ØSTLANDSKE TREKKSPILLFESTIVAL

3. oktober 2009

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

Lørdag 3. oktober var det igjen Østlandske Trekkspillfestival i Berg Ungdomslokale i Halden. Festivalen har tradisjoner fra langt tilbake, og på slutten av 1990-tallet hadde den kjørt seg fast i et spor slik at faren for total avsporing var langt fremskreden. I 2002 tok Halden Trekkspillklubb fatt i problemet og flyttet festivalen vekk fra tidspunktet søndag formiddag med kun konsert i mer - eller helst mindre - sjarmerende gymsaler. Med et mer danse- og festpreg på en lørdagskveld, ble det blåst nytt liv i festivalen. Man har beholdt tradisjonen med konsert først for de som ønsker som følges opp med dansespilling etter ofte litt annen underholdning i mellomtiden.

 

I år var det svenske Leif Arne "Leffe" Jonsson fra Motala, kjent fra "Leffes Hotband", som holdt et interessant foredrag om trekkspillets historie. Han besitter rundt 40 ulike trekkspill i sin private samling, og flere av de eldste eksemplarene han viste fram er fremdeles i spillbar stand. Til å begynne med var det bare de fine fruer som spilte trekkspill. Senere endret dette seg til et mer folkelig instrument, og ble i sin tid kalt "pigelokk" ettersom en spillemann hadde klare fortrinn på kvinnefronten. I Leffes besittelse finnes også Karl "Calle Jularbo" Karlssons første kromatiske trekkspill fra 1914 som nok mange kan misunne ham.

 

>>Se bildene fra Leffe Jonssons interessante foredrag om trekkspill her

 

 

 

 

 

 

Arrangørklubben Halden Trekkspillklubb åpnet dansen Halden Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

Halden Trekkspillklubb Halden Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

Eiker Trekkspillgruppe Eiker Trekkspillgruppe

 

 

 

 

 

 

Eiker Trekkspillgruppe Noteslavene, Drammen Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

Noteslavene, Drammen Trekkspillklubb Noteslavene, Drammen Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

Vi savnet Drøbak TK, Ringerike TK og Strømmen TK denne gangen, men 10 andre orkestre holdt liv i dansen helt til over midnatt: Halden TK, Eiker Trekkspillgruppe, Noteslavene (Drammen TK), Lørenskog TK, Leffe Jonsson m/ venner, Borg TK Ork. II, Borg TK Ork. III, Lekvollguttæne, Gamle Aker Spelemannslag (GAS) og Moss Trekkspillorkester (MTO). Åtte av disse orkestrene var påmeldt til spilling på konserten, og det ble nok en lang dag for mange. Da GAS og MTO skulle avslutte kvelden ved midnattstider, hadde de fleste forlatt lokalet, men (litt ubeskjedent) - "den som venter på noe godt venter ikke forgjeves ;-)"

 

 

 

 

Lørenskog Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

Lørenskog Trekkspillklubb Lørenskog Trekkspillklubb

 

 

 

 

 

 

"Spontanspilling" -  Leffe (Leif Arne) Jonsson med venner Jo Fredrik Øiamo (t.v.) og Leffe Jonsson

 

 

 

 

 

 

Leffe Jonsson, Tore Svendsberget og Tom Danielson på spontangitarspilling Tore Svendsberget og Tom Danielson

 

 

 

 

 

 

Borg Trekkspillklubb, Ork. II Borg Trekkspillklubb, Ork. II

 

 

 

 

 

 

Borg Trekkspillklubb, Ork. III Borg Trekkspillklubb, Ork. III

 

 

 

 

 

 

"3KKSPILLTROLLENE" hadde salgsutstilling av trekkspill i kjelleretasjen, og her var det riktig så livat til tider. Lekvollguttæne

 

 

 

 

 

 

Lekvollguttæne Lekvollguttæne - alltid i smittende godt humør

 

 

 

 

 

 

Gamle Aker Spelemannslag (GAS) Gamle Aker Spelemannslag

 

 

 

 

 

 

Gjennomført godt fotarbeid får man si - GAS'erne går ikke av veien for ablegøyer og morsomheter GAS - "lysende eksempler" - kanskje skifte navn til Gamle Lysaker?

 

 

 

 

 

 

Moss Trekkspillorkester - med litt GAS- forsterkninger på vestre fløy... Moss Trekkspillorkester

 

 

 

 

 

 

Moss Trekkspillorkester Moss Trekkspillorkester

 

Vi tror likevel at de rundt 90 musikere samt flere danseglade hygget seg denne ettermiddagen og kvelden. En stor takk til Halden Trekkspillklubb som trakk i trådene for å sy arrangementet sammen. Neste år gir de stafettpinnen videre til Asker- og Bærum TK og i 2011 har Lørenskog TK påtatt seg arrangementet. Om ikke akkurat "høstens vakreste eventyr", så ville nok mange savne det om ingen ville påta seg å arrangere det.