Sata-Häme Soi, Ikaalinen 2010:

Alle foto og tekst: © fo2:2re, © fo2:r2 og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Roland V-Accordion nordisk finale - Ikaalinen, 2. juli 2010

 

<< Tilbake

 

I 2004 ble det virtuelle trekkspillet Roland V-Accordion FR-7 introdusert på MusikMesse Frankfurt. Etter dette har det kommet flere mindre utgaver, og høsten 2009 lanserte Roland en ny, forbedret utgave av den første modellen. Stor suksess og interesse for digitale trekkspill, gjorde sitt til at Roland for 4 år siden ville forsøke å arrangere en egen konkurranse med instrumentet i fokus. Den internasjonale trekkspillorganisasjonen CIA har også valgt å opprette egen klasse for digitale trekkspill under VM og første gang var ifjor under Coupe Mondiale i Auckland, New Zealand.

 

 

 

 

 

 

 

Årets nordiske finale i Roland V-accordion konkurranse var lagt til Ikaalinen i Finland der trekkspillfestivalen Sata-Häme Soi ble arrangert 29. juni - 4. juli. ("Sata-Häme" er benevnelsen på området rundt Ikaalinen og "Soi" betyr ganske enkelt "spill".)

Fra Norge stilte Kenneth Larsen og Svetislav Mitic. For øvrig stilte Finland med 3 deltakere: Katariina Ahjoniemi, Kalle Kämäräinen og Marko Räsänen. Sverige og Danmark stilte med 1 deltaker hver: Irina Krjutjkova (Sverige) og Emir Bosnjak (Danmark). Felles for alle deltakerne var at de hadde hatt den nye FR-7x i sin besittelse i relativt kort tid grunnet stor etterspørsel etter modellen. De stod helt fritt til å velge repertoar innenfor en begrenset spilletid på maksimalt 8 minutter. Etter at lydprøvene var unnagjort, slapp nok i alle fall noen av nervene taket.

 

 

 

 

 

 

 

 

En spent, men ganske avslappet Kenneth rett før konkurransestart Svetislav ser også ganske avslappet ut

 

 

 

 

 

 

"Oma Tupa" (som betyr "egen stue" var konkurransearena

"Taideteolli....." osv. - forsøk deg gjerne på uttale i enerom inntil det sitter :-)

Oversatt skulle det bety noe slikt som lærested for Håndverks- og Kunstindustriskole

 

 

Juryens valg falt på den yngste deltakeren, Katariina Ahjoniemi. Hun vant for øvrig "The Golden Accordion" i 2009 som er det finske mesterskapets eldste klasse. Juryen fant hennes repertoar, "Russian folk song" av Rudolf Würthner og "Quebradas" av Hermeto Pascoal og R. Strauss, meget interessant fremført på V-Accordion. Hun skal da representere Norden i finalen 16. oktober under den 4. V-Accordion Festival i Italia. I tillegg til turen til Roma får hun også den nyeste Roland V-Accordion modell FR-7x til odel og eie. Emir Bosnjak og Irina Krjutjkova fikk for øvrig henholdsvis 2. og 3. plass. De øvrige ble henvist til 4. plass, og det blir således ingen norsk deltagelse i år på den internasjonale finalen til tross for at både Svetislav og Kenneth gjorde en solid innsats. Uansett fikk de en fin musikalsk opplevelse ved deltagelse under festivalen – fullstendig sponset av Roland Scandinavia.

Interesserte som ønsker å delta neste år kan allerede nå henvende seg til trekkspill@trekkspill.no, slik at vi kan videreformidle kontakt til Roland Scandinavia.  Det stilles ingen formelle musikalske krav. Det viktigste er at man har "glimt" i øyet, liker å spille trekkspill og liker å utforske nyheter og de muligheter som ligger i Roland V-Accordion.

 

 

 

 

Katariina Ahjoniemi i midten. Irina t.v. og Kenneth t.h.

 

 

 

 

 

 

Dommerne f.v. Pasi Hirvonen, Raymond Bodell og Marco Cinaglia Konferansier Kirsi Ranto

 

 

 

 

 

Juryen bestod av 3 dommere. Den ene var ingen ringere enn Marco Cinaglia fra Italia som er V-Accordion Product Manager. De andre var Raymond Bodell, England (CIA President) og Pasi Hirvonen fra Finland. Emir Bosnjak var første deltaker ut og fremførte sin egen komposisjon "V-reflections". Svetislav Mitic valgte å fremføre et potpurri i Balkanstil der han fikk vist mange av instrumentets finesser og lydmessige muligheter. Fra Kenneth Larsen fikk vi høre "Fredag den 13." av Arnstein Johansen.

Konferansier var tangosangerinnen Kirsi Ranto. Hun er meget anerkjent artist i Finland, og ble "oppdaget" etter at hun i 1998 vant en sangkonkurranse "Tango Queen" i Seinäjoki tangofestival. Konkurransens pauseinnslag mens juryen la hodene i bløt, var Ludovic Beier som er en meget god ambassadør for Roland V-Accordion. Avslutningsvis akkompagnerte han Kirsi Ranto i en finsk tango.

 

 

Det var bra med publikum i salen som rommer ca. 300 personer

 

 

 

 

 

 

Nr. 1: Katariina Ahjoniemi Nr. 3: Irina Krjutjkova

 

 

 

 

 

 

Nr. 2: Emir Bosnjak T.v.: Tore-Arnfinn Ødegård (3kkspilltroll), Vidar Ersfjord (Roland Scandinavia Norge) og Svetislav Mitic i en passiar i pausen.

 

 

 

 

 

 

Kirsi Ranto intoduserer Svetislav Mitic Svetislav Mitic

 

 

 

 

 

 

Irina Krjutjkova Katariina Ahjoniemi studerer ved Sibelius Akademiet.

 

 

 

 

 

 

Kenneth Larsen

 

 

 

 

 

 

Kalle Kämäräinen Marko Räsänen

 

 

 

 

 

 

Ludovic Beier Beier akkompagnerte Kirsi Ranto i en ekte finsk tango