KJELL HARALD - in concert

"Tre konserter på en gang"

 

Oslo Konserthus, Store Sal

19. mars 2010

 

 

 

 

 

Omtrent som et “Kinderegg” - tre ting på en gang - det går da ikke an? Omtrent som Kjell Harald Langhaug selv - musiker, trekkspillreparatør og trekkspillselger var konserten en trippelopplevelse - klassisk, gammeldans og jazz. Det går faktisk an!

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

 

På en fredagskveld i mars besøkte omtrent 400 forventningsfulle publikummere Oslo Konserthus, og vi er av den bestemte oppfatning at ingen gikk skuffet hjem. Alle fikk vel presentert noen av sine favoritter. Det tilhører sjeldenhetene at det gis en så variert konsert hvor trekkspilleren hele tiden spiller hovedrollen.

 

 

 

 

 

Innledningsvis fikk vi stifte bekjentskap med en Nordkappkvintettens trekkspillere som ved siden av Kjell Harald er Karsten Pettersen og Bjørnar Pettersen som fremførte hans egen komposisjon “Nordkappvalsen” sammen med “huskompet” - Tor Bekkelund (gitar), Per Bredesen (bass) og Christian Sundeqvist (trommer). De var nok mest aktive tilbake på 1970-tallet da undertegnede for første gang traff Kjell Harald under Landsfestivalen i Fredrikstad - 1977. Det har blitt mange hyggelige møter opp gjennom årene, og Kjell Harald har hele tiden vist seg å være “trekkspillets mann” i ubetinget positiv betydning.

 

Kjell Harald benyttet første del av konserten til å fremføre noen av sine favoritter av tradisjonelle komposisjoner for trekkspill. Det er befriende å høre disse velkjente melodiene som “Love Smiles” av Pietro Frosini, “Spansk mosaikk” av Felice Fugazza og “Scherzo” av Jhon Gart fremført på en slik elegant og perfekt måte som bare han kan.

 

 

Nordkappkvintetten

 

 

Det var artig å høre de to ikke altfor benyttede melodiene “Vals brilliant” og “Tema med variasjoner” av Arnstein Johansen med komponisten i salen. Vi tror nok at disse to markante personlighetene har en gjensidig beundring for hverandre.

 

Herr Langhaug er også selv en habil komponist og vi fikk høre “Accordion Circus” og “Bryllupsvals til Lena og Jörgen” - fremført nettopp av Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist. De giftet seg på Norges nasjonaldag for et par år siden, og det må utvilsomt være artig med en “presang” som kan “gjenbrukes” på en slik utmerket måte.

 

 

 

 

 

Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist

 

Neste par ut - som faktisk var et fullstort Hønefoss Storband fremførte “Up Front” av Lennie Niehaus og var kveldens omtrent eneste “trekkspillfrie” innslag. Et fint avbrekk var også Ketil Rasmussens vokal- og solistinnslag med storbandet. Han er også kjent som “bassisten i Nordkappkvintetten”, men det er som nevnt lenge siden det. Det var ikke uten grunn at Hønefoss Storband var invitert, for som siste innslag før pausen fremførte de Harald Gundhus komposisjon “Suite for accordion and jazz band” med selvsagt Kjell Harald Langhaug som solist. Noen av oss har nok fått med oss dette artige verket ved et par tidligere anledninger, men ingenting er som å oppleve det i en fin konsertsal og i en slik god “setting”.

 

 

 

 

 

Kjell Harald Langhaug Ketil Rasmussen Hønefoss Storband

 

 

 

 

Det ble tid til en liten pause som selvsagt var altfor kort - ikke fordi man ikke vil inn å høre mere, men fordi det er så mange kjente å dele opplevelsene med. Det skulle bli gammeldans rett etter pausen hvor Kjell Harald ble ledsaget av sin samboer Erna Fagerli. Først “Susendalingen” av Ole Jacobsen i et arrangement av Kjell Harald og deretter to av hans egne låter - “Tvango” og “Spirrevippen”.

 

 

 

 

 

 

Kjell Harald og Erna Per Bredesen - konsertarrangøren var også utøver slik vi pleier å se han

 

Det er vel ikke riktig å benevnte kveldens hovedingrediens som “rosinen i pølsa” - rettere sagt “rosinene i hovedretten” nemlig Kjell Harald Langhaug kvartett med ikke mindre enn Jacob Fischer på gitar, Mads Vinding på bass og Aage Tanggaard på trommer. Dette er jazzmusikere med internasjonalt ry og det er en opplevelse utover det vanlige å høre Kjell Harald i samspill med disse. Vi fikk servert et solid knippe jazzlåter så som “Just one of those things”, “Bossa”, “Bluesette”, “Green dolphin street”, “April in Paris” og “A certain smile”. Sistnevnte er også tittel på Kjell Harald Langhaugs CD sammen med disse tre karene.

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Harald - i en "setting" han tydelig trives Konsentrerte musikere - Mads Vinding og Jacob Fischer

 

 

 

 

 

Mads Vinding Jacob Fischer Aaage Tangaard

 

 

 

 

 

 

Kjell Harald Langhaug Ketil Rasmussen kan mer enn å synge - her solist på klarinett

 

Lars Arnevig loset oss gjennom konserten på en ledig måte, og konsertarrangøren OC Records med Per Bredesen ble behørig takket av Kjell Harald Langhaug for muligheten til å gjennomføre en slik konsert med så mange profesjonelle utøvere. Egentlig burde ennå flere benyttet anledningen til å overvære konserten, men å vinne kampen med TV-underholdningen og sofaen på en fredag kveld er vanskelig. Ikke desto mindre hadde arrangøren reservert baren i Oslo konserthus for et par timer “small talk” etter konserten hvor det ble en fin anledning til å hilse på musikerne og selvsagt slå av en prat med trekkspillvenner.

 

 

 

 

 

 

Lars Arnevig - kveldens konferansier Konsertarrangør Per Bredesen fikk blomster av en fornøyd konsertutøver - Kjell Harald Langhaug