Sata-Häme Soi, Ikaalinen 2009:

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

 

Sata-Häme Soi -  trekkspillfestival i Ikaalinen

23. - 28. juni 2009

 

<< Tilbake

 

 

Festivalen foregikk altså samtidig med NM på trekkspill i Orkdal og NM i folkemusikk på Geilo i uke 26, slik at valgets kvaler var store for oss, men vi angrer ikke.  Ikaalinen ligger ca. 200 km nordvest for Finlands hovedstad Helsinki. Den lille byen har en landlig atmosfære og er beliggende ved en idyllisk innsjø. De omlag 8.000 innbyggerne er involvert i serviceyrker og landbruk ved siden av spa-tradisjoner som har hatt og fremdeles har en sentral rolle. Folkemusikk og spesielt trekkspill, har også tradisjoner tilbake til forrige århundre - ikke bare i Ikaalinen, men også andre steder i Finland hvor det fantes flere trekkspillprodusenter.

 

Siden 1972 har man markert musikktradisjonene ved å arrangere festival - Sata-Häme Soi. Det er ikke til å komme unna at det finske språket har gjort den til en godt bevarte hemmelighet når det gjelder hva som har foregått i vårt naboland Finland på trekkspillfronten, men musikken overskygger de språklige og kulturelle barrierene som måtte finnes når folk fra flere verdensdeler møtes i den vakre festivalparken.

 

Hovedgaten i byen ved siden av parken ble stengt for bilkjøring og ble gjort om til en markedsplass med teltboder hvor det ble servert både mat og drikke. På festivalscenen beliggende midt i parken pågikk det omtrent kontinuerlig musikk besørget hovedsaklig av amatørorkestre. Vi observerte at dansegulvet stort sett var fullt til enhver tid – enten det var mollstemte tangoer, swing eller gammeldans. Det var også rigget til et telt på den andre siden av gaten hvor man også kunne danse til musikk av mindre trekkspillgrupper og soloartister. Sol og varme gjorde det ikke desto mindre hyggelig å befinne seg utendørs, noe som ikke alltid har vært tilfelle de seneste år slik vi forsto da regnet har strømmet ned.

 

De største arrangementene foregikk i Ikaalinen Hall som rommer i overkant av 1.000 personer. I tillegg var det gamle nyrestaurerte forsamlingshuset "Oma Tupa" tatt i bruk for mindre konserter  i tillegg til både en skole og kirken. Programmet var så smekkfullt av interessante konserter og opptredener, at vi hadde store problemer med å lage prioriteringsliste. Den polsk-østerrikske kvartetten "Dobrek Bistro" serverte en kombinasjon av latinamerikanske rytmer, orientalsk musikk, jazz, musette, balkanrytmer m.m. Den legendariske amerikanske jazztrekkspilleren som nærmer seg 80 år, Frank Marocco, holdt sin eneste 2009-konsert i Finland under Sata-Häme Soi. Med tolv musikere fra Moldova, "Albotanka", "Terem Quartet" fra Russland og "Buzor Nenic Trio" med bl.a. Balkanmusikk fikk festivalen et sterkt internasjonalt preg. Vinneren av Coupe Mondiale 2008, Vladislav Pligovga fra Belarus skulle holde en egen solo kirkekonsert, men ble forhindret da han ikke fikk visum.

 

Golden og Silver Accordion

Konkurransen "The Golden Accordion" er det finske mesterskapet i underholdningsmusikk fra 11 år og oppover, og blir arrangert i samarbeide med den nasjonale finske TV-kanalen, TV2, Sata-Häme Soi Festival origanisasjon og det finske trekkspillforbundet. Hvert år siden den første konkurransen i 1983 har dette blitt kringkastet "live" på TV. I år var det 18 år gamle Katariina Ahjoniemi som vant og som fikk representere Finland i den internasjonale trekkspillkonkurransen Primus Ikaalinen.

 

Samtidig med The Golden Accordion, blir det arrangert en tilsvarende konkurranse "The Silver Accordion" som er beregnet på juniorer opp til 10 år. Det hele foregår under en avslappet atmosfære og er ment som inspirasjon for de unge musikerne. Konkurransen har blitt avholdt siden 1986, og også denne blir kringkastet direkte på TV. Vinneren blir plukket ut etter telefoninnringing. 8 år gamle - eller unge - Arttu Rajala sjarmerte og ble årets vinner.

 

 

Det internasjonale trekkspillforbundet CIA og det finske trekkspillarkivet

Selv om ikke trekkspillere i de øvrige nordiske naboland har oppdaget Ikaalinen i så stor grad, har CIA gjort det ved at deres arkiv er blitt plassert hos det finske trekkspillarkivet/instituttet i Ikaalinen. Dette skyldes nok også Kimmo Mattila, lederen i det finske trekkspillforbundet, som har vært bosatt like utenfor Ikaalinen i mange år. Det har sin egen fulltidsansatte administrative leder Minna Plihtari og flere deltidsansatte, samt frivillige medhjelpere og finansieres med midler fra både festivalen, kommunen og forbundet. Kimmo Mattila er faglig ansvarlig for trekkspillarkivet/instituttet samt også kunstnerisk ansvarlig for festivalen. Vi må heller ikke glemme å nevne at det finnes et rikholdig trekkspillmuseum ved yrkesskolen som på en fin måte dokumenterer finsk trekkspillproduksjon, samt selvsagt også en del italienske og tyske klenodier finnes i samlingen. Til og med en lite finsk trekkspillverksted har blitt rekonstruert og vises frem i et eget lokale.

 

Det kan trygt sies at at det lille byen Ikaalinen både lever for og med trekkspillet i hovedsetet idet festivalkontoret og turistinformasjonen for regionen deler kontor hvor den heltidsansatte og entusiastiske festivaldronningen Sirpa Sippola har sitt kontor til daglig.

 

Vi er ikke mindre enn imponert og nærmest målløse over hva de har fått til både på bredde og kvalitet. Dette er et sted ennå flere trekkspillentusiaster burde unne seg å besøke!

 

 

>> Bilder fra Accordions Worldwide