På Ransäter 2009:

 

Alle foto og tekst:

© fo2:2ne,  © fo2:r2 og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Bälgspel vid landsvägskanten

 

1. -5. juli 2009 ( 38. årgang)

>> Flere bilder her

 

Om vi ikke helt har kommet ut av tellingen var dette 38. årgangen av "Ransäter" som festivalen ganske enkelt kalles på folkemunne i Norge, og er lokalisert ca. 4 mil rett nord for Karlstad. Festivalen arrangeres av Värmlands Dragspelsklubbars Förbund og Hembygdsföreningen i Ransäter.

 

       

>> Bildereportasje fra Ransäter 2002

>> Bildereportasje fra Ransäter 2003

>> Bildereportasje fra Ransäter 2004

>> Bildereportasje fra Ransäter 2005

>> Bildereportasje fra Ransäter 2006

>> Bildereportasje fra Ransäter 2007

 

 

 

 

 

Ettersom mye av programmet under "Världens størsta dragspelsstämma" foregår på utendørs scener, sier det seg selv at godt vær ikke akkurat er noen ulempe. En uvanlig lang hetebølge hadde satt seg fast sør i Skandinavia og vedvarte også under festivalens første dager. Dette var litt for mye av det gode og medførte omtrent steking, koking og grilling av i alle fall utøvere som til tross for dette forsøkte å yte sitt beste i solsteken uten å kunne søke ly i skyggen. Fredag ettermiddag ble det endring på dette, da himmelen brått åpnet seg og vi bokstavlig talt ble overøst med våt masse. Temperaturen sank til det halve og strømmen forsvant for en uviss tid. Heldigvis vedvarte strømbruddet kun 1 times tid, men lydanleggene på utescenene likte ikke alt det våte og fikk mer eller mindre varig mén. Imens man i uvisshet ventet på at strømmen skulle komme tilbake, var det ikke annen råd enn å spille "tørt". På Loge A låt tonene fra "Schottis på Valhall" - eller bedre kjent som "Opp och hoppa Tor" - med trekkspill og gitar og trommer. Dessverre måtte derfor en del av programmet resten av fredag kveld utgå. Tor med hammeren ble i alle fall blidgjort nok til at han holdt seg unna lørdag så programmet da kunne gå som planlagt.

 

Mange foretrekker å holde seg ved campingvognene og kose seg med eget spill og sang, men velger man å bevege seg inn til Hembygdsgården, har man hele seks dansegulv med stort sett kontinuerlig program. Årets høydepunkter var Bengan Janson, Pierre Eriksson, Jörgen Sundeqvist, Lena Sundeqvist Rist-Larsen, Anders Stävarby med trio og Bröderna Bertilsson. Gundegaballetten var på plass og hadde foruten sitt eget program ansvar for å binde sammen alt som foregikk på Teaterscene 1 ("Gropa") mellom sceneskiftene med ulike friske og ikke minst spreke innslag. Også i år var det leirskole for 10 utvalgte trekkspillende ungdommer mellom 12 og 20 år.

I løpet av festivaldagene er det uvisst hvor mange nordmenn, dansker, finner, tyskere, hollendere og ikke minst svensker som innvaderte Ransäter, men i år sies det at rundt 6.000-7.000 personer hadde tilholdssted på campingplassene. Trekkspillgeneral Rolf Jansson var meget godt fornøyd med i alt 25.000 besøkende inne på Hembygdsgården, og allerede i september starter planleggingen til neste års festival - stadig vekk grenseløs...

 
    Søren Brix og Kristian Rusbjerg (trekkspill), Jens Dahlsgård (trommer), Reidar Dahle (gitar) og Mogens Bækgård (kontrabass)

 

         

  Gundegaballetten....       ..hoppet og spratt i 30 varmegrader  

 

         

  Tjoka fullt i "Gropa" som alltid          

 

         

  En modig Ellen på 8 år viser hva hun har lært på fiolinen.       Tynset trekkspillklubb kom seg igjennom sin spilleøkt på Loge A på fredag før uværet braket løs og strømmen forsvant.  

 

         

  Mens uværet herjet utenfor...       ...var det rådsmøte på Loge A - "hvor lenge varer dette, da - og når kommer strømmen tilbake?"  

 

         

  Willy Jacobsen + Karl Iver Dæhlen (fra Hadeland TK) var ikke rådløse og fant fram trekkspill og gitar       Og om ikke lenge fant Roar Hensvold (t.v.) et spill han kunne låne og Trond Lønstad fant fram vispene.  

 

         

  Vått - kunne vært fint med et vann på Hembygdsgården, men ikke akkurat her...       For vått for lydfolket  

 

         

  Forlatt       ...og enda mer forlatt  

 

         

  Men Kremmerns venner fra Sokna spilte på Bana D og klarte seg utmerket uten mikrofoner.       Bra låt det med trekkspill, toradere, gitar og kontrabass  

 

         

 

         

 

         

  Dansegulvet var fullt under hele økta...       ....og de som synes det er like artig bare å se på må få lov til det :-)  

 

         

  Inne på Ransäters Hembygdsgård er det godt om plass.       Buskspillet under buskene trekker alltid nysgjerrige folk til seg.  

 

         

  Om disse møttes tilfeldig her vites ikke, ...       ...men de fikk i alle fall lyst til å spille der og da :-)  

 

         

  Bjursmix       Svingen Torader fra Degernes