Sata-Häme Soi, Ikaalinen 2010:

Alle foto og tekst: © fo2:2re, © fo2:r2 og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Sata-Häme Soi, Ikaalinen, 29. juni - 4. juli 2010

6. PRIMUS IKAALINEN

 KONKURRANSE I UNDERHOLDNINGSMUSIKK

<< Tilbake

 

Det er spenning i luften i den store Ikaalinen Hall. Om få sekunder er det klart for direktesending i finsk fjernsyn. Kameramannen teller ned: 1 - 2 - 3 - kjør!

 

Primus Ikaalinen er en unik internasjonal konkurranse i underholdningsmusikk på trekkspill. For 6. gang ble konkurransen arrangert under Sata-Häme Soi trekkspillfestival i Ikaalinen i Finland. I tillegg til at den blir sendt ut på riksdekkende finsk fjernsyn, sendes den også over satellitt ut i verden og på internett. For øvrig ble også "The Golden Accordion" og "The Silver Accordion" som er det finske mesterskapet på trekkspill i henholdsvis senior- og juniorklasse, og kringkastet live på finsk fjernsyn, så her synes tydeligvis finnene at trekkspill har stor underholdningsverdi. Vinneren av "The Golden Accordion" blir den 8. deltakeren i Primus Ikaalinen, og i år ble dette 17 år gamle Viivi Maria Saarenkylä. De 7 andre var Augustinas Rakauskas 17 år (Litauen), Sarah Vonau 21 år (Frankrike), Petar Maric 20 år (Serbia), Haiyu Liu 23 år (Kina), Pietro Adragna 23 år (Italia), Madina Tsaloeva 23 år (Russland) og Filipo Joao Guerreiro 17 år (Portugal).

 

 

 

 

 

 

Janina Suihkola - vinner av "The Silver Accordion" 2010 fikk lov til å åpne programmet.

 

Til tross for flere generalprøver var det nok adrenalin og endorfiner i bøtter og spann hos de 8 deltakerne. Det var nok kanskje ekstra spennende for årets vinner av "The Silver Accordion", vesle Janina Suihkola i fin rosa kjole, som fikk æren av å åpne konkurransen. Programlederne var i år som i fjor Silja Sillanspää og Kimmo Mattila (leder i det finske trekkspillforbundet).

Juryen bestod av 6 godt skolerte musikere: Juryformann Kevin Friedrich (New Zealand), Cao Xiaoqing (Kina), Renzo Ruggiere (Italia), Frederic Deschamps (Frankrike), Aleksandr Selivanov (Russland) og Pasi Hirvonen (Finland).

 

 

 

 

 

 

Programlederne var i år som i fjor Silja Sillanspää og Kimmo Mattila (leder i det finske trekkspillforbundet)

 

 

 

 

 

I første runde av konkurransen spiller deltakerne 2 nummer hver. De blir akkompagnert av et 4 manns orkester. Dernest deltar alle i et fellesnummer bestående av medley av finske melodier med hvert sitt soloparti, mens dommerne kommer fram til 4 som går videre til finalen. 1. premien er på EUR 3.000, 2. premie EUR 2.000, 3. premie EUR 1.000 og 4. og 5. premie på EUR 500. I tillegg får vinneren en bronseskulptur av den lokale kunstneren Sirpa Ristamäki.

 

Høyt nivå ga høye poengsummer og slik at det var små marginer som avgjorde hvem som havnet i finalen eller ei. I tillegg til spilletekniske ferdigheter legger nok dommerne stor vekt på publikumstekke i denne konkurransen for underholdningsmusikk på trekkspill. I fjor endte Petar Maric fra Serbia opp i en finaleduell med Grayson Masefield fra New Zealand, da de fikk lik poengsum. Det samme skjedde i år - Petar Maric og Pietro Adragna fra Italia havnet i en duell der de spilte "Libertango" av Astor Piazzolla bokstavlig talt av hele sitt hjerte. Dessverre for Petar måtte han se seg slått av Pietro, men det var så nære så nære. Vi tror vel ikke han gir seg med det, og muligens stiller han opp til neste år igjen. Uansett gratulerer vi Pietro Adragna med seieren!

