På "Grisefort" 2010:

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

 

 Virtuost kappspill - "GRISEFORT" - med Carstensen og Tellefsen

I forbindelse med Oslo kammermusikkfestival var det barneforestilling på Litteraturhuset lørdag 28. august med tittelen "Grisefort". "Hallo - hallo - hvordan står det til - bare bra - hei på deg - hei på deg -...." nei, ikke Ludvigsen, men derimot Carstensen ... og Tellefsen. Ikke hadde vi forestilt oss at Stian Carstensen og Arve Tellefsen kunne lage forestilling for barn så fengende fra første sekund helt fra de minste til de større på 50+. Forestillingen har fått sitt navn av den enkle grunn at Stian er kjent for å spille fort og Arve påstår selv han spiller som en gris.

 

 
 

Stian startet med å spille litt "introduksjonsmusikk" på sitt nye Bugaritrekkspill og spurte publikum om han skulle spille Oslo-sangen? Trondheim har "Trondhjemsangen" og Eidsvollsangen må bli "Ja, vi elsker", men barna blant publikum ble enige om at "Knutsen og Ludvigsen"-sangen var et bra valg.

 
 

 

 

 

 

"Onkel Stian" "Onkel Arve"

 

Det er i år 200 år siden Ole Bull ble født. Da han var liten hadde han en sitronsur fiolin fortalte Arve og han hadde en hund - en bulldog - eller en pitbull. Ulike dyrelyder kan framstilles både på trekkspill og fiolin, og barna var gode til å gjette. Ole Bull dro omsider til Paris og Stian spilte en musettemelodi på trekkspillet. Det ble også "Ole Bull-polka" og litt musikk fra "Jugoslovakia og Bungarn" som Stian liker å benevne landene.

 

Vi vet ikke om verdensrekordforsøket på å spille Chopins minuttvals ble registrert noe sted, men Stians innsats på trekkspillet endte på 14 sekunder - uten dopingkontroll. Om det skyldes opphold i høydehus vites ikke. Neste rekordforsøk ble en riktig "Grisefortduell" med komposisjonen "Czardas" av Monti. Med Tellefsen fiolinspillende i knestående forsøkte han å hente inn ekstra stilpoeng, men "melkesyreslåtten" innhentet omsider begge duellantene. Publikum var skjønt enig med utøverne at det endte uavgjort.

 

 

Tellefsen forsøkte så igjen å komme med saklig informasjon om Ole Bull som ville ha norsk teater etter at Norge hadde vært under Danmark allerede i altfor mange år mens han virket. Bull dro sågar til USA hvor han stiftet bekjentskap med banjoen. Stian Carstensen er en av dem som uten tvil har bæretillatelse på banjo, som han mener kan brukes til mer enn å kverke bever med. "Det er ikke lov å forhåndsstemme (eller røysta) banjoen", sa Stian mens han demonstrerte at den er et av de få instrumenter man kan stemme mens man spiller.

 

Stian og Arve spilte så en tradisjonell "griseslakteslått" og "Onkel Stian" spurte om det var noen spørsmål så langt før de avsluttet med "Lambert"Seterjentenes søndag" - eller også kjent som "På solen jeg ser". Etter trampeklapp fikk vi høre den om igjen, men ikke visste vi at den opprinnelig var skrevet som marsj......

 

 

Smakebiter fra NrK her:

Virtuost kappspill - NRK Klassisk

"Minuttvalsen" på 26 sekunder