Sprek eksamenskonsert

 med stunt, slåssing og laus

 

Ingunn Stræte Lie

 

 

 

 

 

 

Norges Musikkhøgskole, Levinsalen

4. desember 2009

 

 

Les om masterkonserten 13. januar 2005

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

Fredag 4. desember 2009 var det endelig klart for Ingunns eksamenskonsert på folkemusikkstudiet ved Norges Musikkhøgskole der hun har gått på mastergradsstudium med fordypning. Familieforøkelse for noen år siden var nok en medvirkende årsak til at andre områder måtte prioriteres, men nå er i alle fall masteroppgaven om "Springarspel" i havn.

 

Ingunn har benyttet seg av informasjon fra i alt 8 kilder, og 3 av dem (Olav Skredderberget, Birger Liahagen og Sverre Isungset) hadde hun like godt tatt med seg på konserten. Det var Ingunns bestefar, Olav Stræte, som inspirerte henne til å begynne å spille trekkspill, og konserten åpnet med et lydklipp der han fremførte "Mot lysere tider". Andres Nibstad har også betydd mye for Ingunn. Sammen med sine 3 kilder og flere trekkspillmedhjelpere (Per Egil Rese, Erik Steinbråten og Jo Asgeir Lie) framførte de "Hallingmarsjen" av Nibstad som en hyllest til ham med Vegard Hansen på bass og Arne Sigurd Haugen på gitar.

 

 

 

 

 

 

  Ingunn fikk hjelp til å framføre "Hallingmarsjen"

 

 

 

 

 

 

Ingunn Stræte Lie og Knut Skrindo i en springar til hardingfelespill av Arne Anderdal Ingunn og Arne Anderdal

 

I masteroppgaven har Ingunn tatt for seg 14 springar-melodier. Danserne bestemte som oftest hva trekkspillerne skulle spille, og trekkspillerne tok etter melodien som gjerne ble spilt på enten enrader eller hardingfele. Ikke alle springare har vært like tydelige, og noen har derfor måttet bli rekonstruert. Ingunn hadde lagt vekt på to hovedspringare. Den ene var "Golingsjenta" som hun fremførte i sin egen form, men med inspirasjon fra kildene. Den andre var "Hemsedalspringarn" der hun fikk hjelp av Sigurd Tunestveit på vokal som trallet reinlender mens Ingunn spilte springar.

Arne Anderdal på hardingfele fremførte hallingspringeren "Moreguten", da Ingunn isteden for å spille viste hvordan en springer skal danses sammen med dansepartner Knut Skrindo. Hun er en meget habil danser og vant i år kongepokalen i klasse dans hardingfele senior under Landskappleiken sammen med danseren Ulf-Arne Johannesen. (Ganske uvanlig for en trekkspiller å være.)

 

 

 

 

 

 

    Spillet til Andres Nibstad

 

I motsetning til tradisjonelle springare finnes det de som er komponerte. "Leug og mjuk" av Andres Nibstad fra Storefjell er et eksempel på en slik, og for anledningen hadde Ingunn til og med fått låne hans spill fra slutten av 1930-tallet for å fremføre komposisjonen.

 

 

 

 

 

Kveldens stunt ble utført på bestefars gamle, noe utette spill som Ingunn hadde fått til sin konfirmasjon. Marsjen "Port Arthur" spilte bestefar Olav både titt og ofte for Ingunn, men aldri feilfritt og aldri hele av gangen. I beste Stræte-tradisjon kom Ingunn ganske bra i mål og fortsatte med "Det var på Capri" i form etter Olav Stræte med Sigurd på vokal.

 

Plutselig ble det bråk og slåssing bak i salen - slik det vel ofte var på bygdefestene og det måtte bevises hvem som var best til kar med lausdans. Danserne Vetle Springgard og Eirik Fuglesteg Luksengard børstet støvet av skjorta og krydret konserten med spreke hallingspark etter den grønne lua høyt oppe på en staur, mens Ingunn spilte "Røyskatten" i form etter Thorleif Stave. Mere halling ble det da like godt hele Hallinglaget kom utpå gulvet og danset til "Tuvalåtten". "Jeg ser fram til i morgen", sa en nok litt sliten Ingunn før hun framførte "Den nye dagen" av Jo Asgeir Lie.

 

 

 

 

 

Ingunn med bestefar Olav sitt spill

 

 

 

 

 

 

Sigurd Tunestveit fikk oppdraget med å passe "lua"  

 

 

 

 

 

 

Ikke noe å si på forment til Vetle Springgard og Eirik Fuglesteg Luksengard Hallinglaget danset til "Tuvalåtten"

 

 

 

 

 

 

Ingunn trakterer både enrader og torader på en utmerket måte... ... og selvsagt femrader

 

 

 

 

 

 

Ingunn Stræte Lie i duett med ektemannen Jo Asgeir Lie

 

Ekteparet Lie er begge meget aktive, og har et pågående prosjekt på Ål der man forsøker å få folkemusikken inn i gudstjenesten. Sammen avsluttet de med folkemusikkliturgi på trekkspill, men Ingunn måtte til med to voggesanger som ekstranummer etter stående applaus.

 

Ikke uventet har vi fått høre at Ingunn fikk toppkarakter for sin eksamen - gratulerer!