 

 

 

 

Alle de 8 deltakerne i en felles medley med finske melodier med hvert sitt soloparti.

 

 

 

 

 

 

Pietro Adragna, 23 år (Italia) - 1. plass

1. Luciano Fancelli: After you've gone

2. trad. Dark eyes (arr. Pino di Modugno, Carrara, P. Adragna)

 

 

 

 

 

 

Petar Maric, 20 år (Serbia) - 2. plass

1. Ferrero: Averse

2. J. Brel: Ne me quittes pas

 

 

 

 

 

 

Madina Tsaloeva, 23 år (Russland) - 3. plass

1. T. Kuliev: Lezcinka

2. trad Ossetien Fantasy

 

 

 

 

 

 

Viivi Maria Saarenkylä, 17 år (Finland) - 4. plass

1. Tico-tico (Zequinha de Abreu)

2. Basso ostinato (Viktor Vlasov)

 

 

 

 

 

 

Haiyu Liu, 23 år (Kina) - delt 5. plass

1. V. Zubitski: Hommáge a Astor Piazzolla

2. V. Vlasov: Brahms's Smile

 

 

 

 

 

 

Joao Guerreiro, 17 år (Portugal) - delt 5. plass

1. trad. Vira do minho (arr. Joao Frade)

2. Luis Salinas: Para Troilo y Salgan

 

 

 

 

 

 

Sarah Vonau 21 år (Frankrike) - 8. plass

1. M. Legrand: Les paraplyies de Cherbourg

2. R. Ruggiere: Carnevale

 

 

 

 

 

 

Augustinus Rakauskas, 17 år (Litauen) - delt 5. plass

1. André Astier: La Tempete

2. J. Fina-Z. de Abreu: Bumble Boogie & Tico-Tico

Det var "Paratiisin Pojat" med J. Karjalainen og Veli-Matti Järvenpää som stod for pauseinnslaget mens dommerne var i tenkeboksen

 

 

 

 

 

 

Augustinus Rakauskas - solo Sarah Vonau - solo

 

 

 

 

 

 

Petar Maric - solo Viivi Maria Saarenkylä - solo

 

 

 

 

 

 

Haiyu Liu - solo Pietro Adragna - solo

 

 

 

 

 

 

Madina Tsaloeva - solo Joao Guerreiro - solo

 

 

 

 

 

 

Foto: © Presse - Dommerne f.v.:

Kevin Friedrich (New Zealand - juryformann), Cao Xiaoqing (Kina), Renzo Ruggiere (Italia), Frederic Deschamps (Frankrike), Aleksandr Selivanov (Russland) og Pasi Hirvonen (Finland)

Petar Maric hadde nok god tro på vinnersjanser, da han ble utnevnt til duell med Pietro Adragna

 

 

 

 

 

 

Petar Maric ga alt i "Libertangoduellen"....

 

 

 

 

 

 

....men det holdt ikke, da juryens valg falt på Pietro Adragna fra Italia Festivaldirektør Sirpa Sippola

 

 

 

 

 

 

Kimmo Mattila intervjuer Viivia Maria Saarenkylä som i år vant konkurransen i seniorklassen "The Golden Accordion" under Sata-Häme Soi. Vinneren av denne konkurransen blir dermed den 8. deltakeren i konkurransen "Primus Ikaalinen". Roberto Ottavianelli fra Bugari Armando srl. gratulerte Pietro Adragna.

 

 

 

 

 

 

Roberto Ottavianelli fra Bugari Armando srl. gratulerte også Viivi med seieren i  "The Golden Accordion" som forøvrig spiller på et Bugari trekkspill. Hun ble invitert ned til Bugarifabrikken i Italia.