Nasjonal jazzscene 2011:

FARMERS MARKET

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 
 

 

Møte i menigheten for truede taktarter

 

 

1. bud som gjelder når man er på konsert med Farmers Market - her klappes det ikke på 1 og 3, ei heller på 2 og 4.

 

"Bøndene" i Farmers Market kan i år se tilbake på 20 år med samspill og feirer med å komme med ny plate til jul - ja, hvilken jul vet vi ikke - og ikke de heller. Det kan straffe seg å dra 7 måneder til Bahamas eller "Gullverket" for å lage nytt album - i alle fall å planlegge.

 

Lørdag 22. oktober var det konsert med Farmers Market på Victoria, Nasjonal jazzscene som er lokalisert midt på Karl Johans gate i Oslo. "Takk for at de ikke sitter heme og ser på tv i kvell", åpnet Stian Carstensen med. Denne helgen var forøvrig som et "Kinderegg" hva gjaldt "trekkspill i Oslo": 1. Farmers Market, 2. Syvers orkester på Rundsnuens høstfest i Nordahl Bruns gate og 3. Juttullaget med dansefest på Riksscenen. Multimusikeren "Stian" kan vanskelig komme bort fra at han blir det naturlige midtpunkt med de mange instrumenter han trakterer, men uten sin medmusikkfeller og tidligere studiekamerater fra jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim, er det utvilsomt at de kun samlet utgjør Farmers Market.

 

 

 

 

 

 

 

 

Effekten av små kafébord gjør det veldig hyggelig å være på konsert på Nasjonal jazzscene. Man kommer ganske tett innpå musikerne på scenen, men enkelte publikummere kunne nesten ikke få kommet nærme nok. En litt uvant opplevelse for oss å være absolutt blant de eldste i tilhørerskaren, og de unge var oppslukt av gitarsoloer og vi får si litt mer "heavy" musikk enn hva vi vanligvis oppsøker på konsertarenaer. Men det ble også bulgarsk "autistisk" førjulsmusikk som vil bli å høre på det nye albumet og en vanvittig bra fremførelse av Michael Jacksons "Blame it on the boogie" iblandet refreng fra "Sir Duke" - i 7/8 takt eller noe slikt. Og - de unge jublet ikke mindre når Stian tok fram trekkspillet - unge som vi overhodet ikke gjenkjenner fra hva vi kan kalle "trekkspillmiljøet" i Norge. Ingen kan la være å gapskratte når Stian i fullt alvor spiller "Lårvalsen går" og synger om de gamle som detter på holka i Eidsvoll så beinpipene tyter ut og så trer mandarinbåter på disse for å holde styr på hvor mange dager det er igjen til jul. Som han selv sier: "Med trekkspillere 5 generasjoner bakover i familien var det ikke noe tema hvilket instrument jeg skulle spille". Stian beretter at han fikk to brev for en tid tilbake. Det ene var fra Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) som "ønsker seg 6 millioner medlemmer på landsbasis". Det andre brevet var fra Josefine Visescene som ønsket seg et bestillingsverk. "For å tilfredsstille avsenderne av begge brev ble dermed salme til trekkspillets fremme, særlig i urbane strøk til - "Belg i solnedgang". Salmen er til og med fremført på NRK2 i verste sendetid, men denne hadde publikum hørt før og sang med på refrenget "Titano vi priser deg" - folk som trolig aldri har satt sine ben noensinne på Titanofestivalen - og ei heller hørt om Freddy Kristoff(misbruk)ersen.

 

 

 

 

 

 

Stian Carstensen

 

"Noen spørsmål?" - Stian behøver ikke si mer for å få full oppmerksomhet og fremkalle latterkuler - nok en gang. Farmers Markets tolkning av "Främling" er en av gjengangerne på deres konserter, og er på en måte blitt en slags signaturmelodi. "Til ære for alle svenske servitører i Norge", sa Stian.

 

Etter at kveldens siste melodi var annonsert fra scenen visste vi jo at dette ikke stemte. For oss (jenter) som var unge i 1985 husker vi godt den mørke fløtepusen Glenn Medeiros' "Nothing's gonna change my love for you", men ante ikke at den gjorde seg så godt på bulgarsk fløyte. Vi husker ikke om det var 3 eller 4 ekstranummer før bandet ga seg, men bortimot to timers sammenhengende konsert med full intensivitet fra scenen har man ikke lov å forlange mer. Vi gleder oss bare til plate og ny konsert når det måtte by seg.

 

 

 

 

 

 

Trifon Trifonov Nils-Olav Johansen

 

 

 

 

 

 

Finn Guttormsen Jarle Vespestad