Sommerkonsert

Holmen kirke, Asker - 28. juli 2010

Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist

Alle foto og tekst: © fo2:2re, © fo2:r2 og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

 

>>Konsertomtale fra 2007

 

"Vi skal åpne med det russiske stykket "I det fjerne lyder byen" for å sette dere i den rette stemning", sa Lena S. Rist-Larsen idet hun introduserte seg selv og Jörgen Sundeqvist som trekkspill-duo.

 

 

 

 

 

Holmen kirke i Asker arrangerer hvert år sommerkonserter, og 28. juli var det Lena S. Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist sin tur på ny. Det har faktisk gått 3 år siden deres forrige konsert her som selvsagt ble godt mottatt.

 

Fra Russland bar det så til den italienske komponisten Luciano Fancelli (1928-1953) som bare ble 25 år, men som var meget nytenkende og modernistisk i forhold til sin tid. Stykket "Acquarelli Cubani" eller "Cubansk akvarell" er en iørefallende konsertrumba og ble fremført i et fint arrangement av Jörgens tidligere lærer Anthony Galla-Rini.

 

Den svenske komponisten Olof Lindgren skriver svensk originalmusikk hovedsaklig for soloinstrument og kor - han blir sågar omtalt som "the traditionalist who got rid of the orchestra". Lena og Jörgen hadde valgt en moderne trekkspill-duo i 3 satser ganske enkelt kalt "Tre duos", og som de forøvrig også urframførte under en konsert i Østersund i 2009. Første sats har fått navnet "Lek" der fingrene praktisk talt får løpe fort. Den neste satsen var lyrisk vakker og har fått navnet "Drøm", mens den tredje satsen er en "Virveldans".

 

Da Lena og Jörgen giftet seg i 2008 fikk de faktisk to bryllupsvalser i presang. Den ene var fra Anders Grøthe og artig nok satt sammen med elementer fra den norske og svenske nasjonalsangen samt andre velkjente tema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vikarprest Else Engebretsen leste et dikt til ettertanke

 

 

 

 

 

Så var det tid for scenebytte. Lenas datter, Rebekka, er bare 8 år, men har allerede spilt gitar i flere år. Hun fremførte den berømte og høyt verdsatte engelske folkesangen "Greensleeves" sittende dypt konsentrert på en liten, egen medbragt stol. Dernest ble det "familiedebut" i det neste melodiøse nummeret "Pax" av Catherine McMichael. Her fikk hun med seg Jörgen på trekkspill og Lena som da hadde byttet til fiolin.

 

Et geografisk langt sprang tok oss så til Argentina hvor valget falt på vakker filmmusikk "Oblivion" der Astor Piazzolla viser at han kan komponere mer enn bare tangoer.

 

Erik Öst (1906-1984) var svensk riksspillemann og komponist. Han turnerte i mange år med svenske trekkspillere og har også laget mer ukjente ting som Jörgen ofte liker å fremføre. Vi fikk høre en polska i 5 deler i et spesielt tonespråk.

 

Litt norsk musikkhistorie hører også med i en slik konsert, og Johan Svendsens "Romanse" var et presentabelt valg i så måte og har blitt arrangert for svært mange ulike instrumentkombinasjoner - denne gangen altså fiolin og trekkspill.

 

 

 

Rebekka 8 år

 

 

 

 

 

 

"Familiedebut" med "Pax" av Catherine McMichael

 

 

 

 

 

 

Finsk musikk måtte også med. I fjor hadde Lena og Jörgen urframføring av Veikko Ahvenainens "Ilta Budapestissä" i Finland under en jubileumskonsert i anledning hans 80 års dag. Oversatt betyr tittelen "Kveld i Budapest".

De rundt 100 frammøtte ville ikke la de 2 musikerne slippe med dette. Etter applausen fikk toner av Edvard Grieg lov å avslutte denne sommerkvelden.

Vi håper på ny konsert allerede neste sommer.