Oslo Trekkspillklubb

Konsert i Stovner kirke, 26. oktober 2010

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

 

Konsertprogram

 

Oslo Trekkspillklubb (OTK) har ikke for vane å holde for mange konserter i Oslo-området. Ofte er de heller å høre et eller annet sted i Europa, gjerne i konkurransesammenheng, så da de inviterte til konsert i Stovner kirke 26. oktober 2010 måtte vi klart benytte anledningen. Tidligere år har de arrangert konsert og festlig sammenkomst etterpå i Sagene festivitetshus, men i år ble det altså "bare" konsert. Erik Bergene er fortsatt klubbens dirigent, og han har bare hatt 2 forgjengere siden den ble stiftet i 1945, nemlig Ottar E. Akre og Tom Havold.

 

Det er så langt fra første gang det er trekkspillkonsert i Stovner kirke. Den første fant sted i 1980 og den gang var det Hønefoss Trekkspillorkester som besøkte kirken. Dette var også den tredje i rekken av trekkspillkonserter i år i Stovner kirke kunne sokneprest Anders Moen Kvalsnes fortelle før han overga "prekestolen" til dirigent Erik Bergene.

 

 

 

 

 

 

Erik Bergene - dirigent og arrangør

 

"Vi har tenkt å gjennomføre konserten uten pause", sa Bergene og vi tenkte vårt da det stod hele 9 musikalske numre på programmet. Det skulle vise seg at vår bekymring for tidsaspektet skulle bli helt ugrunnet. Første del av konserten var viet til klassisk musikk, mens andre del var preget av underholdningsmusikk.

 

Åpningsnummeret var "Symphoni 1" i 3 satser i engelsk stil med mye som minnet om Händel. Komponisten bak verket var britiske William Boyce (1711-1779) og arrangert for trekkspillorkester av Gerhard Koschel. Den ukrainske trekkspillpedagogen Nicolai Tschaikin har komponert "Konzertrondo" som opprinnelig er et solostykke. Det neste nummeret var opprinnelig en trekkspilltrio "Variations on an Ukrainean Theme" som er transkribert av Erik Bergene. Gustav Holsts sin komposisjon i 4 satser var en interessant opplevelse. Stykket er egentlig skrevet for strykeorkester kunne Bergene fortelle.. Første sats er en jig. De andre 3 satsene er på hver sin måte egenartede og i flere ulike taktarter som kan være utfordrende nok å spille. Den tredje satsen var orientalsk inspirert, og i den siste kunne vi gjenkjenne "Greensleaves" gående i bakgrunnen. "Gaelforce" er 3 irske folkemelodier og er komponert av britiske Peter Graham som gjerne bruker folkemusikk i sine komposisjoner.

 

 

 

 

 

 

 

Deretter bar det over i underholdningsmusikkens verden. Trompetisten Jan Magne Førde i blåsekvintetten "The Brass Brothers" er mannen bak "Seterslått", som er inspirert av hardingfeletradisjoner og med jazzelementer og harmonier. Bergene stod for arrangementet for denne likeledes som de tre neste. "The wrong note rag" er egentlig en sang av Leonard Bernstein hentet fra den kanskje ikke så kjente musikalen "Wonderful time" fra 1953 - en riktig utfordring å spille og ikke minst for øret. Vi fikk også høre potpurrier med både Latino og Charleston-rytmer.

 

Men....vi synes vel at OTK fortjente mer enn ca. 50 tilhørere denne kvelden da det til og med var sendt ut invitasjoner til trekkspillklubbene i Oslo og omegn. Orkesteret kan vise til topplasseringer under NM på trekkspill i en årrekke, og hevder seg også i toppen i internasjonale konkurranser. Vi er glade for at vi også fikk lært noe musikalsk denne kvelden...