er nok distriktsmesterskapene – noe som også var tilfelle for undertegnede. Noen av NTLs nestorer var også tilstede og et par av disse møtte jeg på ett av de første DM i distrikt 1 på begynnelsen av 1970-tallet – nemlig Tor Hveding og Kjell Sterkerud. Disse «Østfold-kara» har lagt ned en formidabel innsats for NTL i form av både gode rutiner for avvikling av mesterskap og for NTLs medlemsblad «Trekkspill-Nytt».

 

Så får tiden vise hva vi opplever med trekkspillet frem mot 50-års jubileet i 2021. Vi gleder oss over å se trekkspillet benyttet på flere og flere arenaer på lik linje med andre instrumenter i forskjellige «settinger» ......, og da har vi vel kommet dit som NTLs medlemmer ønsker, nemlig at «det unge» instrumentet trekkspillet har blitt akseptert hos ulike instrumentalister i alle sjangre.

 

 

 

 

 

 

Odd Arne Halaas - konferansier i "Show Lounge" "Arnsteins"

 

 

 

 

 

 

Arnstein Moen og Håkon Renanger (78)

 

 

 

 

 

 

Arnstein Moen "Arnsteins"

 

 

 

 

 

 

Konsert - Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist

 

 

 

 

 

 

Jörgen Sundeqvist overrakte gratulasjoner på vegne av SDR til Norske Trekkspilleres Landsforbund ved leder Trond Smalås og nestleder Odd Arne Halaas i anledning jubileet Konsert - "Duo Jupiter" (Lars Røyseng t.v. og Stian Aase)

 

 

 

 

 

 

Konsert - Kjell Harald Langhaug Konsert - Håvard Svendsrud

 

 

 

 

 

 

Konsert - Oda Kvalsvik Stenberg og Kristina Farstad Bjørdal

 

 

 

 

 

 

Konsert - Oslo Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

 

Konsert og dans - Malm Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

Konsert og dans - Knerten & Co. F.v.: Vegard Hansen, Mats Tony Lileng, Eddy "Knerten" Lyshaug, Anne Ragnhild Trondsgård Leren og Reidar Dahle

 

 

 

 

 

 

 

Trekkspill "unplugged" - Observation Lounge på øverste der Knerten & Co. bød på gymnastiske øvelser og høy showfaktor...

 

 

 

 

 

 

 

Konsert - Skjalg Bjørstad Oddmund Finnseth måtte forholde seg til mange utfordringer selv for en dreven bassist...

 

 

 

 

 

 

Konsert og dans - "Nordkappkvintetten" (dannet i 1975)

 

 

 

 

 

 

"Nordkappkvintetten"s trekkspillere - Bjørnar Pettersen, Kjell Harald Langhaug... ....og Carsten Pettersen.

 

 

 

 

 

 

Til dans - Jörgen Sundeqvist og Kjell Harald Langhaug + "huskomp"

 

 

 

 

 

 

Til dans - "Trio TK"... .. med Lars Karlsson

 

 

 

 

 

 

Konsert - Lars Karlsson og Øivind Farmen

 

 

 

 

 

 

Lars Karlsson Øivind Farmen

 

 

 

 

 

 

Til dans - Odd Arne Halaas med venner "Nå kjem ein vals".... og vips var dansegulvet fullt

 

 

 

 

 

 

Per Hammerø Reidar Dahle og Odd Arne Halaas

 

 

 

 

 

 

Reidar Dahle "huskomper" Jon og Marit Furuheim svingte seg på dansegulvet

 

 

 

 

 

 

 

Konsert og dans - "Asmund Bjørkens orkester" - eller "Jazzmund" som han ofte kalles...

 

 

 

 

 

 

Asmund Bjørken og Per Olaf Green Dans i "Showlounge"

 

 

 

 

 

 

"Promenadegaten" ombord på Color Magic

 

 

 

 

 

 

 

Vakkert syn - Storebelt-broen