Eksamenskonsert

1. avdeling, Akkordeon

Kristina Farstad Bjørdal

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

 

Juni er en travel måned med sommeravslutninger og eksamener. 8. juni inviterte Kristina Farstad Bjørdal til eksamenskonsert på 1. avdeling, akkordeon ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Vi møtte den 21-årige Mørejenta fra Tennfjord i foajeen rett før konsertstart. "Jeg må bare ha noen minutter for meg selv", og det forstår vi godt idet kveldens repertoar var krevende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristina innledet konserten med musikk fra barokken – «La Villageoise» som kan oversettes med «Landsbyjenta».  Komponisten er Jean-Philippe Rameau som levde fra 1683 – 1764. Han har komponert 65 stykker for cembalo, og musikk originalt skrevet for dette instrumentet egner seg godt å fremføre på akkordeon – eller trekkspill med melodibass om man heller vil si det på den måten.

 

Vi fikk deretter høre russisk musikk komponert av Viacheslav Semionov som nylig gjestet Norge og hadde «master class» på Musikkhøgskolen. Dette er et stykke med mer moderne stildrag og er variasjoner over 2 temaer. Inspirasjonen er hentet fra filmen Kalina Krasnaja (1974) og tittelen er likedan.

 

Deretter var det norsk samtidsmusikk på repertoaret – Acanthus av Ketil Hvoslef. Tittelen er hentet fra utsmykning benyttet i barokken – akantusranker som også er utgangspunktet for norsk rosemaling og treskjæring, men egentlig er «Acanthus mollis» en tistelart med tykke, flikete blad som vokser i middelhavslandene. Komponisten er født i 1939 – sønn av Harald Sæverud. Han underviste i mange år ved Bergen Musikkonservatorium.

Avslutningen var to satser fra en suite komponert av russeren Alexander Kholminov som er født i 1925. Dette er da også samtidsmusikk, men i en helt annen «språkdrakt» en foregående verk. Den ene satsen «Song» er vakker, melodiøs sang, mens den andre satsen «Scherzo» er en riktig musikalsk spøk som setter store krav til utøverens teknikk.

 

Riktig bra gikk det, Kristina! Lykke til på NM.