Bygdemusikkfestivalen 2009

Skinnesmoen  12.-14. juni 

 

 
 

 

 

 

 

 

Bygdemusikkfestivalen begynner å bli en av de virkelig gamle traverne av arrangementer - for 26. gang inntok trekkspillfolket travbanen ved Skinnes, rett ved Krøderens bredd.  Om Krøderen fortsatt var for kald til at særlig mange lot seg friste til å ta morgenbadet i vannet som kruste seg lett og speilet den blå himmelen, så var det også i år noen gode og varme dager oppe på gresset innenfor 6. spor, og rundt omkring imellom busker og trær.  På Skinnesmoen er det bokstavelig talt utmerkede mulig-heter for skikkelig buskspill med gamle travere, og det var det mange som benyttet anledningen til og travet rundt fra busk til busk, eller mellom campingvogner og bobiler og også til noen som fremdeles "holder seg ved teltene". 

 

Alle foto og tekst: © fo2:r2  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

 

 

 

 

 

 

Nyscenen rakk akkurat såvidt å bli ferdig til bruk til festivalen, og en gjeng av Bygdemusikkens venner med Jørn Hansen i spissen hadde gjort en kjempeinnsats med å få opp den nye scenen og dansegolvet.  Dette har blitt et enormt løft fra fjorårets litt provisoriske dansegolv inne i serveringsteltet, og tar over fra det gamle gamle dansegolvet som lå nede ved elva og hadde lett for å bli oversvømt av vårflommen og knapt fikk tørket opp til festivalfolket skulle svingt seg på det. 

     

Og det ble "Live music" på nyscena fra første stund på lørdagen, da Østaljom med Live Engen på fele dro igang dansen. Ola Tom Evje som vanlig i godt humør og god driv lager også liv, med Oddvar Fingarsen som fingrer støtt og solid under.

 
 

 

 

 

 

 

På bass:  Erik Bjerke

     

Åååååååååyyyjaaaaaahh !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Løvås med venner fulgte opp og gjorde sitt beste for å teste scenekapasiteten. Løvås sjøl titter fram fra høyre bildekanten - med etpar ytterligere "Løvås-produkter" i framtredende posisjoner.

     

"Skal tidlig krøkes" ... og det er en viktig jobb å holde styr på takten for så mange toradere ...  Skinnesmoens yngste deltaker, mon?  samt det særeste rytmeinstrumentet vi kunne observere på hele festivalen

 
             
 

 

 

 

 

 

"Øss kara frå Fron" - uten verken " I " eller " E " eller andre vokaler denne gangen... Sjekk beinstillingen på "kara" - mon om de "har fått fot" ..?

   

En mossing ga selvfølgelig ekstrapoeng til festivalarrangørene for å servere pølse i vaffel - en mosse-spesialitet.  John Rudshagen vet å bite fra seg, og sørger for å ha litt å gå på til spilleøkten med Moss Trekkspillorkester seinere på kvelden.

 
 

 

 

   

 

Hallingladden & Loføtan drar som vanlig til, og det er neimen ingen som kan si noe på humøret der i gården !  Trekkspill, torader, gammaldans og fest er MORO!

 

 

 

Linda Løvås på innpust

 
 

   

     

- og på utpust ...

- og søster Marianne følger på

 

 

 

   

 

"Vasspesten" forpestet slett ikke stemningen

 

 

 

"Vasspesten"  "kan vere eit trugsmål mot det biologiske mangfaldet og fritids-aktivitetar som bading og fiske"   har vi lest oss til - men derimot er det visst enkelte arter som fremmer aktiviteter som dans og moro ...  

 

 

 

"Gamlescena "

 
 

Og mens "nyscena" var noen dugelig store dansesteg framover for festivalen, var det også selvfølgelig full fres også på "gamlescena" på oppløpssiden oppe på travbanen. Heldige må da de sies å være som greier å kapre seg vognplasser med dansegolvet rett utenfor "stuedøra" og utsikt rett opp på scena.  Og enda heldigere om det skulle være så forgjort at det slår til med en regnskur under festivalen...  

 
 

 

 

   

 

En av "kara frå Fron" - Stig Ove Lostad - konverserer over en ka..ffekopp (?) med "festgeneral" Jørn Hansen,  med tommelen opp - selv om vi aner noe skummelt bygge seg opp i bakgrunnen ...

 

 

 

Ett av de virkelige "trekkplastrene", P.A. Røstad jr's orkester med Einar Olav Larsen spilte to sett både fredag og lørdag.  Toradertrioen og Aage Sogns Gammeldans-orkester holdt seg til fredagen. 

 

 

 

 

 

   

 

Det ryktes at Røstad's & Larsen spiller inn CD til høsten - selv om orkesteret jo vant "Kappspell" i 2003 har de ikke "tatt seg tid til" å følge opp suksessen med CD - men nå skal det endelig rettes på. 

 

 

 

Det er ikke så vanskelig å tenke seg til hvilken dans som det kommer to-tre - og den fjerde méd - av  når Verdalsorkesteret kommer i siget ...  P O L S -time!!

 
         
 

- og da får Live Engen og Erik Bjerke i "Østaljom" også en sjans til å prøve seg på litt "fotarbeid" og ikke bare fingergymnastikk ...

     

- "Fast inventar" - om en nå kan kalle det på en utescene ... er paret  Bjørg Strand og Torstein Næss fra Gran (t.v.) på dansegolvene rundt omkring på festivaler, treff og tilstelninger av alle slag - Om det noengang skal deles ut en 'danse-pokal' til trofaste parkettslitere så har vi noen klare kandidater her.  

 
         
 

Og "vakta" på dansegolvet sørget for at alle holdt seg i riktig felt og påse at fartsgrensene ble overholdt ....

         
         
 

"Østaljom" har ikke noe imot å spille litt når de først er på farten - her det 2. settet på lørdag. Og bare med en gruppe i mellom var Fingarsen og Evje i gang igjen, da sammen med Egil Haugerud på torader.  

     

Dalimellom fikk dessverre den tvilsomme glede av å ha sitt sett akkurat da regnskura kom.  Synd for de som ikke hadde tatt med seg paraply eller regndress og holdt seg foran scena - for de gikk glipp av ett sett av god vanlig Dalimellom-klasse.

 
         
 

Det var étt par som trosset fuktigheten som kom fra oven ...  

     

Og heldige var som sagt de som kunne sitte i ly under forteltet noen meter fra dansegolvet ... Lurer på om vi skal prøve å reservere oss denne plassen neste år, i fall ... 

 
         
 

Men oppe på scena var det tørt og godt, og lyskasterne sørget for god varme, så det var ikke noe å si på "arbeidsmiljøet" - og det er heller ikke noe å si på miljøet musikerne i mellom, de så ut til å ha det bra trivelig til tross for et beskjedent synlig publikum.

     

Og nest sist ut - før Røstad's og Einar Olav Larsen satte punktum for den offisielle delen av dansespillingen fra scenene - var Moss Trekkspillorkester. Bassist Vidar Stenseth tok ingen sjanser verken med sveisen eller notene på veien fra campingvogna og opp til scena.  Bassen vet vi også ble godt tatt vare på og holdt hele settet igjennom - og til buskspillet etterpå utover i de små timer. Mossingene "bles tur bæljen" så regnet forsvant og publikum vågde seg etterhvert tilbake, før Røstad's fikk pols'tret sistesettet.

 
             

- Men søndag er også en buskspill-dag !   Flere bilder  

 

- trekkspill.no