30-års jubileumsfest

24. oktober 2009

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

De har lagt 3.500 øvingstimer bak seg, hatt 1.200 spell- og danseoppvisninger, slitt bunadssko for ½ million kroner og strøket 48.000 bunadsskjorter i løpet av de siste 30 år. Vi snakker om Steinsgårdskroken spell- og danselag som nettopp feiret sitt 30-års jubileum på Nannestad kommunehus lørdag 24. oktober 2009.

 

De har vært 2 turer i USA og i Østerrike, Tyskland, Irland og Malaga i Spania for å representere Norge og norsk kultur. De har spilt på uttallige dansefester i Hallingdal (med lite søvn) og deltatt på Strunkeveko på Leira i Valdres. Eidsvoll Blad viet hele lederspalten i lørdagens avis som en hyllest til Steinsgårdskrokens spillere og dansere som favner hele 4 generasjoner fra Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad og Hurdal. De er med på å spre glede det settes umåtelig stor pris på, det være seg sykehjem i Nannestad eller ved kulturelle anledninger. I Steinsgårdskroken er alle generasjoner sammen på både øvelser og oppdrag der den yngste er 9 år og den eldste er 80. Man snakker om juniorer, seniorer og gamle juniorer.

 

 

 

 

 

 

Noen av Steinsgårdskrokens juniorer underholdt i foajeen  Steinsgårdskrokens spillende del samlet - juniorer og seniorer

 

Kveldens konferansieroppdrag ble godt ivaretatt av Tove Bekkedal og Vegard Storbråten Øye. Tove, som er "dansemoren" for både juniorene og seniorene, betegnes som en virkelig energibombe, og i 50-års gave fikk hun en komposisjon av Jutullaget med nettopp denne tittelen. Vegard begynte i Steinsgårdskroken som 8-åring. Mange husker gladgutten med toraderen fra "Sommeråpent". Nå har han også spilt inn egen CD. Det må også være lov å si at han er en god danser. Toves mann, Terje Bekkedal, er dessuten instruktør for både toradergruppas juniorer og seniorer.

 

Johan Bahus er navnet på stifteren fra 1979, og hans komposisjon Aanesrud-valsen ble åpningsnummeret på konserten. Danserne viste oss "stopper'n" og "armkrokreinlender". Tore Eng komponerte en dans til 10-års jubileet kalt "Uttur fra Hurdalen", som ikke minst er en rytmisk utfordring for spillemennene. Juniorenes oppvisning av dansen "Med luftige svev" var nok den som moret publikum mest.

 

 

 

 

 

 

Først hadde seniorene en liten oppvisning...

 

 

 

 

 

 

Deretter var det juniorene sin tur med dansen "Med luftige svev"

 

 

 

 

 

 

 

Dansespilling med Steinsgårdskroken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere gjester var invitert til å spille på jubileumskonserten. Tonje Lien Barkenæs møtte også opp fra barnsben av i Steinsgårdskroken. I dag kan hun se tilbake på studier ved Ole Bull Akademiet. Ikke rart Nannestadværingene er stolte av Tonje som har vært eneste A-spiller på fele på Landskappleiken med adresse 2034 Holter! Stein Magne Eggen fra Lom karakteriseres som et riktig "råskinn" på trekkspill. Han ble uteksaminert fra Norges Musikkhøgskole i fjor, og sammen har de bokstavlig talt funnet tonen både musikalsk og privat. De startet med masurkaen "Ellefar i Lia" av Stein Magne. Polkaen "Rekrutten" var sammensatt med en ikke ukjent populær melodi - "Fairytale", "Till far" var en svensk låt, "Valsen henna Anna" av Magne Bø som var tilegnet kona "ho Anne", og til slutt ble det springleik og halling.

 

 

Vågå toradergruppe var selvskrevne gjester. De har vært Steinsgårdskrokens vennskapsgruppe i 29 år og har deltatt på deres tidligere jubileer. Dette er også en aktiv gjeng som arrangerer Vågåtreffen første helg i november hvert år, og de står også for Klonesseminaret. De har vært en sann inspirasjonskilde for Steinsgårdskroken som har trives godt på kurs og treff. I tillegg går det rykter om at det er god dansetakt i distriktet. Vågå toradergruppe vant forøvrig det første Kappspell som NRK arrangerte i 1990. På konserten fikk vi høre blant annet reinlenderen "Praktikanten", masurkaen "Ruskeslåtten" og ikke minst Tove Bekkedals favorittmelodi - "Fjelljenta".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Tonje & Stein Magne". Stein Magne Eggen - ferdig utdannet fra Norges Musikkhøgskole i fjor og et råskinn på trekkspill. Tonje Lien Barkenæs - eneste A-spiller på Landskappleiken fra Nannestad!

 

 

 

 

 

 

Vågå toradergruppe - Steinsgårdskrokens vennskapsgruppe

 

Gruppa "Deltakarane" (leses staccato, så er det mulig å forstå humoren i navnet) er sammensatt av "karar" med opprinnelse fra Vestlandet. Første gang de var med på Landsfestivalen i gammaldansmusikk kom de til finalen, så lista er lagt noenlunde høyt. De lot oss høre bl.a. "Hilsen til Lars Hjellbakk" og "Aften på Mork" av Bolstad.

 

 

 

 

 

 

Gruppa "Deltakarane" (må leses staccato og uttales med omhu) - som består av: Eivind Engh (gitar, Eidsvoll), Frode Berget (bass, Frogner), Terje Bekkedal (trekkspill, Nannestad), Olav Nermoen (trekkspill, bor på Jessheim), Tonje Lien Barkenæs (fele), Ellev Tomasgård (fele, bor i Sandefjord (frå Hornindal), Per Tomasgård (fele, bor på Vinterbro), Leif Arne Nydal (fele, bor i Ålesund-området) (tror vi)

 

 

 

 

 

Stian Carstensen fra Eidsvoll var neste gjest i programmet. Han hadde gode minner fra toradertreff i Steinsgårdskroken som 12-åring. I dag trives han kanskje aller best med bulgarske toner i 13/8-takt, men går ikke av veien for å demontere og filleriste musikk for å skape ny vri. Etter en forpliktende introduksjon, gikk han direkte i gang med improvisasjon - eller brådiktning som det også kalles. "Nola" av Felix Arndt fikk nye interessante temaer vi ikke trodde var mulig å tillegge denne melodien på trekkspill. "For fort"-spilling er ikke bra i lengden, da det kan føre til lårhalsbrudd mente han. Publikum ga ham utfordringen med å brådikte en pols, og da kan det enten gå slik - eller slik - om man velger dur eller moll. Stian har ikke fått betegnelsen multimusiker for ingen ting, og har sjelden med seg kun ett instrument. Etter hvert skiftet han "trevirke" til banjo, eller med hans egne ord - en padleåre fra Odalen som er strenget opp på grevlingskinn. Den stemmes som en hardingfele, men fordelen er at det ikke er skuddpremie på den, mente han. Da han var ferdig med å "røysta" banjoen, ble det skikkelig banjomusikk i form av radige slåtter.

 

 

Konferansierene Tove Bekkedal og Vegard Storbråten Øye ga Stian Carstensen en forpliktende introduksjon

 

 

 

 

 

 

Stian Carstensen - som må ha flere enn 5 fingre på hånda Banjo - padleåre fra Odalen strenget opp på grevlingskinn

 

Siste inviterte gjester var "Over Stok og Steen", - det mestvinnende orkester i Landsfestivalens historie. De spiller vanligvis storgardsmusikk fra Hedemarken, og deres tradisjonsmusikk er mest lik den som spilles i distriktet til Steinsgårdskroken. Kvintettet var blitt til kvartett, da Ronny Kjøsen var blitt syk. Det planlagte repertoaret måtte derfor justeres litt til de 4 som var oppegående - Thomas Nilssen (trekkspill), Thomas Lomunddal (fele, men med syk hardingfele), Frode Slupphaug (kontrabass) og Morten Brattås (gitar).

 

 

 

 

 

 

Gruppa "Over Stok og Steen" stilte litt "amputert", da Ronny Kjøsen var syk og repertoaret måtte tilpasses deretter.  

 

 

 

 

 

 

Frode Slupphaug (kontrabass) og Morten Brattås (gitar) Thomas Lomunddal (fele) og Thomas Nilssen (trekkspill)

 

Effektive "Steinsgårdskroker" ryddet salen i en fei etter konserten og dansegulvet ble klargjort. Midtveis ble kvelden avbrutt ved at Spyttmyra tjuvjakt og spellemannslag avla en visitt. Med trekkspill, ukulele og gjeddelurk (rytmeinstrument laget av en hesjestaur, en støvel og et gjeddehue) holdt kara fra Spyttmyrsbråtavangen med Stian Carstensen og Jan Gunnar Røise i spissen, en avansert verbal forestilling der det gjaldt å følge med 1.000% for å få med seg alle poengene.  Til slutt fikk vi høre karas bidrag til den lokale jule-CD'n som sikkert selges til inntekt for en "god sak" - nemlig: Raka laka tel jul! Ja, ja - vi sier med kara: Alt som koker lenge nok, blir itandes tel slutt.

 

 

 

 

 

 

Da det var Tonje og Stein Magnes tur til dansespilling fikk de med seg

Jan Visdal (Vågå) på trekkspill, Ole Morten Blankenborg (Skjåk) på kontrabass og Fritjof Eliassen (Otta) på gitar.

 

 

 

 

 

 

Spyttmyrskara i Spyttmyra Tjuvjakt & Spellemannslag fra Gullverket tok seg også en tur på jubileet.

Vil du se flere bilder av disse kara - klikk her

Blant Spyttmyrskara finner vi sme'n på Skjeer, bessfar på Lurk, Stutmyrs-sulliken på banjo, sønnesønn ått en ta Iversbråtagessella på fele (Han er itte sikker på åkke ta dom som er bessfar hass), å sønnesønn tel Svangeru-Smetten bæljar å synger. Den yngste gjestegessellen som både synger å speller banjo - Lausongen fra Kattrasshølet - var ikke med denne kvelden.

 

De inviterte orkestrene spilte i tur og orden, og litt slitne Steinsgårdskroker avsluttet dansespillingen rundt midnattstider. Dermed blir det nok en uforglemmelig fest å se tilbake på i minneboka...