Plateslepp - "EINS"

Duoen Frøholm/Tillung

 

 

26. november 2009

Café MIR

 

 

Mer info og musikk

 

 

 

 

 

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

Duoen hadde invitert venner og kjente til platesleppkonsert den 26. november 2009 på Café MIR på Grünerløkka i Oslo. Den består av felespilleren Britt Pernille Frøholm og Irene Tillung på trekkspill. Lyssettingen på scenen forsøkte å gjenskape stemningen i Nordmarkskapellet i Oslo, da jentene dro "til skogs" for å spille inn CDen "EINS" en klar høstdag i september. I samarbeid med lydtekniker Audun Strype og produsent Therese Birkelund Ulvo har produksjonen blitt et fint bidrag til "et lite stykke Norge".

 

 

 

 

 

 

Britt Pernille Frøholm Irene Tillung

 

Frøholm er fra Hornindal, eller "Honndal'n" som det helst heter blant de "innfødte" der, er et friskt pust i norsk hardingfeletradisjon. Hun har bakgrunn fra tradisjonell folkemusikk, men har også allsidig erfaring fra samarbeidsprosjekt med musikere innen flere ulike genre. Pressen omtalte hennes soloalbum "For allje dei" (2008) med begeistring.

 

Tillung er fra Voss og har de siste årene jobbet mye med folkemusikk, visesangere og teatermusikk både som utøver, komponist og arrangør. Hun har studert klassisk musikk, og har blitt en ettertraktet trekkspiller - kanskje nettopp på grunn av sin allsidige mestring av instrumentet. Hun er fast medlem av trioen Tindra som bl.a. har vært nominert til Spellemannprisen. Bestillingsverket "Den kvite hjorten" for Førde internasjonale folkemusikkfestival 2009 tar seg også godt ut på merittlisten.

 

 

 

 

 

 

 

Jentene har også tidligere vært i studio sammen, da Irene bidro med "Springar etter Jon Bolstad" på soloplaten til Britt. Dette ga nok mersmak, og med utgangspunkt i vestnorsk slåttemusikk krydret med spenstige arrangement og harmonier, er plata "EINS" nå aktuell. I tillegg har de med to nykomponerte slåtter som tidligere ikke har vært spilt inn. "Dinavalsen" er laget av Britt som en litt forsinket bryllupsgave til en venninne. "Ovalen" er en utrolig vakker komposisjon av Irene.

 

På CDen trakterer Britt både fele, hardingfele og bratsj som var et "krav" fra Irene. Lydbildet blir derfor ganske variert selv om det er mye halling og springar. Springaren "Fjordhingsten" av Arne Sølvberg er dessuten av en tøff og heftig karakter. CDens og konsertens siste låt var "Bygdatråen" av spillemannen Nils Myrkve fra Vossevangen, en hardingfeleslått av lyarslaget.

 

Innimellom fremføring av låtene spøkte jentene uanstrengt om vitsemakernes yndete objektomtale av hardingfela som djevelens instrument, og trekkspillet som vel også fått sin plass et sted det skal være godt og varmt. Irene er også av den oppfatning at både trekkspillet og bratsjen er omtrent likeverdige når det gjelder "repertoaret" av de verserende mer eller mindre dårlige vitsene.

 

 

 

 

 

 

 

Stor applaus førte selvsagt til ekstranummer, og de valgte da kveldens eneste reinlender, "Ingrid", som ikke kom med på plata. Vi skulle gjerne hørt mer av det som ikke kom med på plata, men det byr seg forhåpentligvis en anledning om ikke så lenge